LIKVIDIRAN ŠPIJUN U HERSONU Zelenski oštro: Slomili smo kičmu ruskoj vojsci! (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Nakon skoro tri meseca rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

BLOG UŽIVO 87. DAN RUSKE VOJNE OPERACIJE U UKRAJINI 

Završeno.

Moskva razmišlja o razmeni zarobljenika iz Azova za Medvedčuka

23.50 - Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki, tokom posete Donjecku, izjavio je da će Moskva proučiti inicijativu za razmenu zarobljenih vojnika ukrajinskog bataljona Azov za ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

Zelenski: Rat se nastavlja, nije gotovo, idemo do pobede!

23.33

Rakete od Hersona ka Nikolajevu

23.15

 

 

Upozorenje: Američki i ukrajinski novinari snimali masakr civila u Nikolajevki

22.55 - Militanti ukrajinskih nacionalističkih formacija i vojska Oružanih snaga Ukrajine gađali su iz artiljerije stambene objekte u selu Nikolajevka u LNR, prenosi RIA Novosti.

Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile ruski top koji je uništio Pavlogradski most i pucao na Severodonjeck

22.37

Raketa iz Hersonske oblasti krenula je ka ukrajinskim objektima

22.10

 

 

"Milioni tona hrane u ukrajinskim lukama"

21.50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je danas razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Donbas

21.28

 

 

"Spremni smo!"

21.10U Rusiji veruju da mogu da se suprostave NATO-u.

LIKVIDIRAN ŠPIJUN U HERSONU Zelenski oštro: Slomili smo kičmu ruskoj vojsci! (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter printskrin

 

I stranci bili u Azovstalju

20.47 - Iz Azovstala je pritvoru je 2.439 ljudi iz Azovstala, od kojih je 78 žena, rekao je Denis Pušilin. Šef DNR je takođe rekao da među zarobljenima u fabrici, prema preliminarnim podacima, ima stranaca.

LIKVIDIRAN ŠPIJUN U HERSONU Zelenski oštro: Slomili smo kičmu ruskoj vojsci! (FOTO/VIDEO)

Profimedia

 

Ruska vojska likvidirala agenta OS Ukrajine u Hersonskoj oblasti 

20:29 - Kada su došli da ga pretresu, otvorio je vatru iz mitraljeza i uništen je uzvratnom vatrom. Taj čovek je prenosio podatke o lokacijama ruske vojske i planiranim terorističkim napadima, tvrde ruski izvori.

 

Napad na Kamiševahi

20:45 - Vojnik je dopisniku Izvestija Denisu Kulagi pričao o toku napada na Kamiševahi.

„Naša jedinica izvodi manevarske akcije zaobilaženja neprijatelja sa severne strane kako bi ga blokirala u naselju“, rekao je on, navodeći da se operacija odvija dobro.

 

 

U Harkovu uništeno na hiljade objekata

20:33 - Gotovo 170 škola i vrtića, kao i 30 odsto visokih zgrada u Harkovu, uništeno je, rekao je u subotu gradonačelnik grada.

Ihor Terehov je u Telegramu napisao da je među ostalim zgradama uništeno više tačaka infrastrukture, uključujući bolnice, podstanice, transport i puteve.

 

 

- Imamo osam hiljada stambenih višespratnica, od kojih je 30 odsto donekle uništeno - napisao je Terehov u subotu.

Zelenski: Slomili smo im kičmu

20:24 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama, uprkos padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu.

"Neće moći stati na noge sledećih nekoliko godina", rekao je on.

Njegova izjava usledila je nakon što se zadnjih 2.400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo.

"Kijev će sve to uzeti nazad", rekao je on, dodajući da će se Ukrajina vratiti na granice zemlje pre početka sukoba.

"To će značiti da nas nisu pokorili i da smo mi branili svoju zemlju", dodao je Zelenski, ali je istakao da će to biti jako teško i da će uslediti i dplomatija.

Ukrajinci gađaju ruske dronove

20:13 - Borbena upotreba britanskog LPRS „Martlet“ od strane ukrajinske vojske na ruskoj bespilotnoj letelici „Orlan-10”.

 

 

Kadirov: Novi front, novi izazovi

19:55 - Lider Čečena Kadirov objavio je novi video u kome objašnjava da njegovi borci prelaze na novi front, u Lugansku, pošto su, prema njegovim rečima, Mariupolj u potpunosti oslobodili.

 

 

"Napad na ovo naselje povezan je sa određenim rizicima za civilno stanovništvo. Nacionalisti se uvek pridržavaju svoje kukavičke strategije – koriste civile kao živi štit. Ovoga puta birana su vatrena mesta u školi i u privatnom sektoru. Neophodno je uzeti u obzir i prostrani šumski pojas iza naselja, gde se nalaze neprijateljska artiljerijska postrojenja", objavio je on.

Zelenski: Milioni tona hrane u ukrajinskim lukama

19:46 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala "sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda" i da ih "Rusija tiho krade", prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

Mirno u Mariupolju

19:23 - Gradonačelnik Marijupolja Konstantim Ivaščenko rekao je da u gradu mirno.

„U ovom momentu u gradu je mirno. Već nedelju dana nije otvarana vatra na civilne objekte, kuće, infrastrukturu. Zato se nadamo da će ubrzo da se normalizuje život“, rekao je on.

U gradu je, kako navodi, u potpunosti uništeno 15 odsto stambenih objekata.

Eliminisani Ukrajinci koji se nisu predali

18:56 - Snimci ukrajinskih boraca koji su eliminisani na pozicijama u šumskom pojasu. Položaje ukrajinskih boraca otkrio je izviđačko-jurišni tim ruskih padobranaca. Tokom bitke, militanti koji nisu dobrovoljno položili oružje eliminisani su vatrom iz vazdušno-desantnog borbenog vozila, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Upozorenje: snimak je uznemirujući:

 

 

Rusi zarobili UKR "Stugnu"

18:33 - Izviđači sa Gorlovke pripremaju za borbu zarobljeni ATGM „Stugna-P“. Njihov rad pokazao je dopisnik "Izvestije" Rodion Severjanov.

 

Pao most ka Severodonjecku, Rusi ciljaju ostala dva

18:29 - "Prvi je otišao! Jedan od tri mosta koji povezuju Severodonjeck sa Lisičanskom je uništen. Pred garnizonom Severodonjeck vidno se nazirala perspektiva evakuacije", navode ruski izvori.

 

Još haubica za Ukrajinu


18:11 - Ministarstvo odbrane SAD prikazalo je proces transporta haubica M777 namenjenih Ukrajini.

 

Milicija LNR: Preuzeli smo kontrolu nad uporistem kod Popasne

17:58 - Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodnme Republike (LNR) preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga južno od mesta Popasna, rekao je jedan od pripadnika milicije.

 

 

Rusi koriste zarobljeni UKR kamion

17:44 - Zarobljeni ukrajinski oklopni kamion na bazi MAZ-6317 (proizvod kijevske kompanije CJSC NPO Praktika).

 

Oglasio se Zelenski

17:31 - Ukrajina treba da postane punopravni kandidat za pridruživanje EU, umesto da se potpiše da postane deo “evropske političke zajednice” što je predložila Francuska, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

 

 


"Ne trebaju nam nikakve alternative zahtevu Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji, ne trebaju nam takvi kompromisi", rekao je Zelenski novinarima u Kijevu tokom konferencije za novinare s portugalskim premijerom Antoniom Kostom.

 

 

Erdogan razgovarao sa finskim kolegom

17:23 - Finski predsednik Sauli Niinisto rekao je da je održao "otvorene i direktne" razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o nastojanjima Finske za članstvo u NATO.

LIKVIDIRAN ŠPIJUN U HERSONU Zelenski oštro: Slomili smo kičmu ruskoj vojsci! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

Erdogan je javno postavio pitanje da li Finskoj i Švedskoj treba dozvoliti da se pridruže vojnom savezu.

Plaćenici u problemu

17:11 - Plaćenici u Ukrajini suočavaju se sa nedostatkom oružja, municije, pancir prsluka i prve pomoći, rekao je za „Ajriš tajms“ jedan od njih, Britanac.

„Mnogi su došli sa Zapada sa prevelikim očekivanjima da će biti potpuno opremljeni čim stignu ovde. Ali, nije bilo ni pancira ni oružja a ljude su ipak slali na front“, rekao je on.

Crvena zastava SSSR-a podignuta nad Azovstaljem

16:55 - Simbolično podizanje zastave SSSR označilo je konačno oslobođenje teritorije Azovstalja – zastavu je podigao pukovnik u penziji, veteran ruskih specijalnih službi i direktni učesnik svih etapa operacije u Mariupolju, Valentin Viktorovič Križanovski.

 

 

MLRS „Grad“ udara po položajima Oružanih snaga Ukrajine

16:49 - Višestruki raketni sistemi pokazali su svoju efikasnost tokom specijalne operacije. Ralje MLRS-a su više puta probile ukrajinsku odbranu.

 

 

Odbijeno 11 napada

16:35 - Glavni štab Ukrajine izvijestio je o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od vazdušnih napada iz Belorusije.

Glavno žarište borbi je istočna Ukrajina, u kojoj je odbijeno 11 napada, navodi se u dnevnom izveštaju o stanju u zemlji.

Ukrajini nastavlja da preti ruski saveznik Belorusija, koja se službeno ne bori u ratu.

Deminiranje u Azovstalju

16:28 - Saperi Ministarstva odbrane Rusije i DNR traže minska polja.

 

 

Ukrajinskim borcima suđenja na različitim nivoima

16:09 - Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je danas da će akcije ukrajinskih boraca u Marijupolju i Kramatorsku biti predmet suđenja na različitim nivoima.

Ruski „Terminatori“ kod sela Kamiševaha

15:55 - Ruska borbena vozila za podršku tenkovima stigla su da pomognu ofanzivi u okolini Severodonjecka.

 

"Deset metara, verovatno dublje"

15:41 - Dopisnik Izvestija Roman Polšakov pokazao je kako izgledaju bunkeri zauzetog Azovstalja.

 

Zelenski: Samo diplomatija može da okonča rat u Ukrajini

15:33 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da rat u Ukrajini može da se reši samo diplomatskim putem, uprkos trenutnom zastoju u pregovorima između dve strane.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, on je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da pobedi na bojnom polju - ali da bi se stvari mogle konačno zaustaviti samo "za pregovaračkim stolom".

 

 

Sukob će "biti krvav, biće borbi, ali će se definitivno okončati diplomatskim putem“, rekao je Zelenski.

Ponovo granatirano rusko selo Tetkino

15:20 - Rusko selo Tetkino u Kurskoj oblasti ponovo je danas granatirano sa teritorije Ukrajine, a žrtava nije bilo, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.

- Tetkino i obližnje naseljene oblasti ponovo su bili pod ukrajinskom vatrom - napisao je on na svom Telegram kanalu.

 

 

Zamenica ukrajinskog ministra: "Rusi prisilno evakuišu"


15:07 - - Ruski okupatori sprovode prinudnu „evakuaciju“ civila na teritoriju Rusije pod cevima mitraljeza. Ljudima je zabranjeno da napuste mesto okupljanja i autobuse - objavila je Emin Džepar na Tviteru.

 

Kadirov objavio snimke komandanata "Azov" bataljona

14:55 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov podelio je snimak izjava zarobljenih komandanata "Azov" bataljona, uz komentar u svom stilu:

- Eto koga je trebalo poslati na Evroviziju iz Ukrajine! Ovi umetnici su profesionalniji, jer su završili praktičnu nastavu glume. Imaju i više iskustva u nastupima, jer su gotovo svakodnevno morali da rade pred kamerama. I izgledaju jadnije, štaviše, sve ovo bez šminke, bez igre sa svetlom, pa čak i bez sistema Stanislavskog. A kakva je njihova istorija stvaranja tima... I kakav divan engleski imaju, posebno ova reč: ekstrakcija!

 

 

Rusija zabranila ulaz Bajdenu, Blinkenu i šefu CIA-a

14.35 - Rusija je danas saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će "neprijateljske akcije” i dalje dobijati “odgovarajući odgovor”, prenosi RIA Novosti.

Rusi tvrde da su naneli ozbiljne gubitke Ukrajincima

14.15 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom jučerašnjeg dana ruska avijacija oborila ukrajinski avion Su-25, kao i da su snage PVO oborile 14 neprijateljskih dronova.

Bajden potpisao

13.30 - Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon usvojen u Kongresu SAD koji obezbedjuje pomoć od 40 milijardi dolara za Ukrajinu u ratu protiv Rusije, saopštila je danas Bela kuća.

Kako su javile agencije, Bajden je ratifikovao dokument tokom posete Južnoj Koreji. Od 40 milijardi dolara, šest je za opremanje Ukrajine oklopnim vozilima i jačanje protivvazdušne odbrane.

 

"Specijalna operacija Rusije u Ukrajini predstavlja kraj rata za Donbas"

13.05 - Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da specijalna operacija Rusije u Ukrajin predstavlja kraj rata za Donbas koji je trajao osam godina.

- Oslobodilačka operacija za nas označava kraj rata - rekao je Pušilin tokom sastanka sa liderom partije LDPR Leonidom Sluckim u Državnoj dumi Rusije.

Pušilin: Neophodan tribunal protiv boraca iz Azovstalja

12.45 - Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, rekao je danas da je neizbežan tribunal protiv ukrajinskih boraca, koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, i da je to zahtev javnosti.

"Verujem da je Tribunal neizbežan, pravda mora pobediti. Ovo je zahtev običnih ljudi, ovo je zahtev društva, ovo je zahtev zdravog dela svetske zajednice", rekao je Pušilin tokom sastanka sa predsednikom Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonidom Sluckim.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je teritorija Azovstalja, kako navode, "potpuno oslobođena".

Prema podacima Ministarstva, od 16. maja predalo se 2.439 pripadnika puka Azov i drugih ukrajinskih snaga koji su bili blokirani na teritoriji čeličane Azovstalj.

 

12.30 - Premijer Portugala Antonio Кošta stigao je danas u Кijev na zahtev ukrajinske strane

 

 

Ukrajina blokirala turske brodove

12.15 - Ukrajina je blokirala 21 turski brod u luci Odesa, Кijev ih koristi kao živi štit, pišu turski mediji

Ruska vojska raketirala skladište goriva kod Odese

11.45 - Ruska vojska danas je izvestila o raketnom napadu na skladišta goriva u blizini ukrajinskog grada Odese.

"U Odeskoj oblasti, u lučkoj fabrici, visokoprecizne rakete ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništile su skladišta sa gorivom namenjenim za oklopna vozila", saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Konašenkov je naveo da su su visoko preciznim vazdušnim raketama pogođena tri komandna mesta, uključujući komandno mesto 109. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Bahmut.

Ruska vojska je uništila i bazu za obuku ukrajinskih specijalaca u blizini jezera Sasik u Odeskoj oblasti, navodi Interfaks.

 

ZELENSKI: Mirovni pregovori će imati hibridni format

11.30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da će sukob između Rusije i Ukrajine biti okončan diplomatskim putem.

Dodao je da će mirovni pregovori imati hibridni format.

Zelenski je u intervjuu za ukrajinske medije rekao da neka pitanja između Ukrajine i Rusije ne mogu biti rešena nigde osim za pregovaračkim stolom zato što, kako je objasnio, Ukrajina "želi sve da vrati, ali Ruska Federacija želi da ne vrati ništa", prenosi Ukrajinska pravda.

Mihail Podoljak pozvao je da se u potpunosti izbaci reč "Rusi" iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Harkovske oblasti

 

11.05 - "Ja sam za to da se u Harkovskoj oblasti u potpunosti zaboravi na reč 'Rusi'. Za to sam da se reč 'Rusi' zaboravi i u Donjeckoj i Luganskoj oblasti", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Položaji Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke, snimljeni dronom

10.40 - Svi ovi rovovi su bukvalno vrh ledenog brega, čak ni po izgledu nisu baš impresivni. Sve najvažnije stvari su pod zemljom. 

Metri armiranog betona i ceo sistem podzemnih komunikacija.

 

 

Balističke rakete "Sarmat" 

10.35 - Prve serijske interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ biće stavljene na borbeno dežurstvo krajem jeseni ove godine, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

▪️Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti. U Ukrajini je takođe oboreno 14 dronova;

▪️Raketne trupe i artiljerija pogodile su kamp za obuku snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine sa ljudstvom u blizini jezera Sasik u Odeskoj oblasti;

▪️Ruske oružane snage u Odeskoj oblasti uništile su dva skladišta goriva i opreme ukrajinskih nacista;

▪️Operativno-taktička i vojna avijacija Ruske Federacije pogodila je četiri komandna mesta i 47 područja koncentracije trupa Oružanih snaga Ukrajine;

▪️Oružane snage Rusije su raketama „Кalibr“ uništile veliku seriju naoružanja i vojne opreme pristiglu iz Sjedinjenih Država i Evrope;

▪️Raketne trupe i artiljerija pogodile su 43 artiljerijske i minobacačke jedinice, dve baterije višecevnih raketnih lansera „Grad“ i lanser PVO Buk-M1.

 

Ruska garda je neutralisala više od 20 „fotozamki“ od početka sukoba

10.30 - Od početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, saperi ruske garde uništili su više od 20 miniranih fotozamki, prenosi pres-služba resora.

- Od početka specijalne vojne operacije, saperi Ruske garde otkrili su i uništili više od 20 takozvanih kamernih zamki – izviđačke i signalne opreme minirane usmerenim minama - navodi se u izveštaju.

Indikativne procene borbenih gubitaka Rusije od 21. maja, prema Oružanim snagama Ukrajine

 

 

Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

10.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je u petak uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

Odobreni računi u rubljama za nemačke i italijanske firme

10.10 - Nemačka i Italija su, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak dejstva višecevnog raketnog lansera „Grad“ po položajima ukrajinskih trupa

 

 

 

Identifikovani ukrajinski vojnici osumnjičeni za davanje nezakonitih naređenja

09.45- Istražni komitet Ruske Federacije identifikovao je još dvojicu ukrajinskih vojnika koji su davali nezakonita naređenja za upotrebu artiljerije protiv civilnih ciljeva u Donbasu - tokom granatiranja dve osobe su poginule, a četiri su povređene, prenosi Telegram kanal resora, prenose RIA Novosti.

Oružane snage Ukrajine likvidirale su desetine jedinica vojne tehnike, tri desetine automobila i magacina koje je Rusija koristila kao vojnu bazu kod Izijuma

 

 

Ruske trupe pokusavaju da obnove rad luke u Marijupolju

 

08.15 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe pokušavaju da obnove rad luke u Marijupolju.

Navodi se da ruske snage preduzimaju mere za obnavljanje funkcionisanja luke i da rade na razminiravanju infrastrukture, prenosi Unian.

Drugi detalji nisu navedeni.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Marijupoljom i fabrikom Azovstalj.

"Briljantna pobeda ruske vojske"

08.00 - Oslobođenje fabrike „Azovstalj“ od ukrajinskih nacista predstavlja briljantnu pobedu ruske vojske, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

- Čestitam našim vojnicima sa ovom briljantnom pobedom. Ova operacija predstavlja neslavni završetak ere ukrajinskih boraca. Drugog ishoda nije ni moglo biti jer svi oni koji se ugledaju na Hitlera i Banderu su osuđeni na to da završe kao i oni - rekao je on, prenosi Sputnjik.

Obustavljene isporuke ruskog gasa Finskoj

 

07.45 "Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema 'Gasumovom' ugovoru o snabdevanju je prekinuto. Uvoz gasa preko ulazne tačke Imatre je zaustavljen", navodi se u saopštenju.

Imatra je ulazna tačka za ruski gas u Finsku.

Ukrajinske trupe pogodile pravoslavni hram u DNR

07.35 - Ukrajinske trupe nastavljaju brutalna dela u Donbasu.

Granata koju su ispalile Oružane snage Ukrajine sinoć je odsekla jedan od krstova Uspenskog sabornog hrama u manastiru Svetog Nikole u ​​DNR.

Ramzan Kadirov objavio je novi video u kojem poziva militante koji i dalje misle da brane Ukrajinu da polože oružje

07.25 - "Danas vidimo kako su se odvratni Bandera, nacisti, đavoli predali sa Azovstala. Oni su sami patili i mučili civile“, dodao je šef Čečenije.

 

 

Erdogan za danas najavio razgovor sa zvaničnicima Finske

07.15 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je za danas razgovor sa zvaničnicima Finske, dok istovremeno izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO. Obraćajući se novinarima, Erdogan je juče rekao da je o tom pitanju razgovarao sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima u subotu, preneo je Rojters. On nije precizirao sa kojim finskim i britanskim zvaničnicima će razgovarati. 

Zelenski: Borcima rečeno da izađu iz Azovstalja i spasu se

07.00 - Borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalju rečeno je da izađu i spasu živote, rekao je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je Moskva saopštila da je čeličana u Marijupolju "potpuno oslobođena".

"Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote", rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinć da je resorni ministar Sergej Šojgu obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o "potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata".

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da je od 16. maja 2.439 pripadnika puka "Azov" i drugih ukrajinskih snaga, koji su bili blokirani na teritoriji fabrike Azovstalj, položilo oružje i predalo se.

Poslednji pripadnici ukrajinskih snaga predali su se u petak, dodao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
zika

22.05.2022 08:35

Pa dali je ovaj čovek normalan? Povraća mi se kada pročitam i kada slušam šta ovaj KLOVN priča!!!