MISTERIOZNI NESTANAK RUSKIH TANKERA Tri isparila u poslednjih deset dana kod portugalskih Azorskih ostrva
Shutterstock/Wojciech Wrzesien

Ali, kako piše Jutarnji list, svima je jasno da „misterioznost“ pojedinih događaja nije naročita jer je jasno ko stoji iza određenih aktivnosti.

Kao primer, taj list navodi da Rusija organizuje „nestanak“ celih tankera s naftom kako bi probila međunarodne sankcije, dok su Ukrajinci izveli iznenađujući napad ‘kamikaza’ dronom na rafineriju 150 kilometara duboko na ruskom teritoriju.

Prema pisanju Blumberga samo je u zadnjih 10 dana iz međunarodnog sistema praćenja plovila nestalo najmanje tri tankera i to dok su se približavali Azorima, grupi ostrva pod upravom Portugala, koja se nalaze više od 1.000 kilometara od evropskog kontinenta.

Blumberg pretpostavlja da se teret tih tankera prebacuje na druge brodove, a takvih učestalih „nestanak“ u sistemu satelitskog monitoringa nije bilo pre ruske invazije na Ukrajinu.

Ranije je uočeno kako su tankeri s ruskom naftom nestajali na putu prema azijskim destinacijama, a sada je nejasno da li i neki evropski kupci organizuju tajne isporuke kako bi izbegli političke probleme. Evropski naftni embargo u potpunosti će stupiti na snagu tek u decembru.

Taktiku nestajanja tankera s naftom ranije uspešno primenjivali Iran i Venecuela kako bi izbegli sankcije.

SVE NAJNOVIJE INFORMACIJE O RUSKOJ VOJNOJ OPERACIJI U UKRAJINI MOŽETE DA POGLEDATE U NAŠEM BLOGU UŽIVO

 

Komentari (0)

Loading