REZIME DANA 143. RATA U UKRAJINI  Ruska vojska probila odbranu Severska; Zelenski zabranio muškarcima da napuštaju Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

U toku je sto četrdeset treći dan rata u Ukrajini. Poslednje informacije kažu da su na istoku ruske snage zašle duboko u Seversk i Soledar i da ozbiljno napreduju uprkos žestokom otporu Ukrajinaca. 

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov ističe da je cilj vojske da vrati pod kontrolu granice iz 1991, što podrazumeva i vraćanje Krima koji se 2014. godine prisajedinio sa maticom Rusijom. 

 

Spailačke operacije u Vinici završene

23.05 - Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu na zapadu Ukrajine su završene, javio je Kijev indipendent.

U Ukrajini je priveden bivši šef SBU na Krimu

22.37 - U Ukrajini se nastavlja potraga za „izdajnicima“ i špijunska manija. Bivši šef takozvanog odeljenja SBU za Krim je uhapšen (da, ovo još uvek postoji) Oleg Kulinić.

Pritvorenik je smenjen sa položaja odmah nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

 

 

Rampa na granici za muškarce

22.07 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doneo je odluku kojom je zabranio muškarcima da napuštaju zemlju.

Probijena odbrana Severska

21.38 - Slomljena je odbrana Oružanih snaga Ukrajine u Seversku. Polako ali sigurno, spasavajući živote, Vojska oslobađa Donbas.

Snimak rada ruske avijacije po ukrajinskim položajma kod Slavjanska

21.00

 

 

Kijev uputio pretnju Rusiji: Spremaju se da upotrebe američke VBR protvno obećanju datom Vašingtonu

20.30 - Kijev može da upotrebi američke rakete za udar na Krim, rekao je portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Vadim Skibicki. Detalje, kao i ruski odgovor možete pročitati OVDE.

Evropa u panici zbog ruske zime: Zaustaviće nas kao što je i Napoleona i Hitlera

19.52 - Upijajte zrake letnjeg sunca dok još možete - ruska zima dolazi u Evropu, upozorava "Politiko". Ceo tekst pročitajte OVDE.

NOVA PUTINOVA POBEDA Eksperti tvrde da je ovo jedan od najtežih poraza Amerike

19.21 - Po mišljenju eksperata najnoviji razvoj događaja u svetu je jedan od najtežih poraza Amerike. Detaljnije o tome čitajte OVDE.

 

Uništeno i oštećeno više od 30 kuća u Stahanovu posle ukrajinskog granatranja

16.46 - Dve osobe su povređene, više od 30 kuća je uništeno ili oštećeno u Stahanovu u LNR usled napada ukrajinskih trupa iz američke VBR HIMARS na stambeni deo grada, saopštilo je novinarima Aleksej Getmanski, oficir u republičkom predstavništvu u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK). Detaljnije pročitajte OVDE.

Ruski zvaničnici tvrde: Uništili smo ukrajinsku brigadu, izgubili su više od 600 ljudi

16.09 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 115. mehanizovanu brigadu ukrajinskih oružanih snaga koja je delovala u Severskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Detaljnije pogledajte OVDE.

Rusi izvršili vazdušni udar (MAPA)

17:41 - Vazdušni udari na položaje Oružanih snaga Ukrajine jugoistočno od Svjatogorske lavre u okolini Tatjanovke Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na slavjanskom pravcu.

Ukrajinske jedinice 93. Ombr, 95. Ošbr i 15. puk Nacionalne garde ukopali su se na suprotnoj obali Severskog Donecka, koristeći šumski zasad za maskiranje uporišta.

 

Snimljen juriš ruskih snaga

17:25 - "Jurišne grupe Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije redovno vrše racije na položaj Oružanih snaga Ukrajine.

Strah od neposredne smrti od ruku ruskih padobranaca proganja ukrajinske naciste gde god da se usude da prođu ili da se voze", objavili su ruski izvori.

 

Granatirano selo Dolomitnoje

17:09 - Ukrajinske trupe ispalile su 26 granata kalibra 155 mm na Dolomitnoje u DNR za 35 minuta, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Predsednik ruske Dume: Zapadne rakete mogu se vratiti kao bumerang

16:46 - Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima poput bumeranga, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

"Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima. To je princip bumeranga. Ministar odbrane Ukrajine Alekej Reznikov je izjavio da se ne razume u rakete, jer je on advokat i ne razlikuje jedan oblik naoružanja od drugog“, napisao je predsednik Državne dume Rusije na Telegramu.

Ukrajinci zarobili rusko oklopno vozilo

16:25 - Kod Harkovskog regiona, ukrajinska vojska snimila je zaplenjeno rusko oklopno vozilo MT-LB. U pitanju je sovjetsko vozilo napravljeno '50-ih godina prošlog veka.

 

 

Pogledajte zaplenjeno naoružanje u DNR

16:02 - Borci Narodne milicije DNR zaplenili su naoružanje NATO koje koriste ukrajinski vojnici.

Oni su na položajima ukrajinskih snaga zaplenili nemački automat „Hekler i Koh“, tip MP-5, kopiju izraelskog puškomitraljeza „negev“ koja je proizvedena u Ukrajini po licenci.

 

"Nova ukrajinska taktika"

15:45 - Predstavnici Narodne milicije DNR upozorili su sve vojnike koji učestvuju u borbenim dejstvima na novu taktiku ukrajinskih boraca.

Naime, Ukrajinci koji su prinuđeni na povlačenje ostavljaju radio prijemnike na ratnoj tehnici, pre svega artiljerijskim sistemima i borbenim vozilima.

Snimak borbe u Donbasu

15:15 - I zadatak je obavljen, i trofeji su uzeti, prenose ruski izvori. Grupacija „Pobeda“ je izvršila ofanzivu na svom sektoru fronta – zadatak je bio da zauzme šumu i odatle istera Oružane snage Ukrajine.

Na snimku se jasno vidi kako naši tankeri završavaju krčenje šume, kada ukrajinski oklopni transporteri i tenk izlaze iz šipražja. U isto vreme, oklopni transporter aktivno puca, a tankeri verovatno pokušavaju da bolje nišane – kupola tenkova je raspoređena, ali pucanja nema.

 

 

Mapa ratnih dejstava

14:51 - Alarm za vazdušnu opasnost oglasio se svuda po Ukrajini!

 

Rusi našli "terminatora"

14:36 - Ruska vojska dovozi sve više savremene vojne tehnike u blizinu linije fronta u Donbasu. Dopisnici Sputnjika javljaju da su videli oklopno borbeno vozilo „terminator“ koje s kreće ka liniji fronta kod Severska.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas da se pojačaju dejstva ruskih snaga u svim operativnim pravcima, kako bi se onemogućilo kijevskom režimu da izvodi masovne raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu i žitelje Donbasa i drugih regiona.

 

"Zombiranje Evrope"

14:15 - Sjedinjene Države guraju EU u propast odakle možda neće moći da se izvuče, ocenio je ruski senator Vladimir Džabarov.

„EU je saopštila da priprema novi, sedmi po redu, paket antiruskih sankcija. Zanima me šta pokušavaju? I njima samima je jasno da te mere neće zaustaviti Rusiju u pravednom poduhvatu s ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine“, napisao je on na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ponovo se dešava „zombiranje Evrope“.
„Krajem 30-tih godina prošlog veka ‘zombirao’ ih je Hitler, uvlačeći ih u krstaški pohod protiv Rusije. Sada to pokušavaju da urade Amerikanci“, rekao je on.

Ministarstvo odbrane RF objavilo izveštaj o stanju specijalne vojne operacije

14:00 - Kako navodi MO Rusije, 115. mehanizovana brigada ukrajinske vojske je zapravo uništena (operisala je u pravcu Severskog), gubici neprijatelja - više od 600 ljudi.

U Nikolajevu je uništeno do 200 ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika, oklopnih i automobilskih vozila, 45 nacionalista napustilo je svoje borbene položaje u oblasti Artemovsk.

U jednom danu pogođeno je 21 komandno mesto, pet skladišta municije, ljudstva i vojne tehnike neprijatelja u 189 okruga.

 

 

Uništena su tri aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, dva ukrajinska helikoptera su oborena u vazduhu. „Točka-U“ je presretnuta u blizini Novozvanovke u DNR, a dve granate "Uragan" presretnute su u Izjumskom regionu u oblasti Harkov.

Ruski gas za EU samo preko stanice Sudža u Ukrajini

13.47 - Gasprom isporučuje gas u zapadno-evropske zemlje preko pumpne stanice Sudža u Ukrajini u količinama od 41,6 miliona kubnih metara dnevno, rekao je danas portparol ruskog energetskog giganta.

"Gasprom isporučuje ruski gas tranzitom preko ukrajinske teritorije u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana za pumpnu stanicu Sudža u količinama od 41,6 miliona kubnih metara. Zahtev za pumpnu stanicu Sohranovka je odbijen, zbog, kako je saopštila ukrajinska strana, više sile", rekao je portparol Gasproma, prenosi TASS.

Iz Gasproma poručuju da ne vide osnov za obustava pumpanja "usled više sile", jer ukrajinska strana nije pružila objašnjenje o kakvoj višoj sili je reč.

Oborena tri aviona

13.22 - Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Zelenski o "humanosti i uljudnosti"

12.45 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će obnoviti više od dve hiljade vrtića, škola i univerziteta koji su uništeni u Ukrajini.

"Sačuvaćemo našu humanost i našu uljudnost", rekao je on.

Pripremljen scenario za spasavanje 150.000 Mađara koji žive u Ukrajini

12.01 - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je u interesu Budimpešte da što pre bude postignut mir na istoku, jer bi tada, kako je naveo, "mogli biti izbegnuti opasni scenariji koji su pripremljeni za spasavanje i zaštitu 150.000 Mađara koji žive u Zakarpatju", na zapadu Ukrajine

Figaro: Sankcije Rusiji kontraproduktivne

11.33 - Zapadne zemlje koje su jedine uvele sankcije Rusiji, zbog strateškog preokreta koji je izazvao rat u Ukrajini počinju da shvataju da njihove moralne lekcije više ne čuje većina stanovništva planete, ocenio je pariski list Figaro.

Stradalo sedmoro civila

11.07 - Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 101 put granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pri čemu je poginulo sedam i ranjeno 19 civila, izvestila je danas misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Gasprom očekuje od Simensa da ispuni obaveze u vezi remonta

10.34 - Kompanija “Gasprom” saopštila je da očekuje da će nemački "Simens” ispuniti sve obaveze u okviru servisiranja gasno-turbinskih motora od kojih zavisi rad gasovoda “Severni tok 1” i isporuke gasa evropskim potrošačima

Kongres odobrio 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota

10.07 - Kongres SAD odobrio je izdvajanje sto miliona dolara za obučavanje ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F15 i F16, piše list „Difens njuz“. Prema pisanju medija, za obuku je potrebno oko tri meseca.

Raketni lanseri u nuklearnoj elektrani

9.41 - Ruska vojska je rasporedila raketne lansere na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugu Ukrajine, odakle izvodi napade na oblast Nikopolj, izjavio je šef Energoatoma, kompanije koja je operator centrale.

„Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na teritoriji nuklearke Zaporožje i odatle udaraju na Nikopoljski okrug“, naveo je juče na Telegramu predsednik Energoatoma Petro Kotin.

On je dodao da je situacija kod elektrane izuzetno napeta i da tenzije rastu iz dana u dan.

„Okupatori tamo dovoze mehanizaciju, uključujući i raketne sisteme kojima su već gađali preko Dnjepra i na teritoriju Nikopolja“, 80 km jugozapadno od Zaporožja.

Kotin je naveo da se 500 ruskih vojnika i dalje nalazi na lokaciji fabrike.

Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

9.14 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinci raketirali selo u Kurskoj oblasti

8.48 - Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

Ruske snage granatirale Čugujev, dve osobe poginule

8.11 - U granatiranju Čugujeva koje su izvele ruske snage poginule su dve osobe, a još dve povređene, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije Harkovske oblasti, na istoku Ukrajine.

 

Slucki: Ugovori o žitu nemaju veze s pregovorima Rusije i Ukrajine

7.42 - Ugovori o izvozu žitarica nisu direktno povezani sa mogućim nastavkom pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je lider ruske Liberalno-demokratske artije (LDPR) Leonid Slucki.

Slucki, koji je i član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom, tvrdi da "ukrajinska strana nastavlja da čini užasne zločine", prenosi Tas.

"Događaju se strašna zverstva, uključujući i ona nad našim ratnim zarobljenicima", navodi on i dodaje da je to ono što mora biti promenjeno, jer je mnogo važnije od razgovora o žitu u Istanbulu.

"Ne isključujem to da će oni na kraju imati zdrav razum, ali danas ga nemaju", rekao je Slucki.

Ruske snage raketirale Odesu

7.23 - Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, pogođen je civilni objekat, saopštila je ukrajinska operativna komanda "Jug".

Za sada nema informacija o žrtvama, posle eksplozije došlo je do požara, spasioci su na terenu.

Agencija navodi da je neposredno pre raketiranja u gradu objavljena vazdušna opasnost.

Rusija diverzifikuje izvoz gasa 

7.01 - Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je istakao da to nije lak proces, ali da će "to biti urađeno ako Evropa ne želi saradnju sa Rusijom po energetskim pitanjima".

"Mislim da ćemo diverzifikovati naš izvoz, a u tom slučaju Rusija neće biti strana koja će patiti, dok će se EU sećati lepih vremena jeftinog ruskog gasa i energenata", rekao je Poljanski.

Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu

6.51 - Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kijeva, dok je Rusija pojačala bombardovanje ukrajinskih gradova.

Kasno u petak, ruski projektili su pogodili grad Dnjepar, rekao je regionalni guverner Valentin Reznjičenko na Telegramu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading