DIPLOMATSKI HAOS Izjave Zelenskog i Bajdena pokrenule lavinu (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Sukobi i dalje traju, a kraj rata se još uvek ne nazire.

Ambasadori u EU odobrili su juče šesti paket sankcija Rusiji, čime je otvoren put da one danas stupe na snagu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da brodovi koji prevoze žitarice smeju da napuste ukrajinske luke u Crnom moru humanitarnim koridorima i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost.

Ruske snage pokušavaju da napadnu istočno ukrajinsko selo Berestove koje se nalazi na glavnom putu koji povezuje grad Lisičansk u Luganskoj oblasti sa ostatkom Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine i pozvao  Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini kako bi pokrenuo rat ka prelomnoj tački koja bi joj omogućila da pobedi.

UKRAJINA UŽIVO 100. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE

Kijev sprema sankcije protiv 12.000 ruskih drzavljana

23.25 - Ukrajinske vlasti pripremile su listu od oko 12.000 ruskih državljana kojima će biti uvedene sankcije, izjavio je večeras portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ukrajina će nastaviti da se bori kako bi sankcionisala ruske građane, uključujući i patrijarha Kirila, koji podrivaju ukrajinsku nacionalnu bezbednost. Sve u svemu, pripremili smo listu sankcija, koja uključujuje više od 12.000 ruskih oligarha, zvaničnika i propagandista - dodao je Nikolenko, preneo je TAS S.

Nehamer: Nastaviću da tražim razgovor sa svim stranama

23.01 - Austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je večeras da će nastaviti da traži razgovor sa svim stranama u ratu u Ukrajini, te da će i pored svih neslaganja i dalje razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Nehamer je na konferenciji Globsek u Bratislavi rekao da je agresije Rusije na Ukrajinu izazvala dramatične posledice po Evropu i ostatak sveta.

- Ukrajina zaslužuje svu našu podršku i solidarnost. Moramo istovremeno učiniti sve da dođe do brzog okončanja ratnih dejstava i da dođe do mirovnih pregovora, na primer u okviru Istanbuskog procesa - kazao je Nehamer i dodao da je sada važno da se osigura bezbednost snabdevanja namirnicama u celom svetu.

Erdogan ponovio uslove za članstvo Švedske i Finske u NATO

22.33 - Obe države bi trebalo da stave do znanja da prestaju da podržavaju terorizam, da su ukinule sankcije Turskoj i da su spremne da pokažu solidarnost s Alijansom - ističe predsednik Turske

LNR bez Vibera

22.00 - Vlada samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je danas da je blokirala pristup aplikaciji Viber, jer je "neprijatelj koristi u vojne svrhe".

Bajdenova izjava izazvala pometnju

21.09 - Predsednik SAD Džozef Bajden nije odbacio mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi deo svoje teritorije Rusiji kako bi okončala rat sa Moskvom, ocenio je "Njujork post" (NYP) prenoseći današnju izjavu američkog predsednika.

Putin uperio prst u Zapad: Sve je to njihova krivica

20.47 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

Zelenski: Rusija nije u stanju da ostvari nijedan strateški cilj

20.31 - Vladimir Zelenski je na 100. dan invazije rekao da je Ukrajina uradila ono što se činilo nemogućim i zaustavila drugu armiju sveta.

Oficir SBU: CIA je imala tajne zatvore širom Ukrajine

20.09 - Centralna obaveštajna agencija (CIA) je na teritoriji Ukrajine formirala tajne zatvore još pre početka konflikta u Donbasu, izjavio je bivši oficir Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

Dete poginulo na plaži u Mariupolju

 

19.48 - Danas su u Mariupolju dva lokalna stanovnika poginula u ekploziji mine na plaži, od kojih je jedno dete.

Ranjena dva novinara Rojtersa

19.21 - Dva novinara Rojtersa povređena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini Severodonjecka na severoistoku zemlje, potvrdio je za Tas s izvor iz britanske agencije.

Ruski roboti čiste Mariupolj od mina

18.55 - Prilikom čišćenja puteva u Mariupolju koriste se robotski sistemi Uran-6, javlja dopisnik RIA Novosti.

-Na ovoj deonici puta u Mariupolju radi robotski kompleks Uran-6. On se bavi deminiranjem. Ovaj sistem vam omogućava da ubrzate rad deminera i spasiti njihove živote.

 

 

- Radi na bezbednoj udaljenosti od operatera, rekao je zamenik komandanta deminera Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije sa pozivnim znakom „Viking“.

Na istoku Ukrajine poginuo francuski dobrovoljac

18.34 - Jedan francuski državljanin koji se dobrovoljno prijavio da se bori na istoku Ukrajine zajedno sa vojskom te zemlje protiv Rusije, poginuo je tokom borbi, potvrdila je danas portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kijev tvrdi: Ozbiljno ugrožen rad nuklearke u Zaporožju

18.09  Najveća evropska nuklearna elektrana u ukrajinskom Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji koju kontrolišu ruske snage, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih delova zbog čega je ugroženo funkcionisanje nuklearke, saopštila je danas ukrajinska vojna služba.

Lavrov izneo izuzetno teške optužbe na račun Zapada i Amerike

17.46 - "Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, počeo je smišljeno da uništava sve što je povezano sa Rusijom i pravoslavnim hrišćanstvom", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Zaharova upozorila Nemce: Svi mi znamo kako se to završava

17.21 - Nemačka forsira remilitarizaciju, a svima je iz istorije poznato, kako se to, nažalost, može završiti, rekla je Marija Zaharova.

Lukašenko: Između Zelenskog i ukrajinske vojske postoji ozbiljan konflikt

17.05 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da raspolaže informacijama da između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske postoji „ozbiljan konflikt“.

Kako je rekao, to konflikta je došlo zbog situacije sa Poljskom.

- Poljska želi, vidite li, i tamo, i `vamo. Te hoće da prihvati izbeglice, te neće pa traži pare ili, pak, zahteva da pare u Ukrajinu idu kroz Varšavu. Već su se i dogovorili da Ukrajinu rastrgnu. Međutim, neće im uspeti. U Ukrajini je već, prema mojim informacijama, počeo ozbiljan unutrašnji konflikt - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, do tog konflikta je došlo jer je ukrajinska vojska shvatila da ne može više da ratuje.

- Vojnici najbolje razumeju kako to izgleda ratovati protiv Rusije. Ginu momci. Oni dobro znaju kakve su im mogućnosti i koliko mogu da ratuju. A da nastave da ratuju više ne mogu. Pogledajte samo, Rusija je promenila taktiku - naveo je on.

Osvrnuo se i na problem sa ukrajinskim žitom rekavši da Amerika pokušava da oduzme od Ukrajinaca „poslednje parče hleba“.

- Oni žele da pokradu Ukrajince. Oni će nastaviti da im isporučuju naoružanje, međutim, u zamenu za žito - kazao je.

SAD nisu odgovorile na poziv za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini

16.43 - Zamenica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland nije odgovorila na poziv parlamentarne komisije za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, saopštila je kopredsednik komisije Irina Jarova.

Ona je objasnila da je zvaničan poziv preko diplomatskih kanala poslat Nulandovoj 25. maja. Prema njenim rečima, u dokumentu je naglašeno da se ignorisanje poziva može smatrati potvrdom aktivnosti državnih struktura SAD u vezi sa osnivanjem biolaboratorija u Ukrajini.

- Mi ne očekujemo priznanje od Nulandove ili Pentagona, ali je očigledno da je u interesu celog sveta da ne dozvoli virusnu i patogenu invaziju SAD u živote drugih zemalja i naroda - ocenila je Jarova.

Oglasio se gradonačelnik Kijeva

16.21 - Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, oglasio se povodom 100. dana ruskog napada na Ukrajinu.

On je u aplikaciji Telegram napisao:

"100 dana ruskog varvarskog rata za uništenje Ukrajine i Ukrajinaca.

Tih 100 dana je kao jedan dug, težak dan koji nikad ne prestaje. Emocije, naporan rad, krvave borbe, gubici i pogibije obeležili su te dane.

Međutim, ovo je vreme naše hrabrosti i naše istrajnosti.

Svi zajedno stojimo i borimo se. Jedan za sve svi za jednog. Divimo se našim oružanim snagama. Oslobodićemo našu zemlju od ruskih varvara koji su u nju došli!

Da, biće teško. Ali verujem da će svako od nas dostojanstveno proći kroz ova iskušenja. Jer ovo je rat zla ​​i dobra. A dobro i pravda ipak pobeđuju", napisao je Kličko.

Konašenkov: Kijev snimio lažni film

15.57 - Kijev je uz finansijsku podršku Velike Britanije snimio „fejk“ film o navodnim borbama protiv ruske vojske u Nikolajevskoj oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, nakon vojnih poraza u Marijupolju i u čitavom Donbasu kijevski režim odlučio je da snimi film kako bi podigao moral svojim vojnicima.

- Film navodno pokazuje visoku efikasnost ukrajinskih neonacista u borbama protiv ruske vojske uz primenu zapadnog naoružanja. Kako bi se unela dodatna dramaturgija snimljene su navodne borbe ukrajinskih nacista protiv daleko većeg broja ruskih vojnika iako ta bitka se nikada nije ni održala - kazao je on, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je dodao i da su u ulozi ruske vojske bili lokalne jedinice teritorijalne odbrane, a zbog nedostatka ruske tehnike u vidu „trofeja“, korišćena su ukrajinska oklopna vozila.

Kadirov: Šojgu opredelio nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini

15.34 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opredelio je nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koji uključuju unapređivanje taktike i dodao da će se tempo operacije ubrzati, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Sergej Kužugetovič opredelio je nove zadatke, koji podrazumevaju unapređivanje dalje taktike. Usvojene mere omogućiće povećanje efikasnosti ofanzivnih manevara i doprineti ubrzanju tempa specijalne operacije - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je takođe objavio da je ministar „iskreno zahvalio našim borcima za njihov doprinos u borbi protiv nacionalističkih i banderovskih formacija“.

Kadirov se u četvrtak u okviru radne posete Moskvi sastao sa Šojguom, a tom prilikom razmotreni su aspekti specijalne operacije i određeni dalji smerovi saradnje.

Zaharova: Rusija spremna da osigura bezbedni izvoz pšenice kad Kijev razminira luke

15.07 - Rusija je spremna da osigura bezbedni izvoz pšenice i da pruži svu neophodnu pratnju brodovima u Crnom moru nakon što Kijev razminira luke, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Spremni smo da osiguramo sve uslove da se obezbedi izvoz pšenice iz Odese i drugih luka u Crnom i Azovskom moru. U slučaju da se luke razminiraju, mi ćemo osigurati izvoz pšenice i da pružimo pratnju tim teretnim brodovima - rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je takođe naglasila i da je Rusija takođe spremna da izvozi svoju pšenicu svim zemljama kojima je to potrebno.

Britansko viđenje 100 dana rata

14:45 

 

 

 

Predsednik Senegala: Antiruske sankcije ostavile Afriku bez žita i đubriva

14:30 - To je pogoršalo situaciju sa hranom u regionu, rekao je šef Afričke unije na sastanku sa Putinom.

 

 

 

Policajci Marijupolja govore o svojoj želji da služe u Narodnoj miliciji Donjecke Narodne Republike

14:20 

 

 

 

Berlin: Opasnost od gladi zbog ruskog rata, ne sankcija Zapada

14:00 - Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova danas je oštro osudilo pokušaj predsednika Rusije Vladimira Putina da, kako je navedeno u Berlinu, stvori narativ da je Zapad odgovoran za izazivanje gladi u Africi.

"Moramo da istaknemo da je činjenica da postoji opasnost od gladi u određenim delovima sveta, da su neke zemlje odsečene od izvoza žita, posledica ruskog agresorskog rata, a ne sankcija Zapada", izjavio je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Putin je ranije kazao da je Rusija spremna za nesmetan izvoz žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, ali da to zahteva ukidanje sankcija Moskvi.

 

Zelenski: "Pobeda je naša"

13:30 - Pobeda će biti naša, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 100 dana od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

"Predstavnici države su ovde i brane Ukrajinu 100 dana", naveo je Zelenski u video snimku od 36 sekundi objavljenom na Instagramu.

 

 

Zelenski je snimak napravio ispred zgrade predsedništva u Kijevu. Uz njega su premijer Denis Šmigal i lider vladajuće partije David Arakhamija.

Zelenski je sa istog mesta snimio poruku i 25. februara, dan posle ulaska ruskih snaga u Ukrajinu.

"Svi smo mi ovde, naši vojnici su ovde, građani, društvo, svi smo ovde da branimo svoju nezavisnost, svoju državu", rekao je tada Zelenski.

Oglasio se Kremlj: Operacija u Ukrajini do ispunjenja svih ciljeva

DIPLOMATSKI HAOS Izjave Zelenskog i Bajdena pokrenule lavinu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

12:40 - Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Preduzete su mere da se obezbedi njihova zaštita i postignuti određeni rezultati“, rekao je Peskov, misleći na dva samoproglašena regiona u Ukrajini koje podržava Rusija, prenosi Rojters.

 

Sastanak Putina i predsednika Afričke unije danas u Sočiju

12:30 - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas o rastućoj svetskoj prehrambenoj krizi sa predsedavajućim Afričke unije senegalskim predsednikom Makijem Salom, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, Putin će Salu dati iscrpno objašnjenje o tome šta se zaista dešava sa ukrajinskim žitom, prenosi Rojters.

Kadirov otkrio novi plan Rusije

DIPLOMATSKI HAOS Izjave Zelenskog i Bajdena pokrenule lavinu (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

 

12:15 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu postavio je nove zadatke u okviru specijalne operacije u Ukrajini, koji će ubrzati njen tempo, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.

On je posle jučerašnjeg sastanka sa Šojguom na Telegramu napisao da zadaci koje je postavio Šojgu podrazumevaju unapređenje dalje taktike.

 

 

Hrvat ranjen na ratištu u Ukrajini

12:00 - Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini, kako saznaje Jutarnji list, nedavno je ranjen u borbi na ratištu i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku.

Lansirana ruska raketa 

11:45 - Sa kosmodroma Bajkonur lansirana je ruska raketa-nosač Sojuz-2.1a sa svemirskim brodom Progres MS-20.

Lansiranje je posvećeno podršci Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i specijalnoj vojnoj operaciji za zaštitu Donbasa.

 

 

 

Komandir Oružanih snaga Ukrajine, koji je predao oružje, želi da uzme rusko državljanstvo

11:20 

 

 

 

Fon der Lajen i Makron danas razgovaraju o daljoj pomoći

10:52 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da EU čvrsto podržava Ukrajinu, u trenutku kada je prošlo 100 dana od početka ruske invazije na tu zemlju, i najavila razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o budućim koracima vezano za pomoć Kijevu.

 

Melitopolj: Građani predaju dokumenta za rusko državljanstvo

 

 

 

"Podrška Ukrajini na putu ka članstvu u EU nije teret već istorijska odgovornost"

10:30 - "Pre 100 dana Rusija je pokrenula svoj neopravdani rat u Ukrajini. Hrabrost Ukrajinaca izaziva naše poštovanje i naše divljenje. EU stoji uz Ukrajinu. Danas u Parizu razgovaraću sa Emanuelom Makronom o sadašnjoj i budućoj podršci EU zemlji", napisala je Ursula fon der Lajen. Govoreći juče na Globsek forumu u Bratislavi, predsednica Evropske komisije je poručila da se Ukrajini mora pomoći prvo da prebrodi rat, da dobije potrebnu finansijsku pomoć i podršku na putu ka članstvu u EU.

 

 

 

Evropska unija odobrila nove sankcije

10:00 - EU dala je konačno dobrenje za nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koje obuhvataju zabranu većeg dela uvoza ruske nafte i kaznene mere protiv vodeće ruske banke Sberbanke, prenosi agencija Rojters.

 

Artiljerija Narodne milicije DNR

09:45

 

 

 

Avdejevski kombinat bi za ukrajinske esktremiste mogao da postane drugi "Azovstalj"

09:30 - Avdejevski koksno-hemijski kombinat mogao bi da za ukrajinske ekstremiste postane drugi "Azovstalj“, ali nećemo dugo čekati na njihovu predaju, izjavio je komandir dobrovoljačkog bataljona "Pjatnaška“ u Donjeckoj Narodnoj Republici Ahra Avidzba.

 

 

Snimak samohodnih topova "Msta-S" tokom specijalne operacije u Ukrajini

 

 

 

Britanski obaveštajci: Rusija kontroliše više od 90 posto Luganske oblasti

09:00 

 

 

 

Ukrajinski bilans od jutros

08:45 

 

 

Počele vežbe ruske Pacifičke flote

08:40 - U Tihom okeanu počele su vežbe ruske Pacifičke flote, na kojima učestvuje preko 40 ratnih brodova i pomoćnih plovila, kao i 20 aviona i helikoptera, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- U toku praktične obuke, udarne grupe će zajedno sa pomorskom avijacijom otkrivati podmornice zamišljenog neprijatelja, uvežbavaće se protivvazdušna odbrana taktičkih grupa brodova, izvodiće se borbene i vežbe obuke sa vazdušnim i ciljevima na moru i vezano za organizaciona pitanja materijalno-tehničke podrške pomorskim snagama - saopštilo je Ministarstvo.

Stoltenberg: Moramo se spremiti za iscrpljujući rat

08:35 -  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat.

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski savznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Antonov: Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

08:15 - Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

 

Zelenski: Ukrajinske snage napredovale u Severodonjecku

DIPLOMATSKI HAOS Izjave Zelenskog i Bajdena pokrenule lavinu (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

 

07:35 - Ukrajinske snage su napravile određeni uspeh u borbi protiv Rusa u Severodonjecku, ali se vojna situacija u regionu Donbasa nije promenila u prethodna 24 sata, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je zahvalio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu što je obećao da će mu poslati projektile i rekao je da očekuje dobre vesti o dopremi oružja od ostalih partnera, preneo je Rojters.

 

Ukrajinska vojska: Napredujemo u okupiranom Hersonu

07:15 - Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranom južnom regionu Herson.

"U regionu Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupirane teritorije", objavila je jedinica Teritorijalne odbrane Azov Dnipro kasno sinoć na Telegramu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na Herson s nekoliko vidikovaca prema severu prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji.

 

Medvedev: Vašington i Brisel smanjuju šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini

07:00 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela.

- Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti - istakao je Medvedev.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
severne legije

03.06.2022 17:33

Ima jedna reč koja je mnogo jaka i značajna. Stugna. Mnogo je volim.