PUTINOVA IDEJA Rusija razgovora sa dve zemlje o osnivanju gasne unije - o ovim zemljama je reč
Shutterstock/Kodda

Rusija razgovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće „gasne unije“ kako podržala isporuke energije između tri zemlje i drugim kupcima, uključujući Kinu, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Novak nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala niti u kojoj fazi su razgovori, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

KAKAV ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI Priznanje iz države članice - Do 2025. ne možemo bez Rusije

Portparol kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva saopštio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izneo tu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak. On takođe nije naveo detalje.

Dok je Rusija veliki izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Te dve zemlje su povezane gasovodom s Rusijom, a preko njihovih teritorija prolazi i zaseban gasovod koji ide ka Kini.

Oba pomenuta gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, navodi Rojters i dodaje da Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne isporuke ruskog gasa za Kinu ili bilo koju drugu zemlju.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading