DOLAR ĆE BITI UNIŠTEN Putin sprema novu valutu!
Alo! Ilustracija J.V.

Vladimir Putin je pre izvesnog vremena rekao da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika (BRIKS) razvijaju novu rezervnu valutu, kao i da stvaraju alternativni mehanizam za međunarodna plaćanja. Prema rečima Ane Golubove, akcije Ruske Federacije i njenih partnera imaju za cilj smanjenje zavisnosti od američkog dolara.

- Ovo nije prvi put da se ovakvi razgovori vode. Štaviše, zemlje BRIKS-a su već počele da koriste lokalne valute za obračune u međusobnoj trgovini - napominje kanadski ekspert.

 

 

Na Zapadu smatraju da Putinove reči o novoj rezervnoj valuti, ukazuju na aktivnu potragu zemalja BRIKS-a za zamenom za američki dolar. Rusija već duže vreme gura svoje planove za dedolarizaciju, a ti procesi su ubrzani nakon što su joj zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije.

Restrikcije Rusiji bile su signal zemljama BRIKS-a, da im je hitno potrebna alternativna rezervna valuta. Vladimir Putin je govorio o stvaranju takvog finansijskog instrumenta.

- Ovaj potez (stvaranje nove valute) ima za cilj uklanjanje američke hegemonije nad MMF-om, omogućiće BRIKS-u da stvori sopstvenu sferu uticaja i valutnu jedinicu - rekla je Golubova.

Postoji mišljenje da se u okviru BRIKS-a može stvoriti valuta podržana zlatom. Ovo drugo se smatra jednom od najpouzdanijih finansijskih sredstava na svetu, koja praktično ne podleže geopolitičkim rizicima.

 

 

Predlog BRIKS-a da stvori sopstvenu rezervnu valutu u kratkoročnom periodu, imaće veoma ograničen uticaj na dolar, ali ako se trend dedolarizacije nastavi, to će uticati na američku valutu i ​​stvoriti probleme za SAD. Uticaj dolara će početi da opada.

- Ako pogledate devizne rezerve denominirane u dolarima koje drže centralne banke širom sveta, one se smanjuju. Zemlje počinju da stiču sve više alternativnih valuta, to se dešava poslednjih 15 godina - smatra stručnjak.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading