ZAKUVALO SE! Rusija obustavila izvoz kazahstanske nafte (FOTO)
Foto: Shutterstock

Na tviteru je pro-ukrajinski nalog Flash objavio vest sledeće sadržine:

"Rusija zaustavlja isporuku kazahstanske nafte nakon izjava Tokajeva na SPIEF-u, dok Kazahstan blokira 1.700 vagona sa ruskim ugljem na svojoj teritoriji - mediji"

Sa druge strane nezavisna novinska agencija "AKIpress News Agency" koja  postoji od 2000 godine i bavise izveštavanjem i događajima na teritoriji Kazahstana, Kirgistana i Turkmenistana je iznela drugačiju verziju priče.

"Rusija je obustavila isporuku nafte iz Kazahstana koja se izvozi u Evropu preko luke Novorosijsk, javio je Komersant pozivajući se na izvore. 

Prema izvorima, u lučkim vodama pronađeno je više od 50 predmeta koji bi mogli biti eksplozivne naprave iz vremena Drugog svetskog rata. Nakon njihovog otkrića, akvatorij luke je zatvoren i kao rezultat toga suspendovan je Kaspijski naftovodni konzorcijum, koji snabdeva naftu iz Kazahstana za izvoz. 

Radovi na deminiranju akvatorija zakazani su za 20. jun. Oni mogu trajati do kraja meseca, saopštila je lučka uprava Novorosijsk.

Kazahstan godišnje isporučuje 67 miliona tona nafte preko Rusije u Evropu. 

Kaspijski naftovod konzorcijum je već prekinuo operaciju pre oko 3 meseca, kada je cevovod navodno oštećen tokom oluje. Prema procenama stručnjaka, svetsko tržište je izgubilo oko milion barela nafte dnevno tokom tri nedelje remontnih radova.

Kazahstanski ministar energetike Bolat Akčulakov rekao je da privremena obustava isporuke nafte neće uticati na izvoz nafte iz zemlje", piše u njihovoj agencijskoj vesti.

SVE NAJNOVIJE INFORMACIJE O SPECIJALNOJ VOJNOJ OPERACIJI RUSKE FEDERACIJE U UKRAJINI MOŽETE PRONAĆI U NAŠEM BLOGU

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading