NEMCI U STRAHU OD PUTINOVE OSVETE  11. jul ključan datum za Evropu!
Foto: AP/Alexei Druzhinin

Tog datuma počinje 10- dnevno redovno održavanje gasovoda Severni tok. Nemačka već neko vrijeme priprema nove mere koje bi trebalo da smanje potrošnju gasa i tako nadoknade smanjenje isporuke iz Rusije. Ruski proizvođač gasa Gasprom smanjio je prošlog meseca isporuke gasovodom Severni tok 1 zbog, kako kaže, kašnjenja opreme koja je poslata na remont u Simens.

Međutim, novi ključni datum za Nemačku, ali i Evropu, mogao bi biti 11. jula, odnosno ovog ponedeljka. Tada je, naime, predviđen početak redovnog 10-dnevnog održavanja glavnog cevovoda za dotok ruskog gasa u Evropu, prenosi Blumberg.

Nemačka i saveznici strahuju da bi Vladimir Putin mogao iskoristiti tu priliku da trajno “zatvori ventil”.

Ukoliko Moskva signalizira da Severni tok više neće raditi kako je planirano, nemački kancelar Olaf Šolc i njegova vlada verovatno će aktivirati vanredne mere, poput ograničavanja potrošnje. Međutim, Blumberg piše da će takav ruski potez gotovo sigurno značiti duboku recesiju za najveću europsku ekonomiju, koja će imati efekte širom Evrope.

“Jesmo li zabrinuti? Da, jako smo zabrinuti”, kazao je Kristijan Kulman, glavni izvršni direktor nemačkog hemijskog giganta Evonik Industris AG. “Bilo bi naivno ne brinuti”, dodao je.

S obzirom na to da Nemačka od Rusije dobija više od trećine zaliha gasa i da nema održivih alternativa u kratkom roku, takva mogućnost nanošenja štete Nemačkoj i Evropi mogla bi biti predobra prilika da bi je Kremlj propustio, piše Blumberg.

U međuvremenu, strah od uskraćivanja ruskoggasa u Nemačkoj postaje opipljiviji. Minhen je već snizio temperaturu u svojim javnim bazenima, Keln je prigušio uličnu rasvetu, a u Hamburgu planiraju toplu vodu da učine dostupnom samo određeni deo dana.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek već je najavio da želi da smanji potrošnju gasa u proizvodnji struje. Prdložio je da se, umesto u termoelektranama na gas, više struje proizvodi u termoelektranama na ugalj.

Međutim, čak i da Rusija ne ugasi potpuno dotok gasa Severnim tokom, Putin je već naštetio evropskoj ekonomiji. Prema procenama holandske financijske institucije ING, evrozona će podleći recesiji bez obzira na sledeći Putinov korak po pitanju energetike.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Hranislav

10.07.2022 16:09

A nije moralo da bude ovako, zar ne?