NAJBRUTALNIJA BITKA U EVROPI! Tas na vagi polako preteže na rusku stranu
Foto: EPA/STR

Ukoliko taj grad zauzmu ruske snage, veoma brzo bi se moglo očekivati i da ceo region Donbasa dođe pod kontrolu Moskve. Upravo zbog toga u i oko Severodonjecka sada se vodi jedna od najžešćih, a verovatno i najbrutalnija bitka viđena u Evropi, smatraju analitičari.

Peskov: Cilj operacije zaštita DNR i LNR

Glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je zaštita samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Generalno, zaštita republika je glavni cilj specijalne vojne operacije - rekao je Peskov.

Borbe za ovaj grad u Luganskoj oblasti traju već nekoliko nedelja, a situacija terenu se stalno menja. Prema poslednjim izveštajima ruske snage su držale oko 70 odsto teritorije grada, a ukrajinske su nastavile s jakim otporom nakon što su se pod jakim ruskim granitiranjem i uličnim borbama povukle iz centra.

Zamka za Ukrajince

Svi mostovi ka ukrajinskom gradu Severodonjecku na istočnoj liniji fronta su uništeni, izjavio je guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj. Kako objašnjavaju analitičari, ruske snage su ovo uradile ne samo da bi osigurale bokove i leđa od napada, već i da bi sprečile ukrajinske snage da se izvuku, a potom pregruprišu kod nekog drugog mesta i ponovo pruže jak otpor kao u Severodonjecku.

Severodonjeck i njegov grad blizanac s druge strane reke, Lisičansk, čine izuzetno važnu regionalnu i industrijsku tačku u regionu Luganska, objašnjavaju vojni analitičari, zaključujući da bi njihovim zauzimanjem ruske snage praktično kontrolisale ceo region i otvorile put ka ubrzanom padu kompletnog Donbasa pod svoju kontrolu.

Zelenski: Vratiću Krim!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojim je sunarodnicima obećao da će vratiti poluostrvo Krim koji je pripojila Rusija.

- Ukrajinska zastava opet će se vijoriti iznad Jalte i Sudaka, iznad Džankoja i Jevpatorije. Naravno, oslobodićemo naš Krim - kazao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će bitka za Severodonjeck  ostati upamćena kao jedna od najbrutalnijih koje je Evropa ikada videla. On je istakao da je Ukrajina, zbog te bitke, već platila zastrašujuću cenu, ali da neće odustati od njegove odbrane.

- Cena ove bitke u ljudskim životima je za nas veoma visoka - naglasio je Zelenski, ocenivši da je to zastrašujuće i da će "bitka za Donbas bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi".

Zelenski je ponovio molbe za više vojne pomoći i težeg naoružanja od zapadnih saveznika.

Britanci: Rusi napreduju kod Harkova!

Ruske snage su prvi put posle više sedmica ostvarile "manji napredak" oko Harkova, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u novom izveštaj svojih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini.

"Glavni ruski operativni napori ostaju usmereni na ofanzivu u Severnodonjecku u Donbasu, a zapadne snage ruske vojske napravile su manji napredak u sektoru Harkova, prvi put posle nekoliko sedmica", navodi se u izveštaju.

On je naglasio i težnje Kijeva da oslobodi celu svoju teritoriju i "otera okupatore iz svih regiona“, te napomenuo da je na frontu širine, sada već više od 2.500 km, strateška inicijativa i dalje na strani ukrajinskih snaga.

Prema procenama ukrajinskih vlasti, ruske snage kontrolišu između 80 i 90 odsto Donbasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Andjela

15.06.2022 17:02

Sta Zelenski laze ukrajince da ginu .Srusio je sve zemlju on nema sanse samo masta i narod gine .Samo Amerika gura bratski narod da gine brat protiv brata .To ti je zavadi pa vladaj