UKRAJINA DIGLA U VAZDUH RUSKI AERODROM? Eliminisano 12 oficira i jedan general, tvrde zapadni mediji
AP Tony Overman

Zvanično nepotvrđena verzija događaja govori da su u rakrtnom napadu ubijen jedan general i jedan pukovnik. Smatra se da je to izvedeno pomoću američkih raketa M-31 koje su ispaljene iz raketnog sistema HIMARS.

 

 

Na snimku koji je objavljen se vidi kako eksplodira skladište municije u bazi, dok anti-ruski Telegram kanali javljaju da je Putin "ljut zbog nesposobnosti ruskih protivvazdušnih sistema S-400 da zaštite njegove oružane snage".

Napad na ruske komandante dolazi u trenutku kada Ukrajina priprema svoju milionsku vojsku za veliku ofanzivu oko Hersona, sa ciljem da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov otkrio je da je predsednik Zelenski dao naređenja svojim generalima da izrade planove za napad i da naprave listu opreme koja im je potrebna da bi obavili posao.

Reznikov kaže da će njegov posao tada biti da ode do zapadnih saveznika Ukrajine i da argumentovano zataži da to oružje bude predato, kao što je urađeno sa HIMARS-om.

„Mi smo ljudi slobodnog sveta i sa pravim osećajem za pravdu i slobodu“, rekao je on za "The Times".

„Imamo oko 700.000 u oružanim snagama, a kada se tome dodaju nacionalna garda, policija, graničari, imamo oko milion vojnika.“

Aerodrom Čornobaivka – gde se dogodio poslednji napad HIMARS-a – strateški je važan aerodrom koji se nalazi na jugu Ukrajine koji je Rusija zauzela početkom rata, a sada služi kao vojni aerodrom. Nije to prvi put da je aerodrom na meti ukrajinskih napada, pošto je serija bombardovanja na početku rata uništila desetine helikoptera i nanela velike gubitke Putinovim ljudima, piše "Dejli Mejl".

 

 

Kako se linija fronta gurala dalje ka zapadu, aerodrom više nije bio u dometu Kijeva. Međutim, dolaskom američkih raketnih sistema on je ponovo postao meta.

Aerodrom se nalazi u blizini Hersona, koji je jedina regionalna prestonica koja je pala ruke Putinove vojske i biće u fokusu ukrajinske dalje borbe, navodi britanski medij.

Za sada, zvanična Moskva se nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading