UKRAJINA, DAN 126: Kraj ni na vidiku, NATO preti Rusiji, Putin o Kremenčuku (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 125. dana

Lideri država članica G7 poručili su da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk, dok su ruske jurišne snage već duboku u gradu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak o Ukrajini.

Uživo: 

 

Peskov odgovorio Džonsonu

23.09 -  Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odgovorio je večeras na uvrede koje mu je uputio britanski premijer Boris Džonson ali se brzo nadovezao i portparol Peskov.

Demant ruskog predsednika

22.34 - U Kremenčugu nije bilo nikakvog terorističkog napada, ruska vojska ne gađa nijedan civilni objekat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Tursko "DA" stiglo na naplatu i evo šta traže

22.26 - Iz Turske saopšteno da će sada "pritisnuti" Finsku i Švedsku, čiji pristup NATO-u je Erdogan odblokirao, da im isporuče 33 osobe zbog terorizma.

"Bezvizni saobraćaj" važi za Ukrajinu

22.14 - Ukrajina i Evropska unija potpisale su sporazum o režimu „bezviznog saobraćaja“, saopštila je pres služba ukrajinskog Ministarstva za infrastrukturu.

 „Bushmaster“ uništen u Donbasu

22.02 - Oklopni automobil „Bushmaster“ koji je Australija predala Ukrajini uništen u Donbasu.

 

 

Uklonjeno 40.000 mina

21.37 - U Donbasu su demineri Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije neutralisali preko 40,5 hiljada eksplozivnih naprava.

 

 

 

U toku formiranje posebne borbene brigade na Baltiku!

20.46 - Kanada je potpisala sporazum o saradnji sa Letonijom i partnerima iz NATO za formiranje borbene brigade u Letoniji, izjavila je danas ministarka odbrane Kanade Anita Anan.

Zamrznuta imovina ruskih oligarha vredna 30 milijardi dolara

20.42 - Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.

 

"Napredne grupe vojske već su ušle u Lisičansk"

20.09 - Potvrdio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Heroj Rusije Zamid Čalajev izdaleka osmatra Lisičansk, grad u koji su već ušle prve napredne grupe, a koji će uskoro biti oslobođen od ukrajinskih okupatora. Za to neće biti potrebno mnogo vremena. Iako će nam ukrajinski nacisti ponovo pričati priče utvrđenim banderovcima koji će lopatama odbijati napade savezničkih trupa“, napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu, postavljajući video snimak snimljen na periferiji grada.

 

 

"NATO je bio naivan"

20.07 - NATO je bio naivan u odnosima sa Rusijom poslednjih godina, izjavio je danas za Si-En-En španski premijer Pedro Sančez.

 

Nemačka blokirala nove sankcije protiv Rusije

19.34 - Embargo na rusko zlato uvele su samo Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, a nije uvedeno ni najavljeno cenovno ograničenje na rusku naftu.

Saudijska Arabija stala uz Rusiju

18.58 - Saudijska Arabija i njeni partneri u Savetu Persijskog zaliva za saradnju (GČ) neće podržati nameru Zapada da ograniči cene ruske nafte na globalnom tržištu, izjavio je za TASS Mohamed Dijab, stručnjak za svetsku ekonomiju na Libanskom institutu za ekonomske studije.

U Krivom Rogu će se pojaviti ulice Bajdena

18.43 -  Zamenik gradonačelnika Sergej Milutin je rekao za ukrajinske medije da će neke ulice nositi ime Borisa Džonsona i Džavelina.

Zabranjena i ruska salata?!

18.36 - Dok su čekali dolazak američkog predsednika Džoa Bajdena i drugih svetskih lidera na mesto održavanja samita NATO-a, u dobro obezbeđenom delu na periferiji Madrida, međunarodni posmatrači i novinari su ostali zbunjeni kada su na vrhu menija susednog restorana pronašli „rusku salatu“.

- Ruska salata na samitu NATO-a? Malo sam iznenađen tim izborom jela -  rekao je novinar Injaki Lopez za španski medij La Seksta.

"Rusija priprema uzvratne mere koje će biti veoma bolne"

18.32 - Litvanija će se suočiti sa izuzetno oštrim odgovorom Moskve, ukoliko se ne normalizuje tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, saopštila Marija Zaharova.

Simultani udar na Kinu i Rusiju

18.30 - Lideri NATO-a na samitu u Madridu usvojili su novu stratešku koncepciju Alijanse do 2030. godine, prema kojoj je Rusija proglašena „direktnom pretnjom po bezbednost“.

Razmena zarobljenika

18.24 - Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je obavljena razmena 144 zarobljenika sa Ukrajinom.

"Zar Ukrajina još nije dovoljno platila?"

18.23 - Volodimir Zelenski upoređuje politiku NATO-a o prihvatanju novih članica sa starim okretnicama kijevskog metroa.

"Otvoreni su, a kada uđete, okretnice se zatvaraju dok ne platite. Zar Ukrajina još nije dovoljno platila", rekao je Zelenski na samitu NATO-a.

Rusija proglašena "direktnom pretnjom po bezbednost“

18.20 - Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči današnjeg početka dvodnevnog samita NATO, na kojem će se okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Američki mediji: Ukrajinske trupe pucaju na svoje vojnike

18.02 - „Njujork tajms“ je intervjuisao skoro dvadesetak ukrajinskih vojnika, i svi su govorili o sličnim problemima.


Žalio se Britanac kojeg je sud DNR osudio na smrtnu kaznu

17.54 - Britanac Šon Piner uložio je žalbu nakon što ga je na smrt osudio sud u oblasti istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom.

On je na tu kaznu osuđen zajedno sa sunardnikom Ajdenom Aslinom i marokanskim državljaninom Saudunom Brahimom, prenosi Bi-Bi-Si.

Sančez poručio Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine

17.33 - Španski premijer Pedro Sančes poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti", poručio je Sančes u govoru na samitu NATO u Madridu, kojem je domaćin, prenosi Rojters.

Ruske snage pordrle u grad

17.22 - Jurišne jedinice savezničkih snaga ušle su u Lisičansk, oslobodile prigradsko selo Stekolni i kreću se dublje u grad sa zapada Oktjabrskom ulicom.

Granatiran Donjeck

17.01 - Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Oborena ukrajinska bespilotna letelica

16.49 - U ruskoj Brjanskoj oblasti oborena je i uništena ukrajinska bespilotna letelica koja je tri puta pokušavala da izvede napad na selo Slučevsk u Pogarskom okrugu, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz. 

- Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljenim mestima u Brjanskoj oblasti i da zastraše civile - rekao je gubernator. 

Jedinice Narodne milicije napadaju ukrajinske položaje

16.46 - Artiljerci 9. Puka DNR uništavaju položaje ukrajinskih neonacista kod Donjecka i Avdejevke.
Jedinice Narodne milicije nastavljaju da izvode napade na ljudstvo i tehniku protivnika u pravcu Avdejevke, odakle ukrajinske snage gađaju glavni grad DNR.

 

 

Norveška blokada

16.44 - Norveške nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.

"Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti", napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

Norveška odbila da propusti robu za ruske rudare: Kosačov optužio Oslo za kršenje ljudskih prava

Potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da Norveška krši ljudska prava i međunarodne sporazume, jer odbija da propusti robu za ruske rudare koji rade na Svalbardu. 

"Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu"
 

16.29 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

"Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare drugog dana samita NATO u Madridu, prenosi Rojters.

Zelenski se obratio na samitu NATO

16.14 - Vladimir Zelenski pozvao je NATO da pruži Ukrajini garancije bezbednosti.

- Potrebne su nam garancije bezbednosti i vi morate naći Ukrajini mesto u zajedničkom bezbednostnom prostoru - rekao je Zelenski tokom obraćanja na samitu NATO-a u Madridu.

On je pozvao da se Ukrajini pruži vojna i finansijska pomoć.

- Ukrajini je potrebna savremena protivraketna i protivvazdušna odbrana, a vi imate te sisteme… Finansijska podrška za Ukrajinu nema ništa manji značaj od pomoći u oružju - dodao je Zelenski.

Zabrana za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

16.10 - Na sednici regionalnog saveta poslanici su doneli odluku o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti, navodi se na sajtu regionalnog saveta.

Sirija priznala nezavisnost samoprogla[enih republika

15.26 - Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske narodne republice (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Predsednik Indonezije započeo posetu Ukrajini

13.13 - Predsednik Indonezije Džoko Vidodo započeo je danas posetu Ukrajini, koja ima za cilj da ponovo pokrene mirovne pregovore izmedju Rusije i Ukrajine i istraži načine da se oslobodi izvoz žitarica na svetska tržišta. Prema rečima poslanika, delatnost UPC predstavlja direktnu pretnju postojanju Ukrajine.

Eksplozija u Odesi

12.50

 

 

"Putin greši"

12.26 - Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsednik Vladimir Putin greši, ako se nada "manjoj Alijansi".

"Dobija više NATO. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez", poručio je Džonson, prenosi Bi-Bi-Si.

Vrhovni sud Rusije odložio odluku o tome da li će puk Azov proglasiti terorističkom organizacijom

12.10 - Vrhovni sud Rusije odložio je danas po drugi put odluku o tome da li će ukrajinski puk Azov, čiji su pripadnici nedeljama odolevali opsadi ruskih snaga u Marijupolju, biti proglašen terorističkom organizacijom, prenosi Rojters.

UKRAJINA, DAN 126: Kraj ni na vidiku, NATO preti Rusiji, Putin o Kremenčuku (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok je to potrebno

11.27 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Madridu da će NATO saveznici nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

"SAD menjaju stav sile"

11.10 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas tokom samita NATO u Madridu da Sjedinjene Američke Države menjaju svoj stav sile u Evropi na osnovu pretnji koje dolaze iz Rusije.

UKRAJINA, DAN 126: Kraj ni na vidiku, NATO preti Rusiji, Putin o Kremenčuku (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Lavandeira Jr

 

Ambasador LNR u rusiji: Trećina ukrajinskih trupa se predala kod Lisičanska

10.26 - Trećina ukrajinskih trupa se već predala u blizini Lisičanska na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike, saopštio je danas ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Zelenski: Rat će završiti pobedom Ukrajine

10.10 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za američku televizijsku mrežu NBC da će se rat završiti pobedom Ukrajine.

Ukrajina ostala bez 16 odsto obradivih površina

09.52 - Nakon što su ruske trupe zauzele Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Donbas, Ukrajina je izgubila 16 odsto svojih obradivih površina, saopštio je Igor Grigorjev, ministar poljoprivrede Hersonske oblasti koga je Moskva postavila.

Počinje NATO samit u Madridu

09.36 - Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči današnjeg početka dvodnevnog samita NATO, na kojem će se okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit NATO u Madridu pratite na našem blogu UŽIVO.

UKRAJINA, DAN 126: Kraj ni na vidiku, NATO preti Rusiji, Putin o Kremenčuku (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Paul White

 

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija. Nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

Guverner Luganska: Brojčano smo nadjačani, ali se branimo

09.19 - Borbe se nastavljaju u svim naseljima zajednice Lisičansk, rekao je Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska. Kako je naveo u svom dnevnom brifingu na Telegramu, iako su ukrajinske snage brojčano nadjačane, one nastavljaju da da se brane.

Hrakov sinoć

08.45

 

 

Ukrajinci se predaju – ofanziva na frontu

08.36 - Oko trećine ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u predgrađu Lisičanska – predalo se, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnjik.

Ostaci rakete

08.28

Džonson: Da je žensko, Putin ne bi napao Ukrajinu

08.19 Britanski premijer Boris Džonson smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je ženskog pola.

"Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, mislim da ne bi ušao u ovaj ludi, mačo rat i nasilje, kao što je to uradio", rekao je Džonson za nemačku televiziju ZDF nakon samita G7 u Nemačkoj..

Napad u Mikolajevu, dvoje mrtvih

08.10 - Dve osobe su ubijene, a tri ranjene u ruskom napadu na stambenu zgradu u gradu Mikolajev na jugu Ukrajine, javlja Rojters. Regionalni zvaničnik Vitalij Kim nije razjasnio da li je reč o bombi ili raketnom napadu, artiljerijskom ili minobacačkom granatiran.

Zelenski objavio snimak napada na tržni centar

07.45 - Ukrajinski predsednik Vladmir Zelenski objavio je snimak na kom se vidi trenutak kada rakete pogađaju tržni centar.

"Želeli su da ubiju što više ljudi u mirnom gradu, u običnom tržnom centru“, rekao je Zelenski.

 

 

U napadu je poginulo najmanje 20 ljudi, a 59 je povređeno.

Ruske snage privele gradonačelnika Hersona

07.28 - Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

 

 

Gradonačelnik Nikolajeva: Pogođena stambena zgrada

07.07 - Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič objavio je na Telegramu da su gradom jutros odjeknule eksplozije, kao i da je pogođena stambena zgrada.

"Kijev želi da isprosi oružje"

06.50 - Učešće ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN ima za cilj stvaranje povoljne pozadine kako bi „isprosili“ više oružja od učesnika samita NATO-a, smatra zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading