(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Ukrajinska nuklearna kompanija "Energoatom" saopštila je da postoji povećan rizik od opasnog curenja vodonika.

Postoji mogućnost radioaktivnog zračenja u nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što je oštećena tokom granatiranja.

.Ukrajinska vlada se u međuvremenu povukla iz sporazuma sa Vladom Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, saopštio je predstavnik ukrajinske vlade u Vrhovnoj Radi Taras Melničuk.

U kratkim crtama:

-EU sprema da suspenduje sporazum o putovanju vize sa Rusijom, šiše Fajnenšel tajms
-Rusija tvrdi da je pogodila objekat gde se popravljaju ukrajinski helikopteri
-Rusija je izgubila „desetine hiljada“ vojnika i „ostaje nejasno“ kako će regrutovati još, tvrdi Ministarstvo odbrane Ukrajine
-Dvoje mrtvih nakon ruskog napada na Bahmut

REZIME:

- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je večeras na sajtu predsednika Ukrajine.

BLOG UŽIVO:

Vojna pomoć Ukrajini iscrpela američke zalihe nekih vrsta municije

21.15 - Američka vojna pomoć Ukrajini iscrpela je američke zalihe nekih vrsta municije, što je izazvalo zabrinutost da bi nestašica mogla ugroziti vojnu spremnost, piše Vol Strit Džurnal.

Trenutne Pentagonove zalihe borbenih metaka kalibra 155 mm, na primer, postale su „neprijatno niske“, rekao je za list jedan zvaničnik odbrane, premosi Sputnjik

Vašington poziva da se isključi zaporoška nuklearka

20.40 -  SAD pozivaju da se privremeno isključe reaktori na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, saopštio je koordinator za strateške koordinacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju krenula je danas iz Beča u Zaporošku nuklearnu centralu.

Premijer Poljske moli za Ukrajinu

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

EPA/Marcin Obara

 

 

20.23 - Premijer Poljske Mateuš Moravecki zamolio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da se što pre pomogne Ukrajini, ali i istakao da država koja ratuje mora da se uzda u svoje saveznike

Celu vest pročitajte ovde.

Zelenski: "Pobedićemo"

19.53 - "Siguran sam da ćemo pobediti. Hajde da pobedimo zajedno. I to će biti učinjeno u ime Evrope i u znak sećanja na sve one koji su dali svoje živote za slobodu", poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svom Telegram kanalu.

Saopštenje Ministarstva odbrane Rusije

19.35 -  U ponedeljak, tokom dana, po direktnom naređenju Zelenskog, ukrajinske trupe su pokušale ofanzivu u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti u tri pravca.

Kao rezultat aktivne odbrane grupacije ruskih trupa, jedinice ukrajinske vojske pretrpele su velike gubitke.

Tokom borbi uništeno je:

- 26 ukrajinskih tenkova;

- 23 borbena vozila pešadije;

- 9 drugih borbenih oklopnih vozila;

- 2 jurišna aviona Su-25 su oborena;

Gubici neprijatelja u ljudstvu - više od 560 vojnika.

Još jedan pokušaj ofanzivnih operacija ukrajinskih trupa je propao, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Misija Agencije za atomsku energiju danas stiže u Kijev

19.05 - Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja treba da obiđe nuklearnu elektranu Zaporožje, napustila je Beč i trebalo bi da kasnije danas stigne u Kijev, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Očekuje se da će misija početi rad u nuklearnoj elektrani Zaporožje narednih dana - napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas je rekao da će Rusija garantovati bezbednost misiji IAEA u oblastima koje kontrolišu ruske snage oko nuklearne elektrane Zaporožje kod grada Energoda.

On je dodao da će misija IAEA doći na teritoriju koja je pored nuklearke Zaporožje preko zone koju kontroliše ukrajinska vojska.

Poljska požuruje Francusku

18.42 - Poljska smatra da treba ubrzati isporuku oružja Ukrajini i finansijsku pomoć i traži od Francuske da to učini. Ovo je izjavio premijer Mateuš Moravjecki nakon sastanka sa Makronom.

Zelenski optužuje Rusiju

18.12 - Predsednik Ukrajine je upozorio na to da nijedna evropska zemlja nije sigurna od Rusije, kao i da je, kako kaže, ruska propaganda spremna da uništi sve što je ukrajinsko.

Celu vest pročitajte ovde.

Lider Krima oštro negirao izjave iz Kijeva

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

EPA: ARTUR SHVARTS

 

 

18.00 - Lider Krima Sergej Aksjonov izjavio je danas da izjave koje stižu iz Kijeva o ofanzivi ukrajinske vojske ka jugu nisu tačne i da su deo ukrajinske propagande Oružane snage.

Celu vest pročitajte ovde.

Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?

17.34 - Ukrajinske specijalne službe su birale dilere narkoticima i na razne načine doprinele distribuciji droge na teritoriji Rusije, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Grebenkin.

Celu vest pročitajte ovde.

URSULA: Putin ne sme da pobedi!

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

EPA/CLEMENS BILAN

 

 

17.00 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme pobediti u ratu sa Ukrajinom, već Ukrajina navodeći i da EU podržava integracije Zapadnog Balkana u EU, od čega zavisi napredak regiona.

Celu vest pročitajte ovde.

Sprečen teroristički napad u Novoj Kahovki

16.25 - U Novoj Kahovki prošle sedmice je sprečen teroristički napad u blizini obdaništa, rekao je za Sputnjik šef administracije Kahovskog rejona Hersonske oblasti Vladimir Leontjev.

„Krajem prošle sedmice pronađena je eksplozivna naprava ručne proizvodnje, u blizini obdaništa. Samo zahvaljujući čudu nije došlo do eksplozije. Eksplozivna naprava ručne proizvodnje je bila spremna za aktiviranje iz daljine. U takvoj su situaciji žitelji grada“, rekao je Leontjev.

U napadu oštećen krov Zaporoške nuklearne elektrane (FOTO)

16.05 - Objavljene su fotografije oštećenog krova zgrade u kojoj se nalazi nuklearno gorivo. Krov je kako prenose mediji oštećen nakon ukrajinskog napada.

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Zaharova: Moskva je spremna da u svakoj fazi pomogne misiji Međunarodne nuklearne energije (IAEA)

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

Instagram/mzakharovamid

 

 

15.45 - Moskva je spremna da u svakoj fazi pomogne misiji Međunarodne nuklearne energije (IAEA) u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Rusija poziva Zapad, koji upravlja kijevskim režimom, da bude odgovoran u situaciji oko Zaporoške nuklearke i da se ne ponaša samoubistveno“, rekla je Zaharova - prenosi Sputnjik

Skoro svi mostovi u Hersonskoj oblasti su uništeni

15.16 - Skoro svi mostovi u Hersonskoj oblasti su uništeni, a to je onemogućilo snabdevanje oružjem za rusku vojsku , izvestila operativna grupa iz Kahovke, a prenosi Ukraine Now na Telegramu. 

Saopšteno je da su Antonovski i Novokahovski most uništeni u napadu raketnim sistemima HIMARS, i da su sada ostali samo pešački prelazi.

Sastanak o vojnoj pomoći Ukrajini 8. septembra na bazi Ramštajn

15.10 -  Šef Pentagona Lojd Ostin sazvao je novi sastanak ministara odbrane i vojnih predstavnika zemalja koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini za 8. septembar na avio-bazi Ramštajn u Nemačkoj, saopštilo je američko minstarstvo odbrane.

Na sastanku će, kako je saopšteno, biti reči o krizi u Ukrajini i raznim pitanjima bezbednosti s kojima se suočavaju saveznici i predstavnici SAD.

Evakuacija sa radnih mesta

14.45 - U Novoj Кahovki je najavljena evakuacija sa radnih mesta, ljudi odlaze u skloništa, ali se nastavlja rad na pripremi škola, rečeno je iz administracije za Sputnjik

Neki se slažu, drugi opiru, a treći plaše da zatvore vrata Rusima

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

Alo

 

 

14.30 - Ministri spoljnih poslova EU će sutra 30. avgusta razgovarati o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi , što je podelilo države EU, pa su se neki unpared složili sa idejom, dok se drugi žestoko opiru, plašeći se da će zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje, prenosi briselski Euraktiv.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šolc želi da Nemačka preuzme posebnu odgovornost u pružanju vojne podrške Ukrajini

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergio Perez

 

 

14.03 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da želi da njegova država preuzme "posebnu odgovornost" u pružanju pomoći Ukrajini da ojača svoju artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane.

Šolc je obećao da će Berlin pružati podršku Kijevu "koliko god bude potrebno".

Kancelar je tokom posete Pragu rekao da Zapad treba da uspostavi "pouzdanu i dugoročnu podelu posla" u vezi s vojnom podrškom Ukrajini, te bi Nemačka u tom smislu mogla da preuzme posebnu odgovornost za jačanje artiljerijske i protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Naš cilj je da imamo moderne ukrajinske oružane snage sposobne da trajno brane svoju zemlju", rekao je Šolc, apelujući na više "planiranja i koordinacije" među saveznicima.

Ukrajina pokrenula ofanzivu na jugu zemlje

14.00 - Ukrajinska vojska pokrenula je ofanzivna dejstva u mnogim pravcima na jugu zemlje, javlja ukrajinski sajt prm.ua.

Šef zajednickog pres-centra Bezbednosno-odbrambenih snaga Jug Natalija Humenjuk saopštila je ovu vest, rekavši da u regionu Herson "nakon preciznih udara ukrajinske vojske, okupator ne želi da ide u napad" i da je "stacioniran na ranije utvrđenim pozicijama".

Sajt prm.ua dodaje da je nešto ranije ukrajinska vojska probila prvu liniju ruske odbrane u Hersonskoj oblasti, kao i da su ruske snage pobegle sa svojih položaja.

RUSI OBJAVILI Ovako oslobađamo (VIDEO)

13.10 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada jedinica Vazdušno-desantnih snaga na naselje Blagodatnoje u Nikolajevskoj oblasti.

Snimak i celu vest pogledajte OVDE.

Putin poslao poruku islamskim zemljama

12.38 - Države islamskog sveta su tradicionalni partneri Rusije u rešavanju aktuelnih pitanja regionalne i globalne agende, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Globalnog omladinskog samita u Kazanju.

- Države islamskog sveta su naši tradicionalni partneri u rešavanju mnogih aktuelnih pitanja regionalne i globalne agende, u nastojanjima da se izgradi pravedniji, demokratičniji svetski poredak. Važno je da se mladi ljudi sve aktivnije uključuju u ovakvu konstruktivnu, višeslojnu saradnju - navodi se u poruci ruskog lidera koja je objavljena na sajtu Kremlja.

Prema njegovim rečima, izbor Kazanja za Omladinsku prestonicu Organizacije islamske saradnje potvrđuje visok nivo odnosa Rusije sa tom autoritativnom međunarodnom strukturom.

Ukrajinci lanisali "Himarse" na Pervomajsk

12.30 - Ukrajinska vojska je noćas lansirala četiri rakete iz američkog višecevnog raketnog bacača HIMARS na Pervomajsk u LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Utvrđuju se informacije o poginulim i povređenim.

Konašenkov: Oborena dva ukrajinska "Suhoja"

12.28 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) oborile su tokom dana dva aviona Su-25, izjavio je u ponedeljak portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Denis Pušilin: Nije isključeno da će Oružane snage Ukrajine ponovo pokušati da izvedu napade na mesta gde su smešteni zarobljenici

11.50 -  Lider DNR Denis Pušilin saopštio je da nije isključeno da će Oružane snage Ukrajine ponovo pokušati da izvedu napade na mesta gde su smešteni zarobljenici.

Prema njegovim rečima, zarobljenici shvataju kako se razvija situacija i da se bliži suđenje, svesni su svih izgleda i počinju da sarađuju sa istragom i da govore.

(UKRAJINA UŽIVO) ; Lider Krima: Još jedna laž ukrajinske propagande!; Ukrajinske službe doprinose distribuciji narkotika?  (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

 

- Beležimo interesovanje da se likvidiraju takvi svedoci – ljudi koji javno mogu da svedoče. Sada niko neće dati garancije da protivnik neće pokušati da ponovo izvede napade na mesta gde su zarobljenici.

Međutim, naši vojnici su pojačali mere bezbednosti, uključujući PVO, kako bi sveli na minimum takve mogućnosti, kako na taj način oni ne bi ućutkali svedoke - rekao je Pušilin za „Rusija 24“.

 

Ukrajinska vojska od jutros nastavlja da granatira stambene četvrti u Energodaru

11.30 - Ukrajinska vojska od jutros nastavlja da granatira stambene četvrti u Energodaru - izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki

Napadi su počeli sinoć, devetoro ljudi je ranjeno, od kojih je dvoje u teškom stanju.

- Sada se ti napadi nastavljaju, a ukrajinska strana pokušava na sve moguće načine da destabilizuje situaciju kako misija Međunarodne agencije za atomsku energiju ne bi došla kod nas - rekao je Balicki za ruski Prvi kanal.

Misija IAEA ove nedelje stiže u NE Zaporožje

11.15 - Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je danas da je misija te agencije za nuklearku Zaporožje spremna i potvrdio da će ove nedelje stići u Zaporožje.

- Došao je i taj dan, misija podrške i pomoći IAEA za Zaporožje je sada blizu. Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi. Ponosan sam što ću predvoditi ovu misiju koja će kasnije ove nedelje doputovati do NE Zaporožje - napisao je Grosi na svom Tviter nalogu.

Gradonačelnik Odese za pregovore sa Rusijom

10.50 - Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov smatra da je potrebno pregovarati sa Rusijom i tražiti kompromise, prenose mediji.

Balicki: Oboren dron američke proizvodnje

10.30 - Dron oboren u blizini nuklearke Zaporožje je američke proizvodnje, rekao je šef vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

General Lapin uručio priznanja vojnicima

10.09 - Komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin uručio je državna priznanja vojnicima koji su iskazali hrabrost i herojstvo prilikom oslobođenja Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Baltičke zemlje će Evropskoj komisiji dati konkretne predloge za osmi paket sankcija protiv Rusije

09.57 - Paket se tiče energetike, trgovine i sistema SVIFT, rekao je šef estonske diplomatije Urmas Rejnsalu u intervjuu za nemački list "Velt".

- Želimo, u krajnjoj meri, da taj paket bude usvojen što je moguće pre. Već smo podneli Evropskoj komisiji konkretne predloge u vezi s tim pitanjem. Reč je o energetici, trgovini, daljim ograničenjima u sistemu SVIFT, kao i o još ljudi i organizacija na sankcionim spiskovima - rekao je Rejnsalu.

Za 20 minuta 11 projektila

09.56 - Ukrajinska vojska je jutros za 20 minuta ispalila na Donjeck 11 projektila kalibra 155 milimetara i šest projektila kalibra 152 milimetra

Ovo je saopštilo Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Borelj smatra da ideja o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima neće dobiti jednoglasnu podršku u Evropskoj uniji

09.55 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da ideja o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima neće dobiti jednoglasnu podršku u Evropskoj uniji

- Već sam govorio da potpuna zabrana ulaska za sve Ruse iz raznih razloga nije baš dobra ideja. Ne mislim da će prekid veza sa civilnim stanovništvom Rusije pomoći i ne imslim da će ta ideja dobiti jednoglasnu podršku - rekao je Borelj za austrijsku radio-televiziju ORF, dodajući da vize, pre svega, ne treba da dobijaju „oligarsi“.

Pitanje zabrane izdavanja viza građanima Rusije biće razmatrano tokom neformalnog sastanka šefova diplomatije zemalja EU u Pragu 30. i 31. avgusta.

Snimak oslobađanja sela u Nikolajevskoj oblasti

09.53 - Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak oslobađanja sela Blagodatno u Nikolajevskoj oblasti od ukrajinskih snaga.

 

 

Urmas Rejnsalu: Estonija najveći isporučilac oružja Ukrajini

09.49 - Estonija je najveći isporučilac oružja Ukrajini po glavi stanovnika, rekao je šef estonske diplomatije Urmas Rejnsalu i pozvao druge zemlje EU da slede njen primer.

Ruski T-80 naleteo na minu

09.22

 

 

Velike vojne vežbe u Rusiji

08.51 - Na sedam poligona Istočnog vojnog okruga u Rusiji od 1. do 7. septembra održaće se vojne vežbe „Vostok 2022“, a u njima će učestvovati više od 50.000 vojnika - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Strateške komandno-štabne vojne vežbe 'Vostok 2022' održaće se od 1. do 7. septembra 2022. godine pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Uvežbavaće se odbrambena i ofanzivna dejstva na sedam poligona Istočnog vojnog okruga - saopštio je ruski vojni resor.

Zaporožje ima plan evakuacije

08.30 - U Zaporoškoj oblasti se pripremaju za bilo koji, pa i najnepovoljniji, razvoj situacije oko atomske centrale koju je i minulog vikenda gađala ukrajinska artiljerija.

Rukovodilac administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je juče da nuklearka radi u običnom režimu i da je nivo radijacije u okvirima propisanih normi.

UKRAJINA PAMTI SVE Zelenski: Vratićemo se!

08.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se Ukrajina vratiti u Donbas.

Celu vest pročitajte OVDE.

11 MIG-29 BIĆE DONIRANO UKRAJINI Arsenala bivše armije Čehoslovačke

07.33 - Poljska i Češka su 27. avgusta potpisale sporazum po kome će ove dve zemlje svojim borbenim avionima F-16 i JAS-39 Gripen od 1. septembra štititi vazdušni prostor te zemlje, pošto je Bratislava odlučila da iz naoružanja povuče borbene avione MiG-29 iz svog vazduhoplovstva, radi njihovog eventualnog prebacivanja u Ukrajinu.

Celu vest pročitajte OVDE.

IGOR TEREHOV: Ruske snage granatiraju Harkov

07.16 - Ruske snage jutros granatiraju Harkova, a za sada nema informacija o žrtvama ili povređenima, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

NAPAD DRONOVA KAMIKAZA Ukrajinci želeli da izazovu požar?

07.03 - Ukrajinske trupe ispalile su pet svetlećih minobacačkih bombi na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje na obali Dnjepra, kako bi izazvale požar, saopštila je danas proruska vojno-civilna administracija grada Energodar.

Snimak sa mesta požara 

07.00 - Snimak sa mesta požara koji je izbio nakon granatiranja Energodara od strane Oružanih snaga Ukrajine

 

Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde

06.57 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je sinoć na sajtu predsednika Ukrajine.

"Spodar Jaroslav Bogdanovič razrešen je sa mesta zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine", navodi se u tekstu odluke.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading