REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt
Foto: Telegram Printscreen

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Rezime 81. dana:

Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma, na istoku zemlje, a da su se ruske snage povukle iz oblasti kod Harkova i da se ljudi vraćaju u grad.

Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez reakcije i političkih posledica.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Uživo:

Kličko upozorava

21.12 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je danas apelovao na stanovnike koji su pobegli na bezbednije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.


"Ne možemo svima sa stoprocentnom sigurnošću da garantujemo bezbednost", rekao je Kličko za Bi-Bi-Si.

Naveo je i da se grad "polako vraća u život" nakon povlačenja ruske vojske, da se kafići i barovi otvaraju, ali je upozorio da je Kijev i dalje "meta ruskih agresora".

Evakuacija iz Azovstalja

19.11 - Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu Azovstalj u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevidca.

Erdogan: Nećemo dati da se NATO širi

17.59 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Orban optužio EU

17.12 - Brisel zloupotrebljava svoju moć u Evropskoj uniji i nameće svoju ideologiju zemljama, rekao je u pondeljak mađarski premijer Viktor Orban.

Rusija će odgovoriti na širenje NATO

16.37 - Moskva će preduzeti mere kao odgovor na širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriju Finske i Švedske, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Širenje vojne infrastrukture na tu teritoriju (Finske i Švedske) nesumnjivo će pokrenuti našu kontrareakciju", rekao je Putin na samitu država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO) u Kremlju, preneo je TAS S.

Švedska šalje zahtev za prijem u NATO

16.22 - Švedska manjinska vlada socijaldemokrata donela je danas zvaničnu odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO, prenosi Rojters.

Belorusija lansirala raketu

16.09 - Iz Belorusije je lansirana raketa u južnom pravcu.

 

 

Lukašenko: Formirane jedinice za zaštitu Ukrajine

15.44 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini pokušaj njenog rasparčavanja.

- Najopasniji trend u Ukrajini danas su pokušaji rasparčavanja Ukrajine. Već su formirane jedinice od više hiljada vojnika kako bi pod maskom mirovnjaka ušli u Ukrajinu i ′zaštitili je′ - rekao je Lukašenko na sednici ODKB.

Dogovor o prekidu vatre

15.24 - Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane Azovstalj i otvorila je humanitarni koridor, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.


Postignut je dogovor sa predstavnicima ukrajinske strane o evakuaciji ranjenih vojnika u zdravstvene ustanove, prenosi agencija RIA Novosti.

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

EPA

 

Ranjeni su prebačeni u bolnicu u Novoazovsku na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Putin: Amerikanci u Ukrajini razvijali biološko oružje

15.06 - Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u Ukrajini su razvijali biološko oružje, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Dugo smo upozoravali na biološke aktivnosti Sjedinjenih Država na postsovjetskom prostoru. Kao što je poznato, Pentagon je stvorio desetine specijalizovanih laboratorija i centara u našem regionu. Njihova funkcija je daleko od pružanja medicinske pomocji stanovništvu zemalja domaćina", poručio je Putin na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi, prenosi agencija TAS S.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

Foto: EPA/Alexei Danichev

 

 

Ruski lider je precizirao da je glavni zadatak ovakvih laboratorija prikupljanje bioloških uzoraka i proučavanje za sopstvene potrebe specifičnosti širenja virusa i opasnih bolesti.

"Sada tokom specijalne operacije u Ukrajini došli smo do dokumentovanih dokaza o tome da su komponente biološkog oružja pravljene u blizini naših granica", rekao je Putin.

Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

14.50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u Ukrajini.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

Stanovnica Mariupolja: "Ukrajinci pucali na pravoslavni hram"

14.33 - Prema njenim rečima, nedelju dana pre odlaska iz Marijupolja, ukrajinske snage su tenkom sat vremena pucali na crkvu.

- Pre toga su tražili oca Alekseja. Komišije pričaju da su ga tražili u crkvi i kod kuće, a drugom svešteniku kojeg su našli u Vastočnom rekli su da mu ni Gospod neće pomoći ako budu morali da odu - priča ova žena, prenosi Sputnjik.

 

 

Kongres SAD ratifikovaće članstvo Finske u NATO

14.16 - Američki Kongres će nastojati da ratifikuje zahtev Finske za pridruživanje NATO vojnom savezu pre nego što počne letnja pauza u avgustu, izjavio je danas lider republinakaca u američkom Senatu Mič Mekonel u Helsinkiju nakon sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Ukrajinski ratni balans

13.54

 

 

Ukrajina osujetila upad ruskih snaga u Sumiju

13.34 - Ukrajinska granična straža osujetila je danas upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

Berbok: Uskoro dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji

13.18 - Evropskoj uniji će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Mi Nemci znamo da ovo (embargo na naftu) nije lak korak. Određena pitanja tek treba da budu rešena, a to se neće dogoditi danas", rekla je Berbok novinarima po dolasku na sastanak sa kolegama iz EU u Briselu i dodala da je uverena da će dogovor biti postignut u "narednim danima".

Moskva otkrila šta će se desiti ako se Ukrajina pridruži NATO-u

13.05 - Kremlj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO i izvršiće duboku analizu posledica, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

EPA

 

 

Rusija prebacuje „iskandere” na granicu sa Finskom u kontekstu ulaska u NATO

12.33Čini se da je Rusija navodno počela da premešta nuklearne rakete na granicu Finske samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidovati za članstvo u NATO-u.

Rusija prestala da izvozi struju u Finsku: Dotok pao na nulu

12.12Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Selo Oleksandrivka, Hersonska oblast

11.50

 

 

Suhoji u akciji

11.34

 

 

Tokom noći oborena tri ukrajinska aviona

11.12 - Ruska vojska oborila je tri ukrajinska aviona tokom noći, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Rusi nastavljaju napade na Azovstalj

10.40

 

 

Ukrajinske trupe stigle do ruske granice? 

10.22Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

REZIME DANA Evakuacija uz Azovstalja, Putin optužuje Ameriku, Erdogan udario na NATO pakt

Facebook

 

Ruske trupe fokusirane na zauzimanje Luganska?

10.05 - Institut za proučavanje rata u SAD analizirao je kretanje Rusije u Ukrajini.

Prema izveštaju, snage su verovatno odustale od cilja da opkole ukrajinske jedinice u Donjecku i Izijumu i preusmeravaju fokus na završetak zauzimanja provincije Lugansk.

 

 

Serija eksplozija u Kijevu

09.42

 

 

Ruske rakete lete iz Belgorodske oblasti

09.26

 

 

Deset vojnika podiglo belu zastavicu u "Azovstalju"

09.10 - Deset ukrajinskih vojnika izašli su sa belim zastavicama sa teritorije čeličane "Azovstalj", saopštio je komandant bataljona "Vostok", Donjecke Narodne Republike Aleksandar Hodakovski, prenosi Sputnjik.

U Odeskoj oblasti su odjeknule eksplozije

08.53 - Kako navode Telegram kanali, rakete su lansirane iz Crnog mora.

 

 

Britanci od jutros javljaju o Belorusima na granici

08.36

 

 

Granatirana škola u Donjecku

08.13 - Posledice udara ukrajinskih granata objavljuje načelnik gradske uprave Aleksej Kulemzin.

 

 

Ukrajina: Rusi gađaju civilnu i vojnu infrastrukturu

07.45 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni. Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Belgorod

07.20

 

 

Serija eksplozija u Kijevu: grmele su jedna za drugom

07.05

 

 

Alarm u Sumskoj oblasti

07.02

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading