Gasprom očekuje od Simensa da ispuni obaveze u vezi remonta
epa/ROMAN PILIPEY

Gasprom, glavni snabdevač gasa u Evropi, je od 16. juna smanjio isporuke preko “Severnog toka 1” do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici “Portova”.

Tada je kompanija saopštila da Simens zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine.

Međutim, Kanada je odlučila da oslobodi opremu Gasproma od sankcija do kraja 2024. godine.

RAT UŽIVO, DAN 143. Raketni lanseri postavljeni u nuklearnu elektranu, Šojgu izdao novo naređenje

“Gasprom se 15. jula zvanično obratio kompaniji Simens sa molbom da dostavi dokumentaciju koja će, uzimajući u obzir trenutne sankcije Kanade i Evropske unije, omogućiti da se u Rusiju izveze gasno-turbinski motor za kompresorsku stanicu 'Portova', koji je veoma važan objekat za gasovod 'Severni tok', kao i to da kompanija Simens ispuni svoje obaveze u okviru obnove i servisiranja gasnih turbinskih motora”, navodi se u saopštenju ruske kompanije.

Portparol Simensa izjavio je ove nedelje da stručnjaci kompanije "intenzivno rade na svim drugim formalnim odobrenjima i logistici" nakon što je Kanada saopštila da izdaje "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" kojom se izuzima vraćanje opreme iz ruskih sankcija, navodi Rojters.

RUSIJA POJAČAVA DEJSTVA NA SVIM PRAVCIMA Šojgu se hitno oglasio i poslao udarno naređenje armiji

Fizički protok gasa kroz gasovod Severni tok 1 od Rusije do Nemačke prekinut je 11.jula zbog redovnog godišnjeg remonta, a iz Moskve su najavili da će taj posao trajati 10 dana.

Evropske vlade, tržišta i kompanije su zabrinute da bi zatvaranje moglo biti produženo zbog onoga što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Gaspromove isporuke gasa Evropi preko Ukrajine ostale su danas stabilne na 41,6 miliona kubnih metara, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading