ROJTERS TVRDI Tajni plan Vladimira Putina: Hteo da osvoji Ukrajinu za par dana, a ovo je uradio još davno pre rata!
Tanjug/Ap

Pet ljudi, navodno upoznatih sa pripremama Кremlja za rat, izjavilo je Rojtersu da su Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici verovali da će Rusiji biti potrebna samo mala vojna snaga i nekoliko dana da sruši vladu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i preuzme kontrolu nad Ukrajinom.

Aleksij Danilov, generalni sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je da je Rusija do početka invazije imala agente u ukrajinskoj vojsci, bezbednosnim službama i policiji.

Drugi izvor je rekao Rojtersu da su Putinovi agenti prošle godine poslati u nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi podmitili ukrajinske zvaničnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje elektrane bez borbe.

 

 

Prema sudskim dokumentima i izjavama svedoka, ukrajinski šef černobilske bezbednosti Valentin Viter je u pritvoru i pod istragom je zbog napuštanja dužnosti. Prema informacijama iz predistražnih dokumenata, Vitera je takođe osumnjičen za izdaju, iako njegov advokat kaže da je ova optužba neosnovana, prenosi Index.hr.

Izvori upoznati sa planovima Кremlja rekli su Rojtersu da je Moskva računala da će aktivirati čitav niz tzv. agenata spavača smeštenih u bezbednosni aparat Ukrajine. Oni su takođe potvrdili ranije izveštaje da je Putin planirao da imenuje proruskog hotelijera Olega Carjova da vodi prorusku vladu u Кijevu nakon svrgavanja Zelenskog.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading