POČINJE BITKA ZA JUG UKRAJINE Zelenski izdao naredbu komandantu armije, regrutovano milion vojnika?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajina je prikupila milion vojnika po naredbi predsednika Volodimira Zelenskog kako bi se povratile teritorije izgubljene na jugu, izjavio je ministar odbrane Oleksij Reznjikov u intervjuu za britanski Tajms. U pitanju je Hersonska oblast, čiji je glavni grad Herson, a koja je pala u ruske ruke u prvim danima rata pokrenute 24. februara.

Napad s Krima

- Razumemo da je to, politički, veoma neophodno našoj zemlji. Predsednik je naredio komandantu armije da izradi planove. Mi smo ljudi slobodnog sveta i s pravim osećajem za pravdu i slobodu. Imamo otprilike 700.000 vojnika, a kada se tome dodaju pripadnici nacionalne garde, policije i graničari imamo oko milion ljudi - rekao je Reznjikov.

Britanski obaveštajci: Ruski vojnici umorni

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih vojnih obaveštajaca o situaciji na frontu. Navode da se od 10. jula rusko granatiranje nastavilo u delu severnog Donbasa, ali verovatno bez većeg teritorijalnog napredovanja. Britanci kažu da su ukrajinske snage nastavile da pritiskaju Ruse na severoistoku Hersonske oblasti, takođe bez teritorijalnog napredovanja.

- Krajem juna ruska medijska agencija, smeštena u regiji jezera Bajkal, objavila je video u kom supruge vojnika tvrde da su vojnici iz 5. tenkovske brigade mentalno i fizički iscrpljeni - navode britanski obaveštajci.

Rusko ministarstvo pokušava da reši problem umora među snagama na frontu.

- To je verovatno jedan od većih problema ruskog ministarstva odbrane, jer se vojnici aktivno bore od početka rata 24. februara - objavili su Britanci.

Hersonsku oblast osvojile su ruske snage s Krima. To je samo jedan od frontova gde je ruska armija imala dosta uspeha. Osvajanjem ove oblasti stvorena je kopnena veza između Krima i Rusije, koji su ranije bili povezani samo Krimskim mostom, za koji ukrajinski zvaničnici najavljuju da će biti meta precizne dalekometne artiljerije koja je počela da stiže sa zapada. O pripremama za ukrajinsku kontraofanzivu govorila je i Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera. Naime, vlasti u Kijevu su pozvale građane da napuste Hersonsku oblast jer se planira protivnapad. - Jasno je da će biti borbe, granatiranja i zbog toga pozivamo ljude na hitnu evakuaciju - rekla je ona za nacionalnu televiziju. Dodala je da ne može da otkrije kada će kontraofanziva početi. - Sigurna sam da će tamo biti žena i dece i oni ne smeju da budu ljudski štit.

Rakete i dronovi

Na drugoj strani, lokalna vlast, koju su uspostavile ruske trupe, najavila je da će održati referendum o priključenju Rusiji za koji još nije objavljen datum. Zvaničnici u Kremlju navode da bi odluku o budućnosti te regije trebalo da donesu njeni žitelji. Herson, glavni grad oblasti, pre rata je imao oko 300.000 stanovnika. Ukrajinski ministar odbrane Reznjikov je u intervjuu za Tajms naročito pohvalio britanske napore da se Ukrajini vojno pomogne u ratu protiv Rusije. Posebno je pomenuo Bena Volasa, britanskog ministra odbrane, koji je bio ključan za slanje savremenih raketnih sistema i dronova poslednje generacije. - To će nadoknaditi teške gubitke koje trpimo u Donbasu, gde ruska strana izvodi masovno granatiranje - rekao je Reznjikov. Zelenski je ranije rekao da Ukrajina na frontu u Donbasu dnevno gubi oko 200 vojnika.

Sve vesti o ukrajinskom ratu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading