PUTIN PROGOVORIO O VRAĆANJU ALJASKE Njegov odgovor se mnogima neće svideti
Foto: AP/Alexei Druzhinin

Zbog komentara nekoliko ruskih zvaničnika, ponovo se javnosti povlači pitanje oko teritorije Aljaske koji su Rusi prodali u 19. veku.

Ruski zvaničnici su nedavno dali izjave u kojima prete da će povratiti Aljasku, koju su SAD kupile od Rusije 1867. godine, ali je moguće da to predsednika Vladimira Putina ne zanima mnogo.

Godine 2014, tokom godišnjeg pitanja i odgovora sa ruskim građanima, Putinu je postavljeno pitanje o povratku teritorije. Ispitivačica Faina Ivanovna mu je rekla da je to nešto što bi Rusi "bili veoma srećni da se to desi".

"Zašto nam treba Aljaska?" Putin je odgovorio, piše The Vašington Post.

"Uzgred, Aljaska je prodata negde u 19. veku. Luizijanu su Francuzi prodali Sjedinjenim Državama otprilike u isto vreme. Hiljade kvadratnih kilometara prodate su za 7,2 miliona dolara, doduše u zlatu." On je kupovinu nazvao "jeftinom" i rekao da ljudi "ne bi trebalo da se uznemiravaju" Aljaskom.

Ruski državni TV voditelj Kiril Klejmenov rekao je Putinu da se država u šali naziva "Ledeni Krim". Godinama kasnije, dva ruska zvaničnika ponovo iznose ideju o vraćanju Aljaske Rusiji. Vjačeslav Volodin, Putinov saveznik i predsednik Državne dume, rekao je da bi Rusija mogla da povrati teritoriju kao odgovor na teške sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici iz NATO-a i Evropske unije kao odgovor na ukrajinsku invaziju.

 

 

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading