JEFTINIJOM STRUJOM PROTIV INFLACIJE Mađarska i Gruzija potpisale sporazum o energetskom partnerstvu
Foto AP

 

Dugoročno rešenje za tekuću energetsku krizu je da Evropa nabavlja što više energije iz što više pravaca, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban nakon što je u Budipešti potpisao sporazum o strateškom partnerstvu s gruzijskim kolegom Iraklijem Garibašvilijem.


U zajedničkoj izjavi za novinare, Orban je naveo da će veća ponuda oboriti cene energenata, što je u fundamentalnom interesu Mađarske, jer se zemlja "bori s inflacijom, koja je velikim delom uzrokovana visokim cenama energije", prenosi agencija MTI.

 

DOGOVOR, DA - PREGLASAVANJE, NIKAKO Mađarskoj su snabdevanje energentima i stabilnost cena na prvom mestu



"Formira se novo veliko energetsko partnerstvo za koje Mađari imaju poseban interes", dodao je on, precizirajući da je u planu uspostavljanje novog velikog sistema dalekovoda kojim bi se isporučivala električna energija iz Azerbejdžana u Mađarsku preko Gruzije i Rumunije.

Prema njegovim rečima, taj sistem bi mogao da zameni velike količine prirodnog gasa koji Mađarska trenutno koristi za proizvodnju električne energije.

"Umesto toga, Mađarska bi sada direktno dobijala struju", rekao je Orban, napominjući da je Garibašvili izrazio punu podršku ovom projektu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading