OVAJ GRAD JE SLEDEĆA META RUSKE ARMIJE Ukrajinci u pripravnosti nakon pada Luganska: "Znamo šta dolazi"
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Nakon pada Severodonjecka, Lisičansk je bio poslednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u Luganskoj oblasti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je u nedelju ruskog predsednika Vladimira Putina da je ceo region Luganska “oslobođen”, kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane.

Takođe se navodi da su ruske snage i milicija Luganske Narodne Republike uspostavile punu kontrolu nad Lisičanskom i velikim brojem drugih naselja, od kojih su najveći Belogorovka, Novodružesk, Malorjazancevo i Belaja Gora.

Ukrajinske snage su nešto kasnije potvrdile da su se povukle iz Lisičanska, dok je vojna komanda saopštila da bi “nastavak odbrane doveo do fatalnih posledica” i da je odluka o povlačenju doneta kako bi se "sačuvali životi ukrajinskih branilaca".

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Viktor Andrusiv rekao je da ukrajinske snage moraju da se pregrupišu, a zatim da se ponovo suoče sa snagama Luganska i Rusije na drugoj liniji odbrane oblasti na osi Siversk-Bahmut.

Zauzimanje Lisičanska daje Moskvi više teritorije sa koje može da intenzivira svoje napade na susedni region Donjecka. Poslednjih nedelja smatralo se da Rusi drže oko pola Donjecka, ali nije poznato kako stvari sada stoje. Kako se linija fronta premešta bliže ka istočnom gradu Slovjansku, stanovnici i vojnici se pripremaju za neposredni napad.

- Svi znaju da će biti velika bitka u Slovjansku – rekao je AP-u jedan vojnik, čije ime nije objavljeno iz razloga bezbednosti.

Drugi vojnik, 23-godišnji računovođa koji se priključio odbrani kad je počela invazija, ukazao je da ukrajinske snage prosto nemaju dovoljno oružja da se izbore protiv superiornog arsenala nadolazeće ruske armije.

- Znamo šta dolazi – rekao je on, prenela je “Al Džazira”.

Sve vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading