ŠTA JE SWIFT? Oružje kojim se EU i SAD bore protiv Rusije u svetu je već viđeno kao model političkog i ekonomskog pritiska
Foto: Ilustracija

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sedištem u Belgiji koji održava istoimeni sistem slanja informacija među finansijskim institucijama.

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sistem komunikacije među finansijskim institucijama te sistem slanja i primanja poruka, to jest informacija među finansijskim institucijama. Njime se tačno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, na primer o novčanim transferima, piše Index.hr.

SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve finansijske transakcije između banaka u svetu se obavljaju preko njega.

SWIFT danas koristi više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 država i njime se dnevno razmijeni više od 32 miliona poruka.

Moćno oružje koje se već koristilo

Isključenje iz SWIFT-a je već korišćeno u sklopu sankcija sa svrhom stvaranja ekonomskog i političkog pritiska na pojedine režime. Godine 2012. isključene su sve banke i ostale finansijske institucije Irana na zahtev SAD-a i EU (jednoglasna odluka svih tadašnjih 27 članica), a u sklopu sankcija toj zemlji zbog nastavka razvoja vojnog nuklearnog programa, podseća Indeks.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 2014. pokušalo nagovoriti ostatak članica EU na izbacivanje Rusije iz sistema SWIFT, ali tada je to sami SWIFT odbio da uradi. Od tada je Centralna banka Rusije stvorila svoju verziju sistema za slanje informacija među finansijskim institucijama, System for Transfer of Financial Messages (SPFS), ali taj sistem funkcioniše samo u Rusiji i tek nekolicini banaka van nje.

Ruske vlasti imaju ideju da prošire rusku verziju SWIFT-a na druge zemlje, poput Turske i Irana. Ali ruski SWIFT je puno gori od originalnog, pa se čak i u tim zemljama razmatra samo u slučaju nužnosti, a ne kao zamjena za SWIFT. Ipak, na njega je spojeno nešto više od 25 banaka iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Švajcarske i Nemačke.

Sličnu zamenu za SWIFT je pokušala napraviti i Kina, ali je doživela neuspeh.

Zašto Rusija odmah nije isključena iz SWIFT-a?

Članice EU izbegavale su da izbace Rusiju iz SWIFT-a jer bi to značilo i prekid svih plaćanja s kompanijama u Rusiji, ili bar znatno otežanje takvih plaćanja. Plaćanje uvoza nafte i gasa bi bilo bitno otežano, a time bi prestale i isporuke, prenosi Investitor.me

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zamolio je lidere EU da isključe Rusiju iz SWIFT-a rečima da će oni koji sumnjaju da to treba učiniti imati “…krv nedužnih ukrajinskih muškaraca, žena i dece na svojim rukama”.

SWIFT je moćno oružje, jer za njega nema adekvatne zamene, ali je istovremeno oružje koje će verovatno zaboleti i EU, a ne samo Rusiju. Dosadašnje sankcije nisu naučile Rusiju lekciju, ali SWIFT bi mogao.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading