ANALITIČARI U ŠOKU, PUTIN NAPRAVIO NEŠTO DO SAD NEVIĐENO Rusija udara na Ameriku na potpuno neočekivan način
Alo! Ilustracija /J.V.

Zbog sankcija, ona nije u mogućnosti da kupuje dolare ili evre, saopštila je ruska centralna banka.

Banka Rusije je poručila takođe da ostaje pri politci slobodnog plivajućeg kursa rublje i istakla da je važno ponovo uspostaviti budžetsko pravilo o preusmeravanju viška prihoda od nafte u fond za "crne dane", prenosi Rojters.

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023-2025, piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

(UKRAJINA UŽIVO) RUSI TVRDE DA SU UNIŠTILI AMERIČKI RADARSKI SISTEM I RAKETE Medvedev stigao u Donjeck ( FOTO/VIDEO)

"Rusko Ministarstvo finansija radi na mogućnostima za operativnu implementaciju mehanizma budžetskog pravila o popunjavanju/trošenju NWF sredstava u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)", saopštila je centralna banka.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine zbog povećane volatilnosti rublje.

Tim fondom upravlja Ministarstvo finansija, ali je NWF deo međunarodnih rezervi centralne banke, koje uključuju i juan. Ruske međunarodne rezerve su iznosile u februaru oko 640 milijardi dolara, od čega je skoro polovina zamrznuta zapadnim sankcijama.

RUSI NASTAVLJAJU JURIŠ NA VAŽNU STRATEŠKU TAČKU Vatrenu podršku im pruža ovo moćno oružje (VIDEO)

Banka Rusije je takođe saopštila da će se ruska ekonomija vratiti na staze rasta 2024. nakon dve godine pada, i da će inflacija do tada biti svedena na ciljanih 4,0 posto, što će omogućiti centralnoj banci da ključnu kamatu vrati na raspon od 5,0 do 6,0 procenata 2025. godine.

"Dalje kretanje ruske ekonomije karakteriše značajna neizvesnost... Glavni izazov u narednim godinama je stvaranje uslova za uspešnu transformaciju privrede", objavila je centralna banka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading