RUSKI JURIŠNIK POSTAJE NEPOBEDIVA LETEĆA ZVER Dobija novi nišanski sistem, otkrivanje ciljeva biće mnogo lakše (VIDEO)
Printscreen

Ruski nadograđeni jurišni helikopter Ka-52M dobiće novi nišanski sistem koji će mu omogućiti da efikasno koristi oružje noću, rekao je izvor u ruskoj odbrambenoj industriji agenciji TASS.

- Borbena efikasnost helikoptera Ka-52M biće značajno poboljšana kroz unapređeni sistem nišanjenja koji će povećati njegove mogućnosti upotrebe naoružanja noću. Opseg kanala za otkrivanje i identifikaciju ciljeva unapređenog nišana je udvostručen - rekao je neimenovani izvor.

Prema izvoru, nadogradnju je podstaklo iskustvo korišćenja helikoptera Ka-52 u Siriji, gde su topovnjaci uglavnom radili noću.

U Siriji, ruski jurišni helikopteri Ka-52 koristili su protivtenkovsku vođenu raketu 9K121 Vihor dometa do osam kilometara. Izvor TASS-a je rekao da će nova nadogradnja, koja će uključivati i poboljšanu radio stanicu, povećati domet rakete.

Vihor je naoružan visokoeksplozivnom protivtenkovskom bojevom glavom od 12 kg koja može da probije 1.000 valjanog homogenog oklopa iza eksplozivnog reaktivnog oklopa.

- U toku su radovi na postavljanju radio stanice Safar i proširenju dometa projektila Vihor na 10 km - rekao je izvor. U septembru je TASS otkrio da je ruska vojska uspešno testirala unapređeni jurišni helikopter Ka-52M u Ukrajini.

Nadogradnja Ka-52M neće biti ograničena na oružje, radio i nišanske sisteme. U sklopu nadogradnje, helikopter će dobiti i novi radar sa faznom rešetkom, novi sistem aktivne zaštite, novi sistem komandovanja i upravljanja na bojnom polju, jače donje točkove i poboljšanu ergonomiju kokpita.

Očekuje se da će poboljšani jurišni helikopter u bliskoj budućnosti ući u službu ruske vojske. U avgustu je rusko Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor sa proizvođačem odbrane na međunarodnom sajmu naoružanja Armija 2022 o isporuci vojske modernizovanih helikoptera Ka-52M.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading