RUSIJA PREKINULA ISPORUKU STRUJE FINSKOJ!
Foto: Shutterstock

Kako prenosi Rojters, Inter RAO je saopštio u petak da će od subote u 1:00 h posle ponoći po lokalnom vremenu prestati da izvozi struju u Finsku „do daljeg" jer nije izmiren račun za struju koja je od 6. maja prodata preko panevropske berze Nord Pul.

Dotok ruske električne energije u Finsku je pao rano u subotu sa 87 megavata na nulu, prema podacima Fingrida.

Finski mrežni operater je naveo u subotu da ruske isporuke može da nadoknadi kupovinom švedske električne energije i povećanjem domaće proizvodnje, te da je obustava ruskih isporuka nastala zbog mera ograničenja plaćanja koje su uvele zapadne zemlje.

„Zbog ovih ograničenja plaćanja za isporučenu rusku električnu energiju više se ne mogu izvršavati. Suspenzija je stoga više posledica, a ne ruska kontramera“, naveli su Fingrida.

Finski operater, prema čijim podacima Rusija učestvuje sa oko 10 posto u podmirivanju ukupne potrošnje struje u Finskoj, saopštio je prošlog meseca da se pripremio za mogućnost da Rusija smanji isporuke električne energije ograničavanjem kapaciteta prenosa za trećinu, dodaje britanska agencija.

Komentari (1)

Loading
Pokemon

16.05.2022 13:09

I treba Finskoj da zabrani isporuku struje! Evropske zemlje kojima komanduje SAD nisu ni malo fleksibilni prema Rusiji. Sta se stvarno zbiva, pa jasno, hoce da na ovaj nacin oslabe Rusiju.