HIMARSIMA PO CIVILIMA Uništeno i oštećeno više od 30 kuća u Stahanovu posle ukrajinskog granatranja
AP Tony Overman

Ranije je predstavništvo LNR u SCKK saopštilo da su ukrajinske snage bezbednosti 15. jula napale grad Stahanov u LNR, ispalivši šest raketa iz HIMARS-a.

- Od posledica granatiranja dva civila su ranjena, četiri kuće su uništene, a 29 stambenih objekata je oštećeno. Uništeno je mnogo civilne infrastrukture, rekao je predstavnik LNR-a u SCKK-u.

Predstavnik republike u SCKK snimio je posledice napada na grad. On je precizirao da je značajnu štetu pretrpela i prehrambenau baza, kao i građevinski materijal za obnovu grada.

Višecevni raketni sistem na točkovima M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) razvijen je u SAD od strane BAE Sistems i Lokid Martina od 1996.-2000. a proizvodi se od 2003. godine. Napravljen na bazi FMTV troosovinske šasije na točkovima američke vojske, može da nosi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu ATACMS, efektivni domet gađanja pojedinih tipova projektila je do 80 kilometara.

U upotrebi je u SAD, Jordanu, UAE, Rumuniji, Singapuru. Od kraja juna 2022. godine, četiri meseca nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, ukrajinske trupe koriste HIMARS protiv Oružanih snaga Rusije.

Sve najnovije informacije o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading