PUTIN SE HVATA ZA POSLEDNJU SLAMKU SPASA? "On je najveća nada za Kremlj"
AP Alexey Maishev

Iznenađenje se odnosilo na bivšeg ruskog robijaša i nekadašnjeg prodavača hot-dogova Jevgenija Prigožina koji je možda i najveća nada za Kremlj. Nada za jednu malu vojnu pobedu koja bi spasila ruski obraz.

Dok su ruske snage bile izložene opasnosti u južnom gradu Hersonu, pripadnici vojnih trupa pod kontrolom Prigožina, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina uspeli su da napreduju prema gradu Bahmutu koji je pod kontrolom Ukrajinaca.

 

 

Ovaj grad ima malu stratešku vrednost, a ruska pobeda u tom gradu prekinula bi ponižavajući niz poraza i pružila podsticaj političkoj moći Prigožina, pišu mediji.

Prigožina su ismevali da je "Putinov kuvar" zbog svojih poslovnih interesa koji su vezani za ugostiteljstvo, a on je bio posebno privilegovan od strane Kremlja, ipak sada je sve jači u lavirintu ruske političke moći.

Prigožin je u svojim izjavama nepokolebljivo odan Putinu, s obzirom da je postao sve samopouzdanija i nezavisnija ličnost koja javno proziva vojne komandante koje je imenovao Kremlj.

Ruski debakl

Pod udarom kritika Prigožina i čečenskog vođe Ramzana Kadirova koji se smatra još jednim Putinovim "jastrebom", zbog vojnih neuspeha, rusko Ministarstvo odbrane je prošlog meseca imenovalo novog generalnog zapovednika ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina.

Dok je ruska vojska često bila neuspešna u Ukrajini, privatne Prigožinove snage - "Vagner grupa", povremeno je pokazala veću borbenost, najviše oko Bahmuta, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Dopisnik za medije rekao je da su snage "Vagner grupe" zauzele selo Ivangrad, koje se nalazi blizu puta na južnom prilazu Bahmutu, kao i da se vode žestoke bitke u drugom predgrađu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading