Snagator stigao u Humsku: Leandre Tavamba
FK Partizan
Snagator stigao u Humsku: Leandre Tavamba

FK Partizan

Snagator stigao u Humsku: Leandre Tavamba, Foto: FK Partizan

- Ljudi kada me vide na ulici, obično misle da nisam fudbaler. Baš zbog moje konstitucije. Još u Africi, gledajući evropski fudbal, shvatio sam čime želim da se bavim. Tada sam razumeo da mi neće biti potrebna samo čista snaga, već ću morati da radim i na tehnici. Razlog zašto sam došao u Partizan je jednostavan - poklapaju nam se ambicije. I klub i ja želimo da osvajamo trofeje i igramo evropska takmičenja. Sa te strane sam navikao da igram pod pritiskom - rekao je Leandre Tavamba.

Klub iz Humske je pratio Kamerunca gotovo godinu dana, čak su prošle zime poslali i skaute na meč Zlate Moravica u Antaliji protiv Vojvodine.

„Leandre je zver“:  Nemanja Maksimović

profimedia

„Leandre je zver“: Nemanja Maksimović, Foto: profimedia

- Leandre je dugo skautiran, o njemu imamo sve potrebne informacije. Maksimalno je analiziran i mogu da kažem da je on ozbiljno pojačanje za Partizan. Ima karakteristike dominantnog napadača, pravog razbijača u 16 metara. Međutim, mene nije impresionirao snagom, već smislom za igru i saradnjom sa ostatkom tima - rekao je Ivica Iliev, sportski direktor crno-belih.

Tavambe je osim u Kairatu, igrao još i za Union Duale i Aigle Rojal u domovini, zatim je otišao u Južnu Afriku, da bi potom nastupao u Slovačkoj u dresu Nitre i Ružomberoka.

„Tavamba zna da igra“:  Filip Kasalica

Marko Metlaš

„Tavamba zna da igra“: Filip Kasalica, Foto: Marko Metlaš

A kako se pokazao tokom avanture u Kazahstanu, za “Alo!” objašanjavaju bivši aduti Crvene zvezde Filip Kasalica i Nemanja Maksimović.
- Igrali smo protiv Kairata tri, četiri puta ove sezone i koliko se sećam, Tavamba je igrao samo na jednom meču. Reč je o snažnom fudbaleru i čini mi se da nisam igrao protiv jačeg igrača. Bio je u senci Žerara Gokue, koji je prvi špic i najbolji fudbaler u lige, tako da nije ni imao puno prilika da se pokaže. Igrao je na kašičicu, po deset-petnaest minuta. To ne znači da je loš fudbaler, nego da je imao jaku konkurenciju. Karakteriše ga igra glavom, jak je kao stena i klasičan je sidraš - rekao je Filip Kasalica, fudbaler kazahstanskog Ordabašija.

I kapiten mlade reprezentacije Srbije Nemanja Maksimović dobro poznaje novopridošlog napadača crno-belih.
- Igrao je protiv nas samo jednu utakmicu. Sigurno da se odmah vidi da je jak i snažan momak. Čini mi se da je spreman, ali nije puno igrao. Imao je jaku konkurenciju u timu, pa je možda zbog toga bio na klupi. Ipak, reč je o dobrom igraču - objasnio je Maksimović.
Nova Partizanova akvizicija odigrala je u Kajratu od aprila na 27 mečeva - ukupno 825 minuta i postigla je pet golova.

Zadužio dres sa brojem tri

Kamerunac je dao interesantno obrazloženje zašto je izabrao broj tri na dresu, koji nije baš karakterističan za napadače. - Kada sam došao u Slovačku, jedini dres koji mi je odgovarao po veličini bila je trojka. Zato sam se za nju vezao. Uostalom, u životu se vodim krilaticom: „Jedan, dva, tri - kreni” - rekao je novi špic Partizana.