vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nekoliko meseci nakon što su ruske trupe prvi put rasporedile sistem za zvučno-termičko izviđanje "penicilin" na frontu, broj ovih sistema biće udvostručen kako bi efikasnije otkrivali neprijateljske položaje i eliminisali neprijateljsku vatru, prenose "RIA Novosti" pozivajući se na obavešteni izvor.

"Do kraja ove godine planirano je da se udvostruči broj kompleksa 'penicilin' u zoni Specijalne vojne operacije. To će povećati efikasnost kontrabaterijske borbe ruskih trupa sa ukrajinskom artiljerijom", rekao je sagovornik ruske novinske agencije.

On je rekao da su kompleksi korišćeni skoro od početka Specijalne vojne operacije i da su dokazali svoju efikasnost u borbi, uključujući i borbu protiv haubica strane proizvodnje koje su koristile ukrajinske trupe.

On, međutim, nije precizirao koliko je "penicilina" upotrebila ruska vojska u Ukrajini. U decembru 2022. godine, ruski mediji su izvestili da je vojska spremna da rasporedi potpuno novi sistem zvučno-termalnog izviđanja "penicilin" u ratnoj zoni Ukrajine.

Mnogi izveštaji su tvrdili da je sistem već pokazao svoju efikasnost protiv NATO artiljerije u Ukrajini.

Na primer, vojni izvori su ranije tvrdili da je "penicilin" imao razoran uticaj omogućavajući ruskim snagama da precizno gađaju ukrajinsku dalekometnu artiljeriju sa velike udaljenosti.

Iako rusko Ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo informaciju, ovaj razvoj događaja dolazi u vreme kada vodi intenzivna borba oko Bahmuta. NATO saveznici stalno snabdevaju Ukrajinu, posebno otkako su Sjedinjene Države najavile novi paket vojne pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.

Uz proširenje ukrajinskog arsenala naoružanja koje je isporučio NATO, za ruske trupe postaje imperativ da paze na neprijateljske položaje odakle bi mogli da pokrenu napade.

"Penicilin" je kreiran za praćenje položaja topova i raketne artiljerije, protivvazdušne i taktičke rakete. Iz tog razloga, projektovan je kao odgovor Moskve na HIMARS koji je isporučio SAD.

Razvio ga je Istraživački institut "Vektor", koji je deo "Ruselektronike". Prema proizvođačima, kompleks funkcioniše efikasno u bilo koje doba dana na temperaturama od -40 do +50 stepeni.

Sistem je ugrađen na šasiju KamAZ, a izviđački optoelektronski modul je montiran na podizni jarbol. "Penicilin" sistem može da radi autonomno bez posade u dometu od 40 kilometara.

Što je najvažnije, ovaj novi ruski sistem za izviđanje oružja zasnovan na tehnologiji koja kombinuje seizmičke detektore, termičke slike i akustične senzore.

Da bi ručno i automatski skicirao preciznu lokaciju neprijateljskog oružja na elektronskoj mapi, sistem prikuplja akustične i termalne talase pucnjave i eksplozija. Istovremeno, potrebno je ne više od pet sekundi da se pronađu koordinate jedne vatrene mete.

Prednost "penicilina" je u tome što ne zahteva radio talase u svom radu, za razliku od američkog protivbaterijskog radara AN/TPK-36 koji je postavila ukrajinska vojska, što znači da ga ne može detektovati radio oprema niti potisnuti sistemima za elektronsko ratovanje.

Napravljen je 2017. godine, testiran 2018. i formalno je u ruskoj vojsci od 2020. S obzirom na to da Ukrajina sada pogađa ruske položaje raketnim bacačima koje je isporučio NATO i modifikovanim dronovima, "penicilin" bi mogao da bude vredna oprema na bojnom polju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading