RUSIJA NAREDILA OPŠTE POVLAČENJE Ministarstvo odbrane donelo odluku
Foto: Printscreen

Ruske snage povukle su se u subotu iz strateškog istočnog grada Limana, što je značajan korak za Moskvu samo dan nakon što je predsednik Vladimir V. Putin izjavio da je region u kome se nalazi sada deo Rusije.

Bitka za Liman, grad u Donjeckoj provinciji sa predratnim stanovništvom od 20.000, posebno je loše tempirana za Kremlj, usledila je ubrzo nakon što je predesdnik Putin, protivno međunarodnom pravu proglasio aneksiju četiri regiona u Ukrajini u kojima se još uvek vode borbe i mesec dana nakon pobeda Kijeva na severoistoku zemlje.

Nekoliko sati nakon što je ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo da njene snage ulaze u grad, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je donelo odluku da se povuče iz Limana. Povlačenje je sprečilo potencijalni najgori scenario za Kremlj u kojem bi ruske trupe bile zarobljene. „Zbog rizika da budu u okruženju, savezničke snage su povučene“ iz grada na „povoljnije“ lokacije, navodi ministarstvo u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ranije je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo snimak na Tviteru na kojem se vidi kako dva vojnika razvijaju žuto-plavu zastavu zemlje na znaku koji označava granice grada. Vojska će „uvek imati odlučujući glas na današnjim i svim budućim ’referendumima‘“, dodaje se u naglašenom referenci na diskreditovane glasove koji su uzeti da bi se opravdala aneksija. Visoki ukrajinski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Lajman „već oslobođen“. „Čišćenje je u toku“, rekao je zvaničnik. „Rusi nemaju gde da beže.

Prošlomesečna i uspešna ukrajinska kontraofanziva na severoistoku zemlje poslala je ruske vojnike u potpuno povlačenje, ostavljajući moskovske trupe u Limanu izolovane i odvojene od svojih linija snabdevanja. Ali ta ukrajinska pobeda je koštala: ruske snage su uspele da pojure trupe u Liman, boreći se za grad usred novih Putinovih teritorijalnih zahteva u istočnoj i južnoj Ukrajini.

.

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading