helikopter
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponudila je vojnu pomoć za čišćenje mina uz obalu luke Odesa i pratnju brodova sa žitom, a Ukrajina tek treba da odobri taj plan budući da strahuje da bi sklanjanje njenih odrambenih snaga moglo da ostavi tu vitalnu luku otvorenom za ruski napad, rekli su "Blumbrgov" sagovornici pod uslovom da ostanu anonimni jer se radi o stvarima koje još nisu iznete u javnost.

Turska se nada da bi odobrenje njenog predloga u Ujedinjenim nacijama moglo da ublaži ukrajinsku zabrinutost za bezbednost, dodali su izvori.
Očekuje se da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu razgovarati o tom planu sa zvaničnicima u Ankari.

„Mislim da naše vojske mogu se dogovore o najboljoj formi da se to organizuje, tako da brodovi mogu da prolaze kroz minska polja, koja moraju da se očiste“, rekao je Lavrov novinarima na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Za sada se ne zna da li će Ukrajina poslati svog predstavnika na sastanak u Ankari.

„Davanjem izjava unapred o postizanju sporazuma, Rusija nastoji da prebaci odgovornost na Ukrajinu“ za poremećaj u snabdevanju, napisao je u poruci na jednoj društvenoj mreži Taras Kačka, zamenik ukrajinskog ministra za privredu.

On je dodao da „ostaje činjenica da je prehrambenu krizu veštački stvorila Rusija i isključivo Rusija”.

Ruski napad je zaustavio isporuke žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preteći nestašicom hrane milionima ljudi na tradicionalnim ukrajinskim tržištima, navodi njujorška agencija. Moskva negira odgovornost za poremećaj isporuka, i traži ukidanje američkih i evropskih sankcija koje ograničavaju njen izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda, dodaje se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading