REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 137. dana

- Ukrajina kreće u kontraofanzivu

- SAD: Sankcije na rusku naftu produbljuju globalnu krizu

- Dvoje stradalih u požaru kod Uljanovska

 

Saliven: Iran sprema vojne dronove za Rusiju

22.41 - SAD veruju da se Iran sprema da Rusiji obezbedi i do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući i one koje mogu da nose oružje, rekao je novvinarima savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Sijarto: Nismo za uvođenje gasnog embarga Rusiji

22.16 - Mađarska vlada odbija da razgovara o mogućnosti uvođenja gasnog embarga Rusiji, rekao je  mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Kijev osudio Putinov dekret, traži nove sankcije Rusiji

21.55 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je dekret Vladimira Putina koji građanima Ukrajine olakšava sticanje ruskog državljanstva.

Evakuisano stanovništvo

21.36 - Guverner Donjecke oblasti kaže da je oko 80 odsto njenog predratnog stanovništva sada evakuisano, preneo je Kijev Independent. Pavlo Kirilenko je rekao da je ostalo oko 340.000 ljudi ili 20 odsto lokalnog stanovništva.

Andžej Duda: Ukrajina masakrirala 100.000 Poljaka

21:19 - Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je danas Ukrajinu da prizna "sramnu istinu" o tome kako su ukrajinski nacionalisti masakrirali preko 100.000 Poljaka tokom Drugog svetskog rata.

Celu vest pročitajte na OVOM LINKU.

Odjekuju eksplozije u Odesi


21:03 - Ukrajinski mediji prenose da večeras eksplozije odjekuju i u Odesi. Kako navode, informacija još nije potvrđena.

 

Rusi bacaju bombe s kvadrokoptera na Zaporožje

20:45 - Rusi su objavili snimak bombardovanja iz kvadrokoptera (helikoptera sa 4 elise) na uporište Oružanih snaga Ukrajine u regionu Zaporožja.

 

 

Gori Gorlovka

20:27 - Ukrajinske trupe su ispalile sedam mina kalibra 120 milimetara na Gorlovku u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Ukrajina traži nove sankcije Rusiji

20:03 - Ukrajina je danas pozvala svoje partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i pojačaju isporuke teškog naoružanja Kijevu kako bi kaznili Moskvu zbog toga što je pojednostavila proceduru za naturalizaciju ukrajinskih građana, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je taj potez Moskve opisalo kao zadiranje u ukrajinski suverenitet i navelo da je u suprotnosti sa principima međunarodnog prava, navodi Rojters.

Rusi tuku "Gradovima" i RRB-ovima

19:50 - Ruske posade protivoklopnih sistema i VBR „Gradova“ - šalju vatru i oganj na pripadnike Oružanih snaga Ukrajine. Lokacija nije precizirana.

 

 

Granatirana naselja u DNR

19:35 - Ukrajinske trupe u 20.35 po moskovskom vremenu ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Kirovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Takoše ukrajinske trupe ispalile su ukupno 10 granata od 155 mm na naselja Pantelejmonovka i Mihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je u ponedeljak predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinska Pravda: Zelenski ponudio Borisu Džonsonu poziciju gradonačelnika Odese

19:03 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponudio je britanskom premijeru u ostavci Borisu Džonsonu da preuzme mesto gradonačelnika Odese, prenela je "Ukrajinska pravda", pozivajući se na izvore u kijevskim vlastima.

Kako se navodi, Zelenski je navodno ovo predložio Džonsonu tokom telefonskog razgovora nakon što je bivši britanski premijer objavio o svojoj ostavci.

List tvrdi da je Boris Džonson sa zahvalnošću prihvatio ovu ponudu. I iako nema zvanične potvrde ove informacije, nije bilo ni demantija.

- Ne sumnjamo da cěe se podrška Velike Britanije nastaviti. Zauvek cěemo ostati verni prijatelji i jaki saveznici - rekao je Zelenski i dodao da je vest o Džonsonovom odlasku "ražalostila sve Ukrajince".

Zarobljen Zelenski? Ne, Kadirov je našao njegovog dvojnika

18:50 - Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je šaljivi snimak u kome je navodno predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski. Sa kesom na glavi, on se nalazi na ruskom poligonu za gađanje, dok na mete oko njega puca Kadirovljev borac.

Pogledajte ovaj snimak koji je sasvim sigurno šaljive prirode:

 

 

 

Putin doneo novi dekret: Brzo rusko državljanstvo za sve Ukrajince


18:32 - Svaki ukrajinski državljanin sada može da podnese zahtev za rusko državljanstvo po pojednostavljenoj šemi, prema ukazu koji je u ponedeljak potpisao predsednik Vladimir Putin.

Mera se odnosi i na lica bez državljanstva koja stalno žive u Ukrajini, kao i na državljane dve republike Donbasa, koje je Rusija ranije priznala kao nezavisne.

Ukrajinci sada mogu da podnesu odgovarajući zahtev bez potrebe da žive u Rusiji pet godina, da imaju izvor prihoda ili da polože ispit iz ruskog jezika – nešto što stranci obično moraju da urade pre nego što mogu da podnesu zahtev za rusko državljanstvo.
 

Rat u Ukrajini na tački ključanja, ovde će biti konačni obračun

18:12 - Nakon oslobođenja Lisičanska, Narodna milicija LNR i ruske trupe su se okrenule i krenule da oslobađaju DNR. Savezničke snage su se približile Seversku, poslednjoj relativno velikoj tački na putu za Slavjansk. Tu su poslednji džepovi otpora i tu je poslednja velika ispostava Oružanih snaga Ukrajine.

Putin i Erdogan o situaciji u Siriji i snabdevanju žitom

17.50 - Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Siriji i snabdevanju žitaricama. 

 

 

Zapadni mediji: Ukrajina uništila rusko ljudstvo i tehniku kod Hersona

17.32Dvanaest ruskih oficira navodno je eliminisano u jednom raketnom udaru, piše britanski "Dejli Mejl" pozivajući se na ukrajinske izvore, koji navodi da je ukrajinski napad bio usmeren na komandno mesto na aerodromu Čornobajevka, u blizini Hersona na jugu zemlje.

REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Zelenski sa premijerom Holandije Markom Ruteom

16.58

 

 

Putin olakšao Ukrajincima da dođu do ruskog državljanstva

16.36 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se olakšava procedura za državljane Ukrajine da dobiju ruski pasoš.

Broj poginulih u napadu u Donjecku porastao na 24

16.12 - Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti porastao je na 24, a spasioci i dalje tragaju za preživelima, saopštile su danas službe za vanredne situacije.

Konasenkov: Eliminisano oko 250 ukrajinskih militanata

15.50 - Rusko ratko vazduhoplovstvo raketiralo je danas mesta ukrajinskih nacionalističkih bataljona i stranih plaćenika u blizini Harkova, pa je eliminisano oko 250 militanata, tvrdi portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukrajina: Rusi gađali oblast Odese, pogođena privatna kuća

15.33 - Ruske letelice su danas u oblasti Odese ispalile sedam projektila iz pravca Crnog mora, od kojih je jedna pogodila privatnu kuću, preneo je Ukrinform.

Prema preliminarnim informacijama, žrtava nema.

Vatra na svim frontovima

 

 

Ukrajinska brigada: Oslobođeno selo kod Hersona

15.10 - Ukrajinske snage povratile su selo Ivanivka u regionu Hersona na jugu zemlje, saopštila je ukrajinska pešadijska brigada.Navodi se da je iza Rusa ostala "mrtva" vojna oprema.

Moskva: Uništena skladišta municije u Dnjeparskoj oblasti

14.20 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene rakete pogodile skladišta municije u ukrajinskom centralnom Dnjeparskom regionu koji se koristi za snabdevanje raketnim bacačima i artiljerijskim oružjem.

Dodaje se da su izvršeni udari na punktove za razmeštanje ukrajinskih trupa i stranih boraca u regionu Harkova.

Ukrajinska brigada: Oslobođeno selo kod Hersona

13.39 - Ukrajinske snage povratile su selo Ivanivka u regionu Hersona na jugu zemlje, saopštila je ukrajinska pešadijska brigada.

PUŠILIN POTPISAO UKAZ 

13.10 - Lider DNR Denis Pušilin potpisao je ukaz o objavljivanju 27. jula danom sećanja na decu-žrtve rata u Donbasu, navodi se u dokumentu.

REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

 

Fabrika "Mališeva" u Harkovu

12.55 - Ruska vojska je izvela raketni napad na fabriku "Mališeva" u Harkovu gde se vrši remont ukrajinske oklopne tehnike.

 

 

Putin i Lukašenko razgovarali o tranzitu robe u Kalinjingrad

12.21 - Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su danas telefonom o mogućim zajedničkim koracima u vezi sa ograničenjima prometa ruske robe u rusku enlavu Kalinjingrad, koje je uvela Litvanija preko svoje teritorije, saopštio je Kremlj.

Oleksij Reznikov: Zelenski naredio vojsci da povrati jug Ukrajine

11.52 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je ukrajinskoj vojsci da povrati priobalna područja na jugu zemlje, za šta Ukrajina prikuplja milionsku borbenu snagu opremljenu zapadnim oružjem, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Celu vest pročitakte OVDE.

 

RUSKE SNAGE UNIŠTILE SKLADIŠTE NAORUŽANJA KOJE SU SAD ISPORUČILE KIEJVU: Oboren ukrajinski Su-25

11.39 - Raketama "Kalibar" u Dnjepropetrovskoj oblasti je uništeno skladište municije za američke višecevne bacače raketa HIMARS, haubice M777, samohodne topove "Pion", saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti

11.36

 

 

Litvanija proširila trgovinske sankcije

11.10 - Litvanija je danas proširila listu robe na koju se odnose mere ograničenja trgovine preko njene teritorije do ruske enkave Kalinjingrad, u okviru postupnog uvođenja ranije najavljenih sankcija Evropske unije, saopštio je portparol litvanske carine.

Lista sankcionisane robe od danas uključuje i beton, drvo, alkohol i industrijske hemikalije na bazi alkohola, naveo je portparol, izveštava Rojters.

Odjekuju eksplozije

10.43 - Odjakuju eksplozije u Harkovu, prenose mediji.

 

 

Pokušaj atentata

10.00 - Tokom noći pokušan je atentat na šefa administracije Melitopolja, Zaporoške oblasti Andrej Siguta.

- Srećom on nije povređen i nastavlja da radi, bez obzira na pretnje ukrajinske strane - saopštio je zamenik načelnika Glavne uprave MUP-a za Zaporošku oblast Aleksej Selivanov.

Šest ruskih raketa ispaljeno na Nikolajev

09.36 - Ruske snage ispalile su jutros šest raketa na Nikolajev, na jugu Ukrajine, a jedna osoba je ranjena u tim napadima, izjavio je načelnik regionalne administracije Vitalij Kim.

Za sada nema informacija o žrtvama, prenosi Interfaks Ukrajina.

Snage milicije LNR spremaju se za ćišćenje Severska

09.29 - Savezne snage milicije Luganske Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije spremaju se za "čišćenje" Severska, saopštio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnjik.

- Jedinice saveznih snaga intenzivno artiljerijom gađaju predgrađa, gde su militanti iskopali prave šančeve. Naše jurišne jedinice još nisu ušle u grad, ali se nalaze veoma blizu i spremaju se za čišćenje grada - napisao je Mirošnjik na svom telegram kanalu.

Ruska vojska oslobodila je selo Bogorodično u DNR koji se nalazi na 20 kilometara od Severska.

Ruska vojska oslobodila selo Bogorodično, priprema se napad na Slavjansk

09.00 - Savezničke snage su oslobodile selo Bogorodičnoje u DNR, organizuje se moćna odskočna daska za napad na Slavjansk - prenele su RIA Novosti pozivajući se na pomoćnika načelnika MUP-a LNR.

Plava jezera


08.17 - Odmaralište Plava jezera, koje mnogi vole u ​​Donbasu, prešlo je pod kontrolu DNR.

 

Preuzeta kontrola

08.15 - Snage DNR, LNR i Rusije preuzele su kontrolu nad Vladimirovkom i Tripoljem u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna republika LNR.

Reznikov: Ukrajina namerava da okupi milionsku vojsku

07.59 - Ukrajina namerava da okupi milionsku vojsku, kako bi povratila kontrolu nad jugom zemlje, saopštio je ministar odbrane Aleksej Reznikov.

U Kijevu su zatražili od građana da napuste ovu teritoriju.

 

Kijev priprema kontranapad na Herson i poziva na evakuaciju
 

07.48 - Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je civile u regionu Herson na jugu Ukrajine koji kontroliše Rusija, da se hitno evakuišu jer ukrajinske oružane snage spremaju kontra-napad.

- Jasno je da će biti borbi i granatiranja. Zato pozivamo ljude da se hitno evakuišu - saopštila je Vereščuk u nedelju na nacionalnoj televizij i naglasila da ne može da kaže kada će se tačno desiti ukrajinska kontra-ofanziva.
 

Severni tok 1 od danas bez gasa, nemački ministar zabrinut

07.46 - Najvažniji gasovod kojim se dostavlja ruski gas Nemačkoj, Severni tok 1, zbog remonta od danas, kako je ranije najavio operater, neće raditi, što povećava strepnju u Nemačkoj da bi to mogao značiti potpuno „zavrtanje slavine". Radovi će trajati 10 dana, do 21.jula, pa tokom remonta više neće biti isporuka gasa iz Rusije Nemačkoj.

Ministar privrede Robert Habek izrazio je strah da Rusija i nakon remonta neće više isporučivati gas.

Valensa poziva Zapad da se ne ograničava oslobađenjem Ukrajine

07.43 - Bivši predsednik Poljske Leh Valensa pozvao je Zapad da se ne ograničava oslobađanjem Ukrajine, već da ide i ka "oslobađanju Rusije".

Prema njegovom mišljenju, neophodno je podsticati promene u političkom sistemu Rusije.

Zelenski: Svi koji granatiraju gradove UKR biće pronađeni

07.42 - Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Kijev saopštio da je u granatiranju stambene zgrade u Donjeckoj oblasti poginulo 15 ljudi, rekao da svako ko naređuje takve udare i svako ko ih izvodi, apsolutno svesno ubija.

REZIME 138. DANA Strahovite eksplozije potresaju Odesu, novi Putinov ukaz izazvao BURNE reakcije (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

NA VOJNIM POLIGONIMA VELIKE BRITANIJE POČELA OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Trebalo bi da je prođe oko 10 000 vojnika

07.21 - Na vojnim poligonima Velike Britanije počela je obuka ukrajinskih vojnika, koje je posetio tamošnji ministar odbrane Ben Voles.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ponovo granatiran Donjeck

07.00 - Ukrajinske trupe ispalile su pet projektila NATO kalibra 155 milimetara u pravcu Kirovskog okruga Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading