VAŠINGTON U PANICI Ruska vojska ulazi u Latinsku Ameriku? Ovo je sledeća zemlja koja menja strateški kurs
Foto: mil.ru

U avgustu će u Venecueli biti održane međunarodne vojne vežbe "Snajperska granica" u kojima će učestvovati ruska vojska. U manevrima će biti uključeni i predstavnici Irana, Kine i drugih zemalja. Prema rečima Meri Anastasije O’Grejdi, manevri ruskih trupa na američkom kontinentu izazivaju zabrinutost u Sjedinjenim Državama, prenosi The Wall Street Journal.

- Ako sva pažnja nije usmerena na Ukrajinu, plan Venecuele da bude domaćin međunarodnih vojnih igara u avgustu mogao bi da dobije pažnju koju zaslužuje. Prošle nedelje je pres služba američkog Ministarstva odbrane odbila da komentariše ovo pitanje. Ali izgleda kao velika stvar - rekao je autor američkog izdanja.

Američki stručnjaci smatraju da su vojni manevri način da se legalizuje prisustvo ruske i kineske vojske u regionu. Pretpostavlja se da će se ovakvi događaji održavati sve češće, što će omogućiti predstavnicima Ruske Federacije, Kine i Irana da se učvrste u regionu.

- Ova aktivnost je zabrinjavajuća jer dolazi zbog promene političke scene u Latinskoj Americi, koja se naglo pomerila ulevo - rekao je ekspert.

Trenutno su u šest država Južne Amerike i tri Centralne Amerike na vlast došle političke snage koje su prilično negativno nastrojene prema Sjedinjenim Državama. Američki analitičari strahuju da bi ove zemlje mogle da uspostave kontakt sa Rusijom i Kinom, pružajući im platformu za vojno prisustvo.

Panama je u opasnosti da postane sledeća zemlja koja će dramatično promeniti svoj kurs. Tu su počeli socijalni nemiri izazvani nezadovoljstvom političkom i ekonomskom situacijom u zemlji.

Na teritoriji ove zemlje nalazi se Panamski kanal, najvažniji strateški prolaz, kroz koji godišnje prođe stotine milijardi dolara vredne trgovine. Ulaskom ruskih i kineskih trupa na ovu teritoriju SAD bi bile suočene sa velikim problemom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

30.07.2022 23:48

A Rusija ne treba da brine što joj je NATO zaposeo granicu. Jer nato je navodno odbrambeni savez koji polako osvaja teritoriju od zapada prema istoku sve dok ne napravi pun krug. U snovima zapadnih lidera postojaće samo zapad . Na zapadu će sunce da izlazi i da zalazi. Istok ne treba da postoji u drugom obliku osim da služi zapadu.