UKRAJINSKI ZVANIČNICI: "Rusi sravnjuju sa zemljom" (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Nema mira, niti nagoveštaja da će ga biti uskoro. Zvanična Ukrajina poručuje da pregovori "nemaju smisla dok se ruske trupe ne povuku". Duž celog fronta u Ukrajini vode se žestoke borbe. Posle duže pauze, juče su se ponovo čule eksplozije u Kijevu.

Sa druge strane, stiglo je novo upozorenje iz Moskve Zapadu – ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da će Rusija gađati nove ciljeve, ukoliko Sjedinjene Američke Države isporuče Kijevu rakete dugog dometa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je u nedelju trupe na liniji fronta u Donjecku i Lugansku, kao i u gradu Zaporožju na jugoistoku zemlje.

Na drugim mestima u Ukrajini Rusija je u nedelju ispalila pet krstarećih projektila ka glavnom gradu Kijevu, saopštila je ukrajinska vojska.

U kratkim crtama:

  • Ruske trupe se istiskuju iz Severodonjecka uprkos "desetostrukoj prednosti neprijatelja u artiljeriji", rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe
  • Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Zelenski razgovarali su o deblokadi ukrajinskih luka
  • Ruski državni mediji potvrdili su smrt jednog od najviših moskovskih generala tokom teških borbi u istočnom regionu Donbasa
  • Velika Britanija je objavila da šalje svoje prve rakete dugog dometa u Ukrajinu
  • Vest je stigla pošto je Vladimir Putin upozorio na još napada u Ukrajini ako Zapad pošalje oružje dugog dometa u Kijev

UKRAJINA UŽIVO

 

Ruski univerziteti isključeni iz Bolonjskog procesa

23.47 - Svi ruski univerziteti isključeni su iz Bolonjskog procesa, rekao je danas zamenik ministra nauke i visokog obrazovanja Dmitrij Afanasjev. On je naveo da je Bolonjska grupa 11. aprila saopštila je da ukida predstavništvo Rusije i Belorusije u svim povezanim strukturama, preneo je "Sputnjik".

Granatirano selo u DNR

23.22 - Ukrajinske trupe su ispalile tri granate kalibra 152 mm na selo Zemljanka u gradu Makijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju. rekao je prekid vatre.

"Rusi sravnjuju sa zemljom"

22.55Ukrajinski zvaničnici izveštavaju o teškim borbama u Severodonjecku, strateški važnom gradu na istoku Ukrajine. Situacija se, kažu, menja iz sata u sat.

Ukrajinska mornarica: Ruski brodovi potisnuti 100 kilometara unazad

22.28 - Ukrajinska mornarica saopštila je da je potisnula flotu ruskih ratnih brodova na više od 100 kilometara od svoje obale Crnog mora. Grupa ruskih brodova bila je “prinuđena da promeni taktiku” nakon što je nedeljama vršila pomorsku blokadu na ukrajinskoj obali, saopštila je komanda ratne mornarice ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku.

Mine uklonjene sa 3.000 hektara

22.06 - Ruska vojska i spasioci su tokom deminiranja proverili skoro 3.000 hektara u DNR i LNR i neutralisali skoro 14.000 eksplozivnih objekata

Zelenski: Svet je sve umorniji od situacije u Ukrajini

21.44Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je svet umoran od situacije u Ukrajini i Kijev počinju polako da usmeravaju ka nepovoljnom rezultatu po pitanju sporazuma sa Ruskom Federacijom, prenela je agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinsku "Pravdu".

Kadirov poručio Zapadu dokle će da traje rat

21.26 - Specijalna operacija u Ukrajini treba da se nastavi dok Amerika i zapadne države ne ukinu sankcije Rusiji i ne izvine se, izjavio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Foto: Printscreen

 

Nebenzja napustio sednicu SB

21.09 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja napustio je salu Saveta bezbednosti UN za vreme govora šefa Evropskog saveta Šarla Mišela zbog optužbi na račun Rusije za koje nije izneo nijedan dokaz.

Putin potpisao ukaz

21.58Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o isplati pet miliona rubalja (81.500 dolara) porodicama pripadnika Ruske nacionalne garde koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Foto: EPA/Alexei Danichev

 

"Kijev počinju da usmeravaju ka nepovoljnom sporazumu"

20.40 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je svet umoran od situacije u Ukrajini i Kijev počinju polako da usmeravaju ka nepovoljnom rezultatu po pitanju sporazuma sa Ruskom Federacijom, prenela je agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinsku "Pravdu".

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Rusija uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku

20.16 - Rusija je uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i sekretarku za energetiku Dženifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Amerika zaplenila dva aviona ruskog oligarha

19.27

Borba na moru

19.05 - Ukrajinska vojska objavila je da je potisnula ruske ratne brodove više od 100 kilometara od ukrajinske obale Crnog mora, gde ruski brodovi već nedeljama sprovode pomorsku blokadu.

Ruska artiljerija gađa ukrajinske samohodne topove

18.48

Rusi završavaju?

18.31 - Portparol Minitarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske snage završavaju sa oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija, koje se nalaze u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Foto: Printscreen

 

Ukrajinci se povlače iz Severnodonjecka?

18.17 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da „privremeni gubitak teritorija” nije tragedija za Kijev.

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Facebook

 

U intervjuu britanskom listu Fajnenšel tajms, Danilov je priznao da bi ukrajinske trupe mogle da nastave povlačenje u oblasti Severodonjecka kako bi se pregrupisale.

Zelenski u Zaporožju

18.05 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas grad Zaporožje. Ovo je drugi put da Zelenski napušta prestonicu Kijev od početka rata.

Napad na Donjeck

17.43

 

 

Zelenski: Biće teško ako Rusija osvoji grad

17.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prokomentarisao je danas žestoke borbe za ključni grad Severodonjeck na istoku zemlje.

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Rusi potisnuti?

17.05 - Ukrajinska vojska dala je danas uveravanja da je potisnula rusku flotu na oko sto kilometara od ukrajinskih obala u Crnom moru, gde ruski brodovi nedeljama drže pomorsku blokadu.

"Posle naših akcija namenjenih remećenju neprijateljskih vojnih snaga, grupa brodova ruske flote u Crnom moru potisnuta je od ukrajinskih obala na daljinu od više od sto kilometara", navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane preko Telegrama.

Ta informacija nije mogla da bude proverena iz nezavisnih izvora, navodi agencija Frans pres.

Specnaz uništio diverzante Krakena

16.52 - Specijalne snage Ruske garde uništile su šest militanata iz bataljona Kraken u oblasti Harkov u Ukrajini, jedan militant je zarobljen, prenosi pres-služba resora.

Rusija i Turska će osigurati ukrajinski izvoz iz luke Odesa

 

16.27 - Turska i Rusija su postigle načelni dogovor koji će omogućiti pokretanje isporuka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz ključne crnomorske luke Odesa, ali je Kijev i dalje skeptičan prema tom predlogu, javlja "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima.
 

Urajina želi protivbrodsko oružje za siguran izvoz žita

16.01 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti "zarobljeno" čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo da obezbedi siguran prolaz za njegov izvoz.

Oboren ukrajinski vojni avion, uništeno 18 tenkova

15.44 - Rusija je danas saopštila da je oborila još jedan ukrajinski vojni avion i uništila industrijske objekte fabrike koja je popravljala ukrajinska oružana vozila u Harkovskoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je uništeno još 18 ukrajinskih tenkova i ubijeno 450 nacionalista, preneo je Bi Bi Si.

Zelenski potvrdio da Ukrajina dobija novi paket pomoći od Britanije

15.32 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da mu je, tokom telefonskog razgovora, britanski premijer Boris DŽonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Zelenski je naveo da DŽonson i on traže način da izbegnu prehrambenu krizu i deblokiraju ukrajinske luke, prenosi Rojters.

Ranije danas objavljeno je da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, iako je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da će bombardovati nove mete ukoliko SAD isporuče slično oružje Kijevu.

Strateški autoput Bahmut-Lisičansk pod vatrom

15:08 - Artiljerija LNR, uz podršku ruske avijacije, drži pod vatrom autoput Bahmut-Lisičansk, povezujući dva grada koja su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske.

 

Posledice granatiranja Donjecka

14:50 - Dopisnik Izvestija Danil Jemeljanov pokazao je posledice granatiranja ukrajinskih oružanih snaga u centru Donjecka.

 

 

"Granate su pogodile garažu zadrugu. Izbijanje požara gase zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije. Prema preliminarnim podacima, nije bilo povređenih“, rekao je novinar.

Zelenski: Rusija brojnija u Sevedonjecku, ali Ukrajina može da uzvrati

14:39 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruske snage imaju brojčanu prednost u bici za istočni grad Sevedonjeck, ali da ukrajinske snage imaju sve šanse da uzvrate.

Zelenski je rekao novinarima na brifingu u Kijevu da će situacija za Ukrajinu postati veoma teška, ako Rusija uđe u istočni region Donbasa, preneo je Rojters.

On je istakao da Rusija konstantno želi da okupira južni grad Zaporožje i da se nadvila pretnja nad tim regionom.

Napadnut Donjeck

14:13 - Oko 50 raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog bacača palo je na naselje Kalinjinsk u Donjecku, glavnom gradu Donjecke Narodne Republike (DNR), javio je dopisnik RT Roman Kosarev sa lica mesta.

Celu vest čitajte na OVOM LINKU.

Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini

13:57 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu je, tokom telefonskog razgovora, britanski premijer Boris Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

 

 

Linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista

13:45 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je linija Brisela na Balkanu i linija Brisela u Ukrajini ista, samo što EU na Balkanu podrzava one koji ograničavaju interese Srbije, a u Ukrajini NATO i EU podržavaju ukrajinski režim koji je odavno proglasio rat protiv svega što je rusko.

Rogozin zapretio "Sarmatom"

13:36 - Generalni direktor ruske državne kompanije Roskosmos Dmitrij Rogozin zapretio je Bugarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori interkontinentalnom balističkom raketom "Sarmat" zbog odluke da ne dozvole prelet aviona kojim je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trebalo da otputuje u Srbiju.

UKRAJINSKI ZVANIČNICI:

EPA

 


"Zašto je dobar Sarmat? Neće tražiti od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju dozvolu za let. Kao ni neki Šveđani", napisao je Rogozin na Telegramu.

Nastavlja se napad na Severodonjeck i Lisičansk

13:20 - Ruske trupe se postepeno kreću oko Avdijevke sa druge rute, dok UAF pozicionirana na Slavjansku sa jugoistočnog od Izjuma i zapadno od Limana i dalje drže odbrambene linije dok se nastavlja napad na Severodonjeck i Lisičansk.

 

Zelenski oduševljen zbog nove vojne pomoći

13.01 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu je, tokom telefonskog razgovora, britanski premijer Boris Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Zelenski je naveo da Džonson i on traže način da izbegnu prehrambenu krizu i deblokiraju ukrajinske luke, prenosi Rojters.

Putin o greškama Zapada

12.29 - Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i sankcijama dovele su do globalne inflacije, porasta siromaštva i nestašice hrane, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima, organizatorima i gostima 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Putin je, takođe, istakao da će predstojeće godine biti period jačanja ekonomskog suvereniteta Rusije, a da će privreda zemlje zadržati fokus na međunarodnoj saradnji.

Lavrov: Desilo se nešto nezamislivo

11.48 - Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, obraća se javnosti iz Moskve

- Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera.

Medvedev: Evropa će morati da „traga po svetu“ tražeći naftu istog kvaliteta kao rusku 

11.21 - Medvedev je takođe ocenio da će Evropa morati da „traga po svetu“ tražeći naftu istog kvaliteta kao rusku i da će se suočiti sa deficitom pojedinih vrsta goriva, kao što je dizel, koji je neophodan za kamione i poljoprivredne mašine.

Ruski zvaničnik smatra da će evropske zemlje morati da pronađu „sive šeme“ kako bi dobile rusku naftu i zaobišle sopstvene sankcije.

Po njegovom mišljenju, zabrana osiguranja tankera sa ruskom naftom može se rešiti na račun državnih garancija u okviru sporazuma sa trećim zemljama. Kako je poručio, Rusija je uvek bila pouzdan i odgovoran partner i tako će i ostati

"Putin nije bolestan"

11.10 - Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov negirao je nedavno objavljene informacije u pojedinim medijima da je predsednik Rusije Vladimir Putin bolestan. U intervjuu za TV Kanal 13 ambasador je rekao da se Putin "pojavljuje na TV svaki dan".

"Njegovo zdravlje mu dopušta da nastavi važan rad za zemlju", rekao je sinoć Viktorov .

Izraelski mediji podsećaju da je Njuzvik (Newsweek) objavio u četvrtak da je Putin lečen zbog uznapredovalog karcinoma u aprilu i da je preživeo pokušaj ubistva u martu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije odbacio glasine da je Putin bolestan.

 

Otkriveni ciljevi i planovi "Azova" za osvajanje teritorije

10.51 - U Marijupolju su navodno pronađeni tajni dokumenti bataljona "Azov" prema kojima je predviđeno da ekstremisti zauzmu položaje u naseljenim mestima.

"Delimičnu kamuflažu manjim grupama i opremi mogu da obezbede naselja i dvorišta, koja su u okviru zone naše odgovornosti", navedeno je u drugom pasusu na vrhu treće strane tajnog operativnog plana bataljona "Azov" pod brojem 1/16 sa šifrovanim nazivom "Oluja".

UN pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom

10.00 - Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom kako bi se Ukrajini omogućilo da ponovo pokrene izvoz žitarica preko Crnog mora, dok zvaničnici i zakonodavci iz administracije američkog predsednika DŽozefa Bajdena su veoma skeptični da Rusija radi u dobroj nameri, piše danas Politiko.

Kako navodi portal, njihov primarni razlog za pesimizam su nedavni komentari ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskih zvaničnika koji sugerišu da će ublažiti blokadu ukrajinskih luka ako, u zamenu, Zapad ukine svoje ekonomske sankcije Moskvi.

Jedan američki zvaničnik opisao je predlog Moskve kao "diplomatiju iznuđivanja" i rekao da SAD neće pristati na sporazum koji bi ukinuo bilo kakav ekonomski pritisak na Kremlj.

Ruske gasne sankcije koštaće Nemačku milijarde

9.29 - Ruske sankcije protiv Gasprom Germanije i njegovih podružnica mogle bi nemačke poreske obveznike i korisnike gasa koštati dodatnih pet milijardi evra godišnje, piše nedeljnik Welt am Sonntag.

"Naši branioci su uspeli da preduzmu kontranapad na određeno vreme, oslobodili su skoro polovinu grada. Ali sada se situacija za nas ponovo malo pogoršala", rekao je za nacionalnu televiziju Gajdaj, prenosi Rojters.

Položaj u Severodonjecku se "malo pogoršao"

8.58 - Položaj ukrajinskih snaga koje se bore u istočnom gradu Severodonjecku "malo se pogoršao", izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Selo Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti na udaru Ukrajine

8.29 - U ruskoj Kurskoj oblasti selo Tjotkino ponovo je na udaru ukrajinske vatre, izjavio je danas guverner regiona Roman Starojt.

"Selo Tjotkino ponovo se rano jutros našlo pod vatrom. Gađani su most i lokalna postrojenja“, objavio je na Telegramu Starojt, prenosi agencija TASS.

Ukrajina je u kontranapadu

8.11 - Ukrajinske snage nastavlju s lokalnim kontranapadima protiv ruskih snaga, piše ISW u svojoj dnevnoj analizi objavljenoj kasno sinoć.

Iz Instituta navode da su Ukrajinci iznenadnim kontranapadom oslobodili velik deo Severnodonjecka, a takođe su pokrenuli i kontranapad severno od Harkova.

Dogovorena preliminarna šema za izvoz žita iz Ukrajine

7.59 - Moskva je sa Kijevom i Ankarom dogovorila preliminarnu šemu za izlazak ukrajinskih brodova sa žitom iz Odese, piše Izvestija pozivajući se na visokorangirani upućen izvor.

List navodi da će te brodove turski brodovi sprovoditi do neutralnih voda u Crnom moru, gde će ih sačekati ruski brodovi i ispratiti do Bosfora.

"Moskva i Vašington ne mogu da se razdvoje"

7.42 - Moskva i Vašington ne mogu u potpunosti da se razdvoje, rekao je danas američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven u intervjuu za rusku agenciju TASS.

"Ne možemo samo da prekinemo diplomatske odnose i jednostavno ne razgovaramo. Mi u najmanju ruku svaki dan sedimo jedni pored drugih u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku", poručio je on.

Severodonjeck podeljen

7.33 - Polovinu Severodonjecka kontrolišu ukrajinske, a polovinu ruske snage, saopštio je guverner Luganska. 

 

Pet civila povređeno u ukrajinskom bombardovanju

7.19 - Pet civila je ranjeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u ukrajinskom bombardovanju, saopštila je misija DNR u nedelju u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini raketne sisteme M270

7.01 - Velika Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vla

06.06.2022 11:42

Imaju amerikanci jos Pune magacine oruzja,treba prodati i to, uostalom Zar nije 60% njih zaposleno U ratnoj masineriji,Sto ce ginuti tamo neki,pa sto je to njih briga, zato su fabrike oruzja