"PREGOVARAJTE SA LAVROVOM DA NE BISTE SA ŠOJGUOM" Izraelski obaveštajac upozorio Evropu
Foto: AP

Vilnjus nastavlja da blokira Kalinjingrad. Litvanija kaže ne želi da pravi ustupke po ovom pitanju, uprkos tome što Nemačka i EU pokušavaju da nađu izlaz iz trenutne situacije.

- Koliko razumem postupke i izjave i EU i Rusije, Evropa je saglasna da se pronađe rešenje za ovaj sukob, koje će vratiti situaciju na činjenicu da će roba ići u Kalinjingrad preko teritorije Litvanije istim putem kojim je išla ranije. Ako ne nađu diplomatsko rešenje, onda će Rusija to rešiti na drugačiji način po poznatoj formuli: pregovarajte sa Lavrovom, ako ne želite da pregovarate sa Šojguom - rekao je Kedmi za kanal Valdman-LINE.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su juče telefonom o mogućim zajedničkim koracima u vezi sa ograničenjima prometa ruske robe u rusku enklavu Kalinjingrad, koje je uvela Litvanija preko svoje teritorije, saopštio je Kremlj.

Podsećamo, Kedmi je nedavno izjavio i da bi NATO trebalo da nestane zbog svoje beskorisnosti. Kao vojna sila, NATO ne predstavlja ništa, uveren je bivši obaveštajac.

- NATO je organizacija koja može samo da zakomplikuje odnose i uvuče Sjedinjene Države u sukob koji oni ne žele. NATO ne može pomoći Sjedinjenim Državama - kazao je Jakov Kedmi za Voenie Delo.

Bivši obaveštajac je istakao da je potpuno besmisleno da Vašington razvija i finansira ozbiljne vojne baze NATO-a, na primer, u Norveškoj ili Finskoj, jer te evropske baze i dalje neće moći da zaštite Vašington, Njujork ili Los Anđeles od ruskog udara.

Komentari (0)

Loading