Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama
Tanjug

„Ova sankcija znači da će vize ostati važeće, ali će vlasnici viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, neće im biti dozvoljen ulazak u Estoniju“, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu na vladinoj konferenciji za novinare.

Reinsalu je rekao da postoje izuzeci od zabrane, a oni se odnose na zaposlene u ruskoj ambasadi i članove njihovih porodica, osobe koje su direktno uključene u prevoz robe i putnika, lica koja imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu Evropske unije ili čiji je dolazak u Estoniji neophodan iz humanitarnih razloga ili koji posećuju rođaka ili supružnika estonskog državljanina koji živi u Estoniji ili osobu sa dugotrajnom dozvolom boravka u Estoniji, ili koja ima zajedničku decu sa pozivaocem.

RAT UŽIVO, DAN 169. DNR: Moskva: "Švajcarska je izgubila neutralni status", SAD: Rusi kupuju iranske bespilotne letelice

Ova odluka se ne tiče građana Ruske Federacije na osnovu šengenskih viza koje izdaju treće zemlje Evropske unije, iako će se, prema Reinsaluu, i o ovom pitanju raspravljati u vladi.

„Dogovorili smo se da će Ministarstvo spoljnih poslova i unutrašnjih poslova pripremiti svoje moguće predloge za sledeću nedelju, u vezi sa pitanjem kako je moguće zatvoriti granicu Estonije i onim državljanima Ruske Federacije koji imaju šengensku vizu koja ima nije izdata u Estoniji“, rekao je Reinsalu.

On je naglasio da se ograničenja koja će važiti za nedelju dana ne tiču onih državljana Ruske Federacije čija je domovina Estonija ili koji su stalni stanovnici Estonije.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading