RUSI LANSIRALI SATELIT "Elektro-L" sada ima jedan cilj koji će morati samostalno da ispuni
Foto: Shutterstock

Rusija je poslala u orbitu četvrti meteorološki satelit Elektro-L namenjen za vremensku prognozu, istraživanje vazduhoplovnih prilika, izviđanje morskih i okeanskih područja i praćenje vanrednih situacija

Četvrti meteorološki satelit "Elektro-L" ušao je u orbitu nakon što je lansiran raketom Proton-M sa kosmodroma Bajkonur, izvestio je u nedelju Roskosmos .

Satelit će sada morati samostalno da dostigne ciljnu orbitu sa visinom od skoro 35,8 hiljada kilometara, gde će se stacionirati na tački od 165,8 stepeni istočne geografske dužine. "Elektro-L" će odatle posmatrati Tihi okean, kao i ruski Daleki istok.

Ovo je bilo prvo rusko lansiranje u svemir 2023. godine.

Prvi "Elektro-L" pušten je u orbitu 2011. godine, a prestao je s radom 2016. godine. Trenutno su u funkciji sateliti "Elektro-L dva", lansiran u orbitu 2015. godine, i "Elektro-L tri", lansiran 2019. godine. Peti satelit ovog tipa bi trebalo da bude poslat u orbitu 2024. godine.

Sateliti iz ove serije emituju podatke o vremenu svakih 15-30 minuta, šaljući multispektralne slike 24 sata dnevno. "Elektro-L" pomaže u prognozi vremena, praćenju klime, istraživanje vazduhoplovnih prilika, izviđanju morskih i okeanskih područja i praćenju vanrednih situacija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading