RUSI TVRDE DA SU UNIŠTILI AMERIČKI RADARSKI SISTEM I RAKETE Medvedev stigao u Donjeck ( FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska.

Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Ruska i ukrajinska strane razmenile su optužbe za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Lokalna vojna administracija pod kontrolom Moskve saopštila je da je ukrajinska vojska dva puta granatirala nuklearku.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede tehnološki embargo Moskvi u vidu potpunog obustavljanja isporu rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

BLOG UŽIVO

Ujedinjene nacije

22.55 - Ujedinjene nacije su saopštile da je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu dozvolio izlazak iz luke Černomorsk za dva broda sa hranom u sklopu prehrambenog sporazuma.

Radi se o brodovima sa suncokretovim semenkama i kukuruzom koji će krenuti ka Turskoj.

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

22.19

 

 

 

Ukrajinska vojska minirala mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti

21.30 - Ukrajinska vojska minirala je mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti i nameravaju da ih dignu u vazduh, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Krim

20.18 - Krim neće biti ozbiljno pogođen u slučaju havarije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koju ukrajinska vojska i dalje granatira.

 

 

Ukrajinska vojska izgubila više od 2.000 vojnika kod Soledara, uništene dve rakete Himars

20.00 - Ofanzivnim borbenim dejstavima savezničkih snaga u rejonu Soledara je 14. brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila više od 2.000 vojnika, a ostatak vojske se povukao, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Protivvazduhoplovna odbrana Rusije je za 24 sata pogodila dve rakete „Himars“ u rejonu Nove Kahovke i četiri „Oljha“ u rejonu Černobajevke u Hersonskoj oblasti, dok je pet dronova uništeno u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Medvedev o budućnosti Zelenskog nakon rata

19.12 - Na pitanje šta misli o budućnosti Zelenskog nakon završetka specijalne vojne operacije, Medvedev je rekao da očekuje da će se prvi čovek Ukrajine naći pred tribunalom.

- Ili sud ili opet sporedne uloge u humorističnim serijama - izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Demant Leonida Kasinskog

18.32 - Pomoćnik ministra odbrane Belorusije za ideološka pitanja Leonid Kasinski demantovao je navode beloruske opozicije da se beloruska vojska sprema da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

"Stirol" 

18.15 - Ukrajinske snage gađale su hemijsko postrojenje "Stirol" u Gorlovki (DNR), na teritoriji preduzeća izbio je požar. Nema opasnosti od curenja opasnih materija.

U roku od pet minuta na Gorlovku je palo 27 projektila kalibra 152 milimetra.

Čekanje na graničnim  prelazima

18.00 - Nakon što je Estonija donela odluku da od 18. avgusta zabrani ulazak u zemlju za državljane Rusije sa šengenskim vizama, oni koji nameravaju da napuste Estoniju više sati čekaju na graničnim prelazima.

Kako piše portal „GoSwift“, čak i oni koji su rezervisali mesto za prelazak graničnog punkta Narva-Ivangorod čekaju i po 16 sati.

U redovima stoje i oni koji idu kolima i oni koji idu pešice.

Hidroelektrana Kahovskaja

17.10 - Ukrajinska vojska granatirala je danas hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

- Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu - rekao je on za RIA Novosti.

 


 

 

Prvi teretni brod sa žitom krenuo ka Egiptu

16.34 - Prvi teretni brod sa ukrajinskim žitom „Razoni“ je isplovio iz turske luke Mersin i uputio se ka Egiptu, saopšti je sajt „Marin trafik“ koji prati kretanje brodova.

Brod „Razoni“ je isplovio iz luke u Odesu 1. avgusta sa 26.000 tona kukuruza nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma Rusije, UN, Turske i Ukrajine u Istambulu 22. jula.

Brod je trebalo da uplovi u severnu libansku luku Tripoli 7. avgusta, ali je kupac odbio da primi robu jer isporuka kasni više od pet meseci.

MEDVEDEV STIGAO U DONJECK Otkriveno o čemu je razgovarao sa rukovodstvom DNR

16.32 - Zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev posetio je danas Donjecku Narodnu Republiku (DNR), gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

Posebna pažnja posvećena je usklađivanju zakona LNR i DNR sa zakonodavstvom Ruske Federacije, obnavljanju infrastrukture, popravci bolnica i pripremi škola za početak školske godine, rešavanju socijalnih problema i podršci građanima.

SAD šalju u Evropu elitnu 101. diviziju

15.58 - Sjedinjene Američke Države saopštile su da će prebaciti u Evropu, u okviru jačanja istočnog krila NATO pripadnike elitne 101. Vazdušno-desantne divizije vojske SAD, koja je aktivno učestvovala u borbama na teritoriji Evrope za vreme Drugog svetskog rata.

Prema saopštenju, oko 2.400 vojnika "Vrištećih orlova", biće raspoređeno u Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, radi zaštite "vazdušnog bloka NATO".

Oksana Markarova: Ukrajina traži da SAD sankcionišu sve ruske banke

15.31 - Ukrajina poziva administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da sankcioniše sve privatne ruske banke, izjavila je danas izaslanica Kijeva u Vašingtonu Oksana Markarova za "Blumberg".

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Rusija: Ukrajinska vojska izgubila više od 2.000 vojnika kod Soledara

14:30 - Ofanzivnim borbenim dejstavima savezničkih snaga u rejonu Soledara je 14. brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila više od 2.000 vojnika, a ostatak vojske se povukao, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

 

Šta čeka Zelenskog? Mevdedev izneo 2 scenarija!

RUSI TVRDE DA SU UNIŠTILI AMERIČKI RADARSKI SISTEM I RAKETE Medvedev stigao u Donjeck ( FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

14:00 - Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, "prorekao je" sudbinu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ukrajinskog predsednika Zelenskog čeka sud ili povratak humorističnim emisijama, ocenio je Medvedev.

- Tribunal ili povratak u humorističku emisiju, u sporednoj ulozi, prenosi RIA Novosti odgovor Medvedeva na novinarsko pitanje.

Ranije, 9. avgusta, Medvedev je uporedio Zelenskog sa šefom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom nakon njegovih reči o pozivanju ruskog stanovništva na odgovornost za specijalnu operaciju zaštite Donbasa.

 

Ukrajinska vojska granatira Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje

13:45 - Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele.

- Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih - naglasio je.

 

Udar ukrajinske vojske 
po naseljima Donjeck i Makijevka

13:20 - 

 

 

 

Ruska vojska kontroliše situaciju u mestu Peski

13:15 - Ruska vojska u saradnji sa snagama Donjecke Narodne Republike u potpunosti kontroliše situaciju u selu Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici i onemogućava neonacistima da „promole glavu“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

 

Rusi tvrde da su uništili američki radarski sistem i rakete

12:40 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage uništile radarski sistem AN/MPK-64 američke proizvodnje u Donjeckoj oblasti.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su oborene i dve rakete ispaljene iz sistema HIMARS.

 

Kina je zabrinuta!

RUSI TVRDE DA SU UNIŠTILI AMERIČKI RADARSKI SISTEM I RAKETE Medvedev stigao u Donjeck ( FOTO/VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 

12:26 - Peking je pozvao Rusiju i Ukrajinu da sednu za pregovarački sto u svetlu situacije oko nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Vlasti Zaporoške oblasti pokazale su olupinu američke rakete GMLRS koju su Oružane snage Ukrajine lansirale na Energodar

12:15 - 

 


 

 

 

Narodni front je uz podršku NM LNR isporučio građevinski materijal i humanitarne komplete stanovnicima Borovskog

11:51 - 

 


 

 

Ukrajinska artiljerija napala je Kalinjinski okrug Donjecka

11:45 -

 


 

 

Putin je na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti razgovarao o bezbednosnim pitanjima

11:30 - „Danas su na dnevnom redu bezbednosna pitanja u pravom smislu te reči – u vojnom pravcu“, rekao je šef države.

Govornik je bio ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

 

 


 

Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

10:45 - Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

"Više višecevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu", naveo je on.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

 

 

Lokalni gradonačelnik: Raketni napad na Kramatorsk

10:30 - Jedanaest raketa pogodilo je grad Kramatorsk na istoku Ukrajine u 2 sata ujutru, saopštio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Oleksandr Hončarenko objavio je na Fejsbuku da su uništene privatne kuće i da nema informacija o žrtvama.

 

 

U jučerašnjim borbama likvidirano 50 ukrajinskih vojnika

10:15 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je tokom jučerašnjih borbi ukrajinska vojska izgubila 50 vojnika, dva oklopna transportna vozila i dve artiljerijske baterije.

Takođe se navodi i da je tokom jučerašnjeg dana očišćeno preko šest hektara teritorije od mina u regionu Lisičanska i Borovska.

 

Čuvari ruskog neba u akciji

10:00 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih naleta lovačkih posada Su-35S na zadatku uništavanja objekata vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine tokom specijalne vojne operacije.

 

 

Napadnuta i Luganska oblast

09:50 - 

 

 

 

Ruske snage granatirale Donjecku oblast 37 puta – policija dokumentuje posledice, tvrdi Ukrajina

09:30 - 

 

 

 

Britanija: Eksplozije na Krimu nanele veću štetu Rusiji

09:00 -  Eksplozije na vojnom aerodromu Saki, na zapadu Krima, koje su ove nedelje prouzrokovale gubitak osam ruskih borbenih aviona, nanele su značajnu štetu avijaciji ruske Crnormorke flote, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

 

Obnova puta Slavjansk - Marijupolj

08:30 - Putari u DPR planiraju da do novembra ove godine obnove putnu površinu autoputa Slavjansk-Donjeck-Mariujpolj na deonici između Donjecka i Mariupolja ukupne dužine veće od 120 km.

 


 

Stanovnica Alčevska pokazala posledice ukrajinskog granatiranja

08:20 - 

 

 

Ukrajinske snage napuštaju položaje u Nagornu

08:00 - Ukrajinska vojska napušta svoje položaje u mestu Nagorno i premešta se ka Soledaru, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Kako je rekao, obaveštajni podaci govore da ukrajinske snage formiraju male kolone ljudi i tehnike i premeštaju se ka Soledaru. Nagorno se nalazi 20 kilometara od Soledara.

 

Ukrajinski militanti napali su pekaru u Petrovskom okrugu u Donjecku

07:20 - 

 


 

Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

07:17 -  Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

 

Volas: Malo verovatno da će Putin uspeti da okupira Ukrajinu

07:00 -  Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je u Kopenhagenu, gde je održana donatorska konferencija za vojnu pomoć Ukrajini, da je malo verovatno da će ruski predsednik Vladimir Putin, kako je rekao, "uspeti da okupira Ukrajinu".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading