SAMIT NATO U MADRIDU  Rusija proglašena "direktnom pretnjom po bezbednost“ (VIDEO)
Foto: EPA/AP/Shutterstock/Alo

Danas su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

Ovonedeljni samit NATO u Madridu održava se u kritičnom periodu u sedamdesettrogodišnjoj istoriji ovog saveza.


Ruska invazija na Ukrajinu opisana je kao najveći strateški šok za Zapad još od napada 11. septembra 2001. godine na Ameriku.

Pre manje od tri godine, francuski predsednik Makron proglasio je "moždanu smrt" NATO-a.

Savez je sada osnažen s obnovljenim ciljem - ojačavanjem granica i slanjem oružja.

Uživo:

NATO je proglasio Rusiju za glavnu pretnju

Lideri NATO-a na samitu u Madridu usvojili su novu stratešku koncepciju Alijanse do 2030. godine, prema kojoj je Rusija proglašena „direktnom pretnjom po bezbednost“. Detaljnije o tome, ali i zaključcima vezanim za Kinu i druge zemlje, pročitajte OVDE.

Švedska: Povećanje ekstradicija zavisiće od informacija iz Turske

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će svako povećanje ekstradicija, na osnovu rezultata sporazuma s Turskom, kao i njeno pridruženje NATO, zavisiti od informacija dobijenih od turskih vlasti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Turska će tražiti od Švedske i Finske izručenje 33 osobe osumnjičene za terorizam

Turska je danas saopštila da će tražiti izručenje 33 osumnjičenih za terorizam iz Švedske i Finske u skladu sa sporazumom na osnovu kojeg se Turska prestala protiviti pridruženju ovih dveju zemalja NATO savezu, prenosi Kliks.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kompanija Atos potpisala ugovor sa NATO

Najveća svetska kompanija za zaštitu podataka "Atos", potpisala je ugovor sa NATO o proširenju saradnje u svrhu zaštite podataka i informacija Alijanse.

Kompanije je za svoje usluge plaćena 1.2 miliona dolara od strane NATO.

 

 

 

Zelenski na samitu zatražio pomoć

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od prisutnih na samitu NATO modernu artiljeriju, kao i veću finansijsku pomoć Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

 

 

Plan raspoređivanja NATO trupa u Evropi

 

 

Lideri članica NATO započeli su sednicu u Madridu

 

 

Džonson: Putin greši ako se nada "manjoj Alijansi"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsednik Vladimir Putin greši, ako se nada "manjoj Alijansi".

Više o tome pročitajte OVDE.

SAMIT NATO U MADRIDU  Rusija proglašena

Foto: EPA/Jj Guillen

 

Sančes poručio Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine

Španski premijer Pedro Sančes poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Trudo: Odlučni smo da ojačamo našu Alijansu

Kanadski premijer Džastin Trudo oglasio se na svom Tviter nalogu uoči samita NATO-a u Madridu.

- Počeo je samit NATO-a i odlučniji smo nego ikada da ojačamo našu Alijansu i zaštitimo ljude. O toj zajedničkoj posvećenosti ću razgovarati sa drugim svetskim liderima tokom dana. Biće još. - napisao je Trudo.

 

 

Micotakis: Ne trebaju nam nestabilnosti

- Ne treba nam nijedan drugi izvor nestabilnosti unutar Alijanse i verujem da je to nešto što svi naši partneri razumeju - izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis tokom posete NATO samitu u Madridu.

Predsednik Litvanije: Rusija je dikretna pretnja NATO

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda oglasio se na svom Tviter nalogu povodom održavanja samita NATO u Madridu.

- Moramo krenuti ka naprednoj odbrani, ojačati bezbednost baltičkog regiona, definisati Rusiju kao direktnu vojnu pretnju NATO i nastavi da pomažemo Ukrajinu da se odbrani. Vreme je za donošenje istorijskih odluka. - napisao je predsednik Litvanije.

 

 

Stoltenberg se sastao sa Bajdenom

- Divno je ponovo sresti predsednika Bajdena na našem NATO samitu, gde ćemo doneti transformativne odluke kako bismo održali NATO jakim i ujedinjenim u konkurentnijem svetu.

Zahvalio sam mu se na njegovom odlučnom vođstvu, snažnoj podršci Ukrajini i vitalnom doprinosu SAD evropskoj bezbednosti u NATO-u. - rekao je Stoltenberg na svom Tviter nalogu.

 

Bajden najavio američko pojačanje snaga NATO-a u Evropi

Predsednik Džo Bajden najavio je američko pojačanje snaga NATO-a u Evropi, rekavši da je alijansa danas potrebnija „nego što je ikada bila“.

Više o tome pročitajte OVDE.

 

 

Slucki: Svedska i Finska da razumeju posledice svoje odluke

Ulazak Švedske i Finske u NATO je njihov izbor, ali ove države moraju da razumeju kakve će to posledice imati na njihove veze sa Rusijom, saopštio je danas lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) i predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok je to potrebno

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Madridu da će NATO saveznici nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

Više o tome pročitajte OVDE.

SAMIT NATO U MADRIDU  Rusija proglašena

Foto: AP Paul White

 

Nemačka: Još 15.000 vojnika za trupe za brzu intervenciju

Nemačka će učestvovati sa dodatnih 15.000 vojnika u planiranom jačanju jedinice za brze intervencije NATO, najavila je danas ministarka odbrane Kristine Lambreht.

"Nemačka je spremna da da svoj doprinos. Najavili smo već da smo spremni da pošaljemo divizion, to jest 15.000 vojnika", objasnila je ona.

Uz to, Nemačka će dati doprinos i u opremi, sa oko 35 borbenih aviona i 20 brodova.

NATO povećava broj snaga

NATO će do sledeće godine povećati broj snaga visoke spremnosti sa 40.000 na 300.000, prenosi Euronews.

 

 

Ceremonija dobrodošlice

 

 

Generalni sekretar NATO: To je sada neizbežno

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u članstvo Severnoatlantskog vojnog saveza.

Više o tome pročitajte OVDE.

SAMIT NATO U MADRIDU  Rusija proglašena

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Dolaskom na početak samita NATO-a u Madridu, Stoltenberg izneo je ključne odluke koje će biti donete za transformaciju Alijanse i zaštitu njenih građana.

Blokirani delovi grada

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Pozvani i lideri desetak drugih zemalja

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija. Za sada nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading