RAT IZMEĐU RUSIJE I NATO ZBOG ŽELEZNICE? Visoki zvaničnici u kremlju: Ovo nam daje "otvorene ruke" da reši problem NA BILO KOJI NAČIN!
Foto: Shutterstock

- Rusija zadržava pravo da deluje u zaštiti svojih interesa ako Litvanija u skorije vreme ne ukine zabranu za prevoz robe, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas pozvalo otpravnicu poslova Litvanije Virginiju Umbrasene.

- S tim u vezi saopšteno je da, ako se u bliskoj budućnosti tranzit tereta između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritorije Ruske Federacije preko Litvanije ne obnovi u potpunosti, Rusija zadržava pravo da preduzme mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa, navodi se u saopštenju.

Peskov: Zabrana tranzita u Kaljiningrad bez presedana

Zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad je bez presedana i nezakonita, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ova odluka je zaista bez presedana. Ona krši sva moguća pravila. Razumemo da to proizlazi iz odluke Evropske unije da proširi sankcije na tranzit robe. Mi, međutim, smatramo da je to nezakonito, istakao je Peskov, prenosi TASS.

Ruski senator Klimov izjavio je danas da će, ako EU ne reši situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, Moskva imati „slobodne ruke“ da reši problem na bilo koji način.

- Mi biramo, rekao je Andrej Klimov, predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Ruske Federacije.

Litvanski ministar: Blokada uvedena nakon konsultacija sa EK i pod njenim rukovodstvom

Zabrana železničkog tranzita niza robe koja je pod sankcijama preko teritorije Litvanije uvedena je nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i pod njenim rukovodstvom, izjavio je šef litvanskog ministarstva spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

- Od 17. juna sankcionisana roba više neće moći da se transportuje kroz Litvaniju. Ova (odluka) je doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i pod njenim rukovodstvom, rekao je Landsbergis pre početka Saveta za spoljne poslove EU. 

Vlasti Litvanije zabranile su 17. juna tranzit robe železnicom pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad. 

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija. Zabrana obuhvata oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Smešten između članica EU i NATO Poljske i Litvanije, Kalinjingrad se snabdeva iz Rusije, železnicom i gasovodima preko Litvanije.

Ova enklava je mesto u kojem se nalazi štab ruske Baltičke flote, a tu enklavu je Crvena armija zauzela od nacističke Nemačke u aprilu 1945. godine i ustupljena je Sovjetskom Savezu posle Drugog svetskog rata.

SVE NAJNOVIJE INFORMACIJE O SPECIJALNOJ VOJNOJ OPERACIJI RUSKE FEDERACIJE U UKRAJINI MOŽETE PRONAĆI U NAŠEM BLOGU

Komentari (1)

Loading
dedwxw

22.06.2022 15:27

to kAo kad bi ja zabranio Tajsonu da udje u samoposlugu HAHAHAHAH jedva cekam RUSKE mere...