ISPRAVKA: Solovjov nije rekao da će Velika Britanija biti zbrisana sa mape novom raketom SATANA-2
Foto: Printscreen

Na portalu Alo! je 27. aprila 2022. objavljen tekst pod naslovom RUSI SPREMILI "SATANU 2" Velika Britanija će biti zbrisana sa mape! (VIDEO), koji je portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao dezinformaciju i klikbejt.

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba ispravljeni naslov i sporni delovi teksta.

U prvobinom tekstu se govorilo o izjavi ruskog TV voditelja Vladimira Solovjova, koji je, govoreći o novoj interkontinentalnoj balističkoj raketi "Sarmat", rekao "Kako se ispostavilo, jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija", ali ne i da će "Velika Britanija biti izbrisana s mape", niti se upućivalo na to da je Kremelj upozorio Veliku Britaniju da će gađati vojne lokacije u toj zemlji, kao što je pisalo u prvobitnoj verziji teksta na portalu Alo!.

U tekstu je bilo navedeno da je ovaj voditelj poznat pod nadimkom, kao i da je šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin, blizak Putinov saveznik, rekao Solovjovu "da će Rusija imati 46 borbenih kompleksa strateškog naoružanja Sarmat (Satana-2)".

U jednom trenutku, Solovjov je od gosta tražio da se osvrne na komentare o ruskom naoružanju i pomenuo i raketu Sarmat.

Razgovor je tekao ovako:

Voditelj: Govorite o visoko preciznom oružju. Sada, što ukrajinska strana, što Blinken, pokušavaju da nas ubede da naše oružje nije takvo kako se o njemu govorilo, da će uskoro kod Rusa nestati svega. Ali mislim da je upravo suprotno. Mislim da treba iznenađivati i pokazivati da je naše oružje jako dobro. Šta se može očekivati? Koje vrste perspektivnog i visokotehnološkog oružja treba da se pojave? I naravno veliko pitanje je o Sarmatu. Jer kako se ispostavlja, jedan Sarmat – minus jedna Velika Britanija, jer su oni previše nepristojni.

Gost: Ne govorimo o korištenju strateškog nuklearnog oružja u konfliktu u Ukrajini.

Voditelj: Očigledno ne.

Gost: Znam jačinu ovog oružja i znam da sredstvo njegovog transportovanja non-stop se testira, non- stop se testira sistem borbene kontrole u razradi koje učestvuje naravno i Roskosmos. Glavom odgovaram da ova stvar radi jako pouzdano i ona je zlokobna u smislu potencijala odmazde koja će biti usmerena na glavu bilo kojeg agresora. Ali ovi sistemi se ne mogu primeniti na...

Voditelj: Na taktičkom nivou, naravno.

Gost: Da, na taktičkom nivou jer će se sve završiti za tri sekunde sa ogromnim brojem žrtava među civilnim stanovništvom što je naravno nedopustivo.

Solovjov, dakle, jeste rekao da “jedna raketa Sarmat znači minus jedna Velika Britanija”, što bi se moglo protumačiti kao pretnja. Međutim, nije nijednog trenutka rekao da će “Velika Britanija biti zbrisana s mape” ovom raketom.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba netačne tvrdnje, kao i naslov teksta, su izmenjene i unete su tačne tvrdnje. 

Izvinjavamo se na ovoj grešci.

Sve o situaciji u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading