"AKO NE ŽELITE DA UPOZNATE PUTINOVU VOJSKU, BEŽITE ODMAH!" Grad koji je sledeći na udaru sprema se za poslednji otpor ruskim snagama
Foto: Alo!

Grad u Donbasu sa 100.000 stanovnika nalazi se oko 70 kilometara zapadno od Severodonjecka, gde je ruska nadmoćna artiljerija polako proterala ukrajinske snage tokom prošlog meseca.

Sada kada je Severodonjeck konačno u rukama Moskve, Slovjansk je sledeći na liniji vatre. A za stanovnike koji još nisu poslušali upozorenja, Rusi su u utorak dodali i jedno svoje.

Foto: EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

 

U, kako se čini, namernom napadu na civile, granata je pala direktno na centralnu pijacu u Slovjansku, ubivši dvoje i ranivši sedam osoba.

Lokalni zvaničnici su to označili kao "terorizam", iako nisu bili posebno iznenađeni. Кako piše britanski "Telegraf", granatiranje civilnih područja je sada rutinska ruska taktika zastrašivanja. Takođe, napadom je "obeležena" godišnjica dana kada su 2014. ruski separatisti koji su nakratko vladali Slovjanskom konačno izbačeni.

Кada je "Telegraf" u sredu krenuo u obilazak grada, ulice su bile sablasno tihe, osim povremenih gromoglasnih udara sa ruske linije fronta, sada manje od 15 kilometara istočno.

Ipak, čak i sada kada je grad spreman da bude srušen od strane nadmoćne ruske artiljerije, nekolicina meštana odbija da ode. Tu su stari i tvrdoglavi, poslušni i patriotski nastrojeni, kao i oni koji nemaju šta da izgube. Bilo je onih koji su previše pijani da bi ih bilo briga, a takođe i onih koji smatraju da susret sa ruskom vojskom ne bi bio loš.

Foto AP

 

U blizini pijace, 100 metara duga glavna ulica sada je skoro prazna, a većina izloga je prekrivena vrećama peska ili daskama. Jedino mesto koje privlači kupce je bankomat, gde su zabrinuti stanovnici podizali preostalu ušteđevinu.

- Moja mama je još uvek ovde i prestara je da bi htela da ode, pa se ja brinem o njoj. Ovde smo zaglavljeni jer nismo bogati i nemamo gde drugo da odemo. Samo se molim Bogu da Rusi ne dođu - rekla je Liza, koja je odbila da navede svoje prezime.

Andrej Suha, iscrpljena figura koja je lutala u obližnjem stambenom bloku iz sovjetskog doba, kaže da se ne plaši Rusa, jer su mu ionako dani odbrojani.

- Imam problem sa srcem, tako da se ne plašim smrti. Da li ću umreti danas ili sutra, više mi nije važno - rekao je hrapavim glasom.

EPA/ STR

 

Smešten na železničkom i drumskom čvorištu u Donjeckoj oblasti, Slovjansk je jedan od ključnih ciljeva ruske ofanzive u Donbasu.

Na periferiji grada u sredu su bili vidljivi znaci nadolazeće ofanzive. Ukrajinska vojna vozila grmela su duž glavnog puta, prevozeći trupe i artiljeriju. Dalje na istoku, oblaci belog dima širili su se preko horizonta.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije procenjuje da će bitka za Slovjansk verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas.

Uporedo sa ruskim snagama bore se i prokremljske milicije iz otcepljene Donjecke Narodne Republike. Za njih bi pobeda u Slovjansku mogla da bude posebno slatka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading