RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN Otkriveno šta je bila tema razgovora dva lidera
Foto: Kremlin.ru

„Održana je detaljna razmena mišljenja o pitanjima koja se odnose na aktuelnu situaciju sa sprovođenjem sporazuma postignutih uz učešće turske strane o izvozu žitarica iz crnomorskih luka“, navodi se u saopštenju.

Putin je obavestio Erdogana o uzrocima za odluku Rusije da obustavi učešće u sporazumu.

„Naglašeno je da je kijevski režim, uz podršku zapadnih pokrovitelja, iskoristio pomorski humanitarni koridor otvoren za transport ukrajinskog žita, kako bi izvršio napade na infrastrukturu i brodove ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, koji su osiguravali bezbedan rad pomenute maršrute“, navodi se u saopštenju.

U njemu se naglašava da je „neophodno sprovesti detaljnu istragu o okolnostima ovog incidenta, a takođe nakon toga dobiti realne garancije od Kijeva o strogom poštovanju Istanbulskih sporazuma, konkretno da se humanitarni koridor ne koristi u vojne svrhe“.

„Tek nakon toga moguće bi bilo razmotriti pitanje nastavka rada u okviru ove Crnomorske inicijative“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Rusije takođe je podsetio da nije ispunjen drugi deo paketa sporazuma – da se deblokira izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

„Osim toga, ponovo je skrenuta pažnja da za tri meseca funkcionisanja ovih sporazuma nije ispunjen zadatak obezbeđivanja prioritetne isporuke hrane zemljama kojima je najpotrebnija. S tim u vezi, ponovo je potvrđena spremnost Rusije da besplatno isporuči u Afriku značajne količine žitarica i đubriva“, zaključuje se u saopštenju pres službe.

Putin je takođe informisao turskog lidera o trilateralnom sastanku ruskog predsednika sa liderima Azerbejdžana i Jermenije, koji je održan 31. oktobra u Sočiju.

Saopštenje turske strane

Prethodno je kabinet turskog predsednika saopštio o razgovoru dvojice lidera.

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Tokom razgovora, razmotrili su regionalna pitanja, a posebno najnovija dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu. Predsednik Erdogan je izjavio da će Ankara nastaviti da iznosi neophodne inicijative svim stranama za rešavanje problema, a u vezi sa primenom Istanbulskog Memoranduma o isporukama žita“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan izrazio uverenost da će rešenje povodom isporuka žita biti pronađeno.

„Izjavivši da je uveren da će Ankara i Moskva, kako po mnogim drugim pitanjima, tako i po ovom pitanju (prehrambenog sporazuma) uspostaviti saradnju, usmerenu na rešenje, predsednik Erdogan je istakao da će rešavanje prehrambene krize konstruktivnim pristupom podstaći korake koji će biti preduzeti za povratak pregovorima (između Moskve i Kijeva)“, saopštio je kabinet turskog lidera.

Erdogan je takođe zahvalio Putinu na izjavama ruskog lidera o njemu na sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading