GOVOR KOJI JE "ZALEDIO" ZAPAD Kako je Putin reagovao na antiruski trik?
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Do ovog zaključka došao je Boris Marcinkevič, poznati stručnjak u oblasti energetske bezbednosti. On je uživo na radiju „Moskva govori“ detaljno pričao o odlukama SAD i EU, a takođe je objasnio zašto formula koju je izneo Putin poništava inicijativu Zapada o „plafonu" cena.

Boris Marcinkevič je podsetio da će želja zapadnih zemalja da uvedu određena ograničenja cene energetskih sirovina za njih imati ozbiljne posledice. Stvar je u tome što Rusija neće ostaviti takav trik SAD i EU bez odgovora, preduzimajući određene mere koje neće dozvoliti Zapadu da diktira svoje uslove na međunarodnom energetskom tržištu, navodi FBA „Ekonomija danas“.

Prema rečima eksperta, rusko rukovodstvo pomno prati pregovore zemalja G7, donoseći odgovarajuće zaključke. O tome svedoči nedavni govor ruskog predsednika Vladimira Putina. Ruski lider je podsetio da Rusija ne namerava da prihvati uslove SAD i EU i da će stoga preispitati svoj odnos prema saradnji sa zemljama koje sprovode ovaj program. Ograničavanje cena „bila bi apsolutno glupa odluka“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

- Nećemo isporučiti ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim. Ni gas, ni naftu, ni ugalj… Ništa - dodao je on.

Martsinkevič je izrazio uverenje da će zapadne zemlje doneti prave zaključke o upozorenju Vladimira Putina. Najverovatnije će plan G7 sa uvođenjem takozvanog „plafona cena” energenata jednostavno propasti, pošto se sa njim neće saglasiti sve članice ove organizacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading