UKRAJINA ODUSTALA OD ČLANSTVA U NATO Oglasio se savetnik Zelenskog,  imaju nove uslove za Alijansu
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Ukrajina je prihvatila da članstvo u NATO-u nije više opcije i neće preduzimati nikakve dalje korake ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD, rekao je Igor Žovkva, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, u subotu za Fajnenšel tajms. Ipak, Kijev želi da se izjasni u politici NATO-a.

Lideri NATO-a će se sledeće nedelje sastati u glavnom gradu Španije, Madridu, a tokom dva dana sastanaka i konsultacija, alijansa će predstaviti svoj strateški koncept - dokument koji opisuje misiju i stav alijanse prema nečlanicama, uključujući Kinu i Rusiju.

Žovkva je za Fajnenšel tajms rekao da vlada Zelenskog želi da alijansa prizna da je Ukrajina "kamen temeljac evropske bezbednosti" i da ponovo potvrdi svoje partnerstvo sa Kijevom, prvi put uspostavljeno 1997. godine. On je, međutim, rekao da Ukrajina neće insistirati da postane članica NATO-a.

- Članice NATO-a su odbile naše želje. Nećemo učiniti ništa drugo po tom pitanju - rekao je on.

Buduće članstvo Ukrajine u alijansi bilo je ključni faktor iza trenutnog sukoba sa Rusijom. Ukrajina je svoj cilj da postane članica NATO zapisala u svoj ustav 2019. godine, uprkos upozorenjima Moskve da bi posedovanje snaga i oružja alijanse na njenoj granici predstavljalo neprihvatljivu bezbednosnu pretnju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg insistirao je da knjige članstva u alijansi ostanu otvorene za zainteresovane nacije, ali nije obećao ili isključio članstvo Ukrajine u bliskoj budućnosti. Prema Deklaraciji iz Bukurešta iz 2008. godine, zvanični stav NATO-a je da će Gruzija i Ukrajina "postati članice NATO-a" u neodređenom budućem datumu.

Strateški koncept NATO-a nije ažuriran od 2010. godine, pri čemu se u toj verziji dokumenta navodi da alijansa teži "istinskom strateškom partnerstvu" sa Rusijom.

Žovkva želi da NATO ukloni svako pominjanje Rusije kao "partnera" iz predstojećeg ažuriranja.

- Očekujemo u NATO strateškom konceptu da budu strožija upozorenja ruskom agresoru - rekao je on, pozivajući alijansu da se "ne stidi" da napiše "antiruski tekst". Nadalje, Žovkva je rekao da želi da ukrajinski sukob bude opisan u strateškom dokumentu, navodeći da "nije dovoljno samo precrtati reč "partner".

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading