RUSIJA PROCVETALA POD SANKCIJAMA?! MMF priznao da su sankcije promašena stvar
EPA

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje se da će u 2024. godini ruska ekonomija rasti brže od američke, iako je bruto domaći proizvod najveće zemlje na svetu pao zbog sankcija koje su uvedene kako bi se Moskva izolovala od globalnog finansijskog sistema. Prema podacima MMF, ruski BDP je u prošloj godini bio negativan, tačnije -2,2 odsto. Ali...

MMF predviđa da će se ruski BDP blago oporaviti u ovoj godini uz rast od od 0,3 odsto, a za 2024. predviđa se rast ruske ekonomije od 2,1 odsto.

S druge strane, projekcija za SAD kaže da će u ovoj godini, umesto planiranih 1,4, rast BD biti samo jedan odsto, a u narednoj dva procenta. Dakle, manje od ruskog.

Mejov istraživački centar je pak predvideo rast američkog BDP od 0,8 odsto, što je relativno blizu prognozi MMF-a od jedan odsto.

U 2022. povećan izvoz ruskog gasa u Evropu

Rusija je u 2022. izvezla oko 17 miliona tona tečnog naftnog gasa (TNG) u Evropu, što je za oko 20 odsto više u odnosu na 2021. godinu, te tako delimično nadoknadila nagli pad izvoza putem gasovoda, saopštila je analitička agencija „Refinitiv Eikon“. Rusija je u 2022. povećala ukupan izvoz TNG za 8,6 odsto, odnosno na oko 33 miliona tona, a više od polovine je izvezeno u Evropu.

Ben Mej, direktor globalnog makroistraživanja u „Oksford ekonomiksu“, rekao je za „Njuzvik“ da će rat u Ukrajini, cene roba i sankcije „biti posebno ključni” u određivanju osnovne prognoze ruskog BDP-a u naredne dve godine.

MMF navodi da je globalno tržište došlo do slabog ekonomskog rasta, na koji utiču rat u Ukrajini i više kamatne stope centralnih banaka, što sve zajedno nastavlja da utiče na ekonomsku aktivnost. Iz MMF su primetili i da je ekonomski rast u Evropi prošle godine bio otporniji od očekivanog.

Efektima koje su sankcije imale na Rusiju bavio se i „Njujork tajms“, koji je konstatovao da se ruska spoljna trgovina vratila na nivo na kome je bila pre početka rata u Ukrajini, dodajući da je očigledno da zapadne sankcije nisu imale efekta. U tekstu se navodi da kompanije mnogih zapadnih zemalja nisu u potpunosti prekinule trgovinske odnose s Rusijom, ističući da je nedavno istraživanje švajcarskog Univerziteta Sent Galen pokazalo da je manje od devet odsto kompanija koje imaju sedište u EU ili u nekoj od zemalja Grupe 7 u potpunosti prestalo da posluje na teritoriji Ruske Federacije.

Velika Britanija u velikim problemima

Velika Britanija je je jedina ekonomija G7 koja će ove godine nazadovati, predviđa MMF. Kako se navodi, očekuje se da će se britanski BDP smanjiti za 0,6 odsto u ovoj godini, što je mnogo gore od rasta od 0,3 odsto koji se ranije predviđao, piše „Dejli mejl“.

Štaviše, analize ukazuju na to da je spoljnotrgovinska razmena sa susedima i saveznicima Rusije, poput Turske, Kine, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije, naglo porasla i da su te zemlje uspešno obezbedile Rusiji mnoge proizvode koje su zapadne zemlje pokušale da joj uskrate.

„Njujork tajms“ ocenjuje da se „ruska ekonomija pokazala iznenađujuće otpornom“, pitajući se koliko su uopšte efikasne zapadne sankcije, te konstujući da je i MMF predvideo rast ruske ekonomije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading