ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA "NATO sad ima pravo da rasporedi snage na istok Evrope"
Foto: Shutterstock

Moskva je „poništila bilo kakav sadržaj“ Osnivački akt NATO-Rusija, time što je napala Ukrajinu i obustavila dijalog sa Alijansom, rekao je Mirčea Džoana.

Prema Osnivačkom aktu iz 1997. čiji je cilj bio resetovanje odnosa između Rusije i Alijanse, obe strane su se složile da rade na “sprečavanju bilo kakvog potencijalno pretećeg gomilanja konvencionalnih snaga u dogovorenim regionima Evrope, uključujući Centralnu i Istočnu Evropu“.

Startovao izvoz žita iz ukrajinske Hersonske oblasti u Rusiju

“Donosili su odluke, tamo su se obavezali da neće napadati susede, što sada rade, i da imaju redovne konsultacije sa NATO-om, što nemaju“, rekao je Džoana u litvanskoj prestonici Viljnusu.

“Tako da mislim da zapravo ovaj osnivački akt u suštini ne funkcioniše zbog Rusije“, dodao je on.

Rusija se, kako je rekao, praktično odmakla od uslova sporazuma iz 1997.

“Sada nemamo ograničenja da imamo čvrst stav na istočnom krilu i da osiguramo da svaki kvadratni inč teritorije NATO-a štiti Član 5 i naši saveznici.

PROPAO DOGOVOR Evropska Unija nije uspela da postigne sporazum o novom paketu sankcija Rusiji

Član 5 NATO-a je onaj koji se odnosi na kolektivnu odbranu, koji kaže da je napad na jednu članicu napad na sve njih.

Džoana nije izneo detalje o takvom planiranom raspoređivanju, ali je rekao da očekuje “snažno, fleksibilno i održivo prisustvo“.

NATO je već 2017. rasporedio multinacionalne taktičke grupe u baltičke države i Poljsku kao meru odvraćanja. Posle ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, tamo je poslato pojačanje.

Baltičke države su pozvale na veće prisustvo tamošnjih saveznika, uključujući i razvoj brigada koje će zameniti manje taktičke grupe.

Ministri odbrane NATO-a sastaće se sredinom juna da razgovaraju o ovom i drugim pitanjima, a lideri država članica NATO-a sastaće se da odobre eventualne promene na samitu NATO-a u Madridu krajem juna.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Tuza

30.05.2022 11:58

NATO na istok,a Rusi na zapad Evrope!Eto Evropi oruzja!

cardak

04.06.2022 11:08

Ajde AJDE TETKA NATO STO BLIZE RUSIJI.Pa oni vas i cekaju da vas pobiju ko pilice i da nemoraju trositi dalekometne rakete!Bice dovoljne ove glupave sa "BELIM LABUDOM"uf tesko Poljacima i slovacima a tek Rumunima auuuuuu!