PUTINOVA IDEJA Rusija razgovora sa dve zemlje o osnivanju gasne unije - o ovim zemljama je reč
Shutterstock/Kodda

Rusija razgovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće „gasne unije“ kako podržala isporuke energije između tri zemlje i drugim kupcima, uključujući Kinu, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Novak nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala niti u kojoj fazi su razgovori, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

KAKAV ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI Priznanje iz države članice - Do 2025. ne možemo bez Rusije

Portparol kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva saopštio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izneo tu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak. On takođe nije naveo detalje.

Dok je Rusija veliki izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Te dve zemlje su povezane gasovodom s Rusijom, a preko njihovih teritorija prolazi i zaseban gasovod koji ide ka Kini.

Oba pomenuta gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, navodi Rojters i dodaje da Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne isporuke ruskog gasa za Kinu ili bilo koju drugu zemlju.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading