"I TO BAŠ PRED GODIŠNJICU NAPADA NA JUGOSLAVIJU!" Ruski general raskrinkao planove Zapada!
Foto: EPA

Načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov nazvao je planove Londona da Kijevu isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom cinizmom, jer su objavljeni uoči godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.

"Izjava zamenika ministra odbrane Velike Britanije Anabel Goldi je posebno cinična, jer je saopštena uoči godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije – 24. marta 1999. godine, kada je počela operacija Alijanse pod nazivom 'Milosrdni anđeo'. Na teritoriji ove zemlje upotrebljeno je oko 40 hiljada granata sa više od 15 tona osiromašenog uranijuma", rekao je Kirilov.

On je podsetio da je naređenje za početak bombardovanja izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, koji je ovu operaciju nazvao "humanitarnom".

Istovremeno, general je naglasio da su i sami vojnici NATO-a postali žrtve upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom. Prema njegovim rečima, u izveštaju glavnog vojnog medicinskog inspektora Italije iz 2016. godine navodi se da su kod više od četiri hiljade vojnika nacionalnih oružanih snaga, dijagnostikovane različite vrste malignih tumora.

"Ove trupe su bile raspoređene na Balkanu 1994-1999 i u Iraku 2003, u oblastima gde su snage Alijanse koristile municiju sa osiromašenim uranijumom. Istovremeno je od posledica oboljevanja umrlo 330 ljudi, odnosno osam odsto slučajeva", naveo je.

Kirilov je istakao da su municiju sa osiromašenim uranijumom u oružanim sukobima koristile isključivo članice NATO-a.

"Treba napomenuti da su municiju sa osiromašenim uranijumom koristile isključivo zemlje NATO-a u oružanim sukobima.

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom izaziva ozbiljne patologije

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom može izazvati ozbiljne patologije, a prašina koja ulazi u telo nosi opasnost od zračenja - akumulirajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, jer uranijumska prašina dovodi do promena u unutrašnjim organima.

"Kao rezultat udara municijom sa osiromašenim uranijumom, formira se pokretni vrući oblak mekog aerosola uranijuma-238 i njegovih oksida, koji, ako se izloži telu, kasnije može da izazove razvoj ozbiljnih patologija", objasnio je Kirilov.

Prema njegovim rečima, glavna opasnost od zračenja od osiromašenog uranijuma nastaje ako u telo uđe u obliku prašine.

"Tokovi alfa zračenja iz malih čestica uranijuma deponovanih u gornjim i donjim disajnim putevima, plućima i jednjaku izazivaju razvoj malignih tumora. Akumulirajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, uranijumska prašina dovodi do promena na unutrašnjim organima", pojasnio je ruski general.

Zapad zna za posledice granata sa osiromašenim uranijumom

Ruski general je naveo da je Zapad veoma svestan negativnih posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom.

"Želim da vam skrenem pažnju na dokumente koji potvrđuju svest zemalja NATO-a o opasnosti od posledica upotrebe ove vrste municije za oružane snage, civilno stanovništvo i ekologiju. Zapad je dobro svestan negativnih posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom", rekao je Kirilov.

Kao jedan od takvih dokumenata, naveo je konačni izveštaj Instituta za politiku zaštite životne sredine američke vojske Kongresu 1994. godine, u kojem piše da "tehnologije za smanjenje toksičnosti osiromašenog uranijuma ne postoje i da je čišćenje područja u kojima se koristi municija sa osiromašenim uranijumom izuzetno teško".

Drugi dokument je izveštaj Kraljevskog društva Velike Britanije iz 2001. u kome se navodi da je rak pluća "glavni tip kancera kod osoba pogođenih upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading