PUTIN SAZVAO HITAN SASTANAK SA ŠEFOVIMA BEZBEDNOSTI Sledi osveta za Krimski most?
AP Sergei Bobylev

Pristalice ruskog predsednika pozvale su ga da „prestane da priča“ i „bolno pobedi“ režim u Kijevu uoči današnjeg sastanka Saveta bezbednosti, uprkos tome što Kremlj umanjuje strahove od nuklearnog odgovora.

Zamenik guvernera ruskog južnog Stavropoljskog kraja Valerij Černjicov upozorio je ukrajinske civile da očekuju odgovor, piše Dejli mejl.

U pretećem videu objavljenom na Tviteru, on je rekao:

- Ukrajinci, napustite svoje gradove, posebno velike. Jer te čeka veliko iznenađenje. Rakete Sarmat su spremne za udar.-

Ali Putinov bivši savetnik Sergej Markov je bio taj koji je pozvao svog bivšeg šefa da „kazni” Ukrajinu, kao i njene saveznike, nakon uništenja Kerčkog mosta na Krimu, prenosi Telegraf.

- Vreme je da Rusija prestane da priča i umesto toga počne tiho i bolno da ih tuče - rekao je on, izazivajući strah od toga kako će Putin reagovati.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uzvratio je na tvrdnje svog kolege, ističući ruske raketne udare na Zaporožje za koje kaže da su samo ove nedelje poginule najmanje 43 osobe.

U videu koji se obraća svetu, kijevski lider je rekao:

- Stalni teror nad civilnim stanovništvom je očigledno rusko odbijanje da se uključi u stvarne pregovore.

Terorizam je zločin koji se mora kazniti. Terorizam na državnom nivou je jedan od najgnusnijih međunarodnih zločina, koji ugrožava ne samo nekoga u svetu, već čitavu međunarodnu zajednicu.-

Izgleda da Putin razmišlja o promeni načina na koji se vodi njegov režim dok odgovara na ponižavajuću kontraofanzivu kijevskih snaga.

Nakon što je odmah zamenio svog vrhovnog komandanta zloglasnim Sergejem Surokivinom, spekuliše se da bi sada mogao da smeni ministra odbrane Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova, načelnika štaba, uprkos tome što su ostali uz njega u poslednjoj deceniji.

Opasan je znak da je gospodin Surokivin pozvan na znak ruskog predsednika, s obzirom na njegovu brutalnu taktiku u Siriji, kao i njegovu istoriju otpuštanja demonstranata za demokratiju 90-ih godina.

Ruski zvaničnici sada očekuju odmazdu najvišeg reda za napad na most. Aleksandar Baskin, ruski senator, samouvereno je sugerisao da bi odgovor Kremlja bio „adekvatan, svestan i verovatno asimetričan“, prenosi Miror.

 

 

On je dodao: 'Ovo je bila objava rata bez pravila.'

Putin je okrivio juče ukrajinske specijalne snage za eksploziju koja je ozbiljno oštetila ključnu vezu sa kopnom Rusije.

Ruski predsednik je rekao da je eksplozija na Kerčkom mostu bila dizajnirana da uništi „kritično važnu civilnu infrastrukturu“.

On je izjavio da je napad teroristički incident, potez koji bi mogao da otvori vrata za dalju eskalaciju rata koji besni u Ukrajini od ruske ilegalne invazije u februaru.

Lord Denat, bivši šef britanske vojske, rekao je, između ostalog, da bi autoritarni lider mogao da naredi neselektivno granatiranje ukrajinskih gradova i da bi čak mogao da „pređe u nuklearno oružje“.

Međutim, Kremlj je umanjio strahove nekih zapadnih posmatrača da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje kao odmazdu, rekavši da je „potpuno netačno“ da razmišlja da ga upotrebi kao odgovor.

Ruski guverneri zapretili su osvetničkim raketnim napadima nakon uništenja mosta u subotu ujutro, koji se smatrao jednim od njegovih pet projekata.

Unutar zemlje će se tražiti odlučan uzvratni udarac Ukrajini, jer se radi o uništenju onoga što je bilo simbol ruske moći na Krimu nakon aneksije poluostrva 2014.

Most, koji se proteže na 19 km od Krima do ruskog kopna, korišćen je kao jedan od glavnih puteva snabdevanja ruskih trupa od ilegalne invazije ranije ove godine, omogućavajući Putinu da dopuni i pruži podršku snagama koje su okupirale Herson i druge južne regione Ukrajine. .

Njegovo uništenje u ogromnoj eksploziji u ranim jutarnjim satima u subotu predstavljalo je ogroman udarac ruskim ratnim naporima i bio je šamar za ruskog predsednika.

U snimku koji je juče objavljen na Telegram kanalu Kremlja, Putin je okrivio ukrajinske specijalne snage dok se sastao sa Aleksandrom Bastrikinom, šefom ruskog Istražnog komiteta, koji je iznosio nalaze istrage o subotnjoj eksploziji i požaru na mostu.

Ruski predsednik je rekao: „Nema sumnje. Ovo je akt terorizma koji ima za cilj uništavanje kritično važne civilne infrastrukture. Ovo su osmislile, sprovele i naredile ukrajinske specijalne službe.'

Gospodin Bastrikin je rekao da je pokrenuo krivični postupak za teroristički čin i dodao da su, iako su učestvovali ukrajinski vojnici, u tom činu učestvovali i građani Rusije i drugih zemalja.

Skoro jednočasovni telefonski razgovor bio je fokusiran na pripreme za predstojeće sastanke Grupe sedam i Grupe 20 na kojima će se govoriti o invaziji Rusije na Ukrajinu i posledicama, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera su se složila da nikada ne prihvate rusku aneksiju ukrajinske teritorije, nazvavši to daljom eskalacijom, navodi se u saopštenju.

Oni su se složili da je delimična mobilizacija Rusije pokazala „gorku cenu“ koju su Rusi morali da plate za pogrešne procene predsednika Vladimira Putina.

„Oni su kritikovali najnovije nuklearne pretnje Moskve kao neodgovorne i složili se da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posledice po Rusiju“, navodi se u saopštenju.

Na temu napada na gasovode Severni tok, dvojica lidera su se složila da će se sabotaža kritične infrastrukture odlučno rešiti, rekao je on.

On je rekao da je istraga "već utvrdila rutu kamiona" za koji su ruske vlasti rekli da je izazvao eksploziju na mostu.

Gospodin Bastrikin je rekao da je kamion bio u Bugarskoj, Gruziji, Jermeniji, Severnoj Osetiji, Krasnodaru (region na jugu Rusije) i drugim mestima.

Putin će danas predsedavati sastankom sa svojim Savetom bezbednosti (SCRF) dok želi da formuliše odgovor na poslednji neuspeh u njegovom loše procenjenom ratu.

Savet, koji se sastoji od najviših državnih zvaničnika za odbranu i šefova bezbednosnih agencija, koji se okupljaju da podrže ruskog predsednika - ukupnog predsedavajućeg saveta - u političkim odlukama.

„Predsednik sutra ima planirani sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti“, rekao je u nedelju portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministar odbrane Sergej Šojgu će prisustvovati zajedno sa šefom domaće obaveštajne službe ruske FSB Aleksandrom Bortnikovom i premijerom Mihailom Mišustinom.

Sastanci SCRF-a obično dolaze kao reakcija na važne geopolitičke događaje koji se tiču nacionalne bezbednosti, ali takođe mogu ukazivati na to da je Putin na korak od donošenja velike odluke.

Ruski predsednik je predsedavao sastankom SCRF-a samo nekoliko dana pre invazije na Ukrajinu, što je izazvalo bojazan da bi sastanak u ponedeljak mogao da znači predstojeću eskalaciju sukoba.

On će tražiti snažan odgovor nakon sramnog uništenja mosta za koji je ruska propaganda tvrdila da ne može biti uništen jer ga štiti 20 različitih vrsta obezbeđenja, uključujući vojne delfine, ratne brodove, avione i kopnene trupe.

Bivši šef britanske vojske, general lord Ričard Denat, upozorio je da bi Putin sada mogao da se opredeli za pristup Armagedonu nakon što je Kremlj prethodno insistirao da će napad na Krim „preći crvenu liniju“.

Međutim, zemlja je još jednom demantovala da će se to dogoditi, rekavši da su sugestije da bi mogla da upotrebi nuklearno oružje nakon što je napad označila kao teroristički akt "potpuno netačne".

Most dug 12 milja preko Kerčkog moreuza povezuje Krim sa kopnom Rusije i glavna je arterija za Putinove snage koje kontrolišu veći deo hersonske oblasti na jugu Ukrajine i za rusku pomorsku luku Sevastopolj.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading