BIVŠI AMERIČKI SAVEZNICI OTKRILI ZAŠTO SU PRIŠLI PUTINU Jedna njegova osobina ih je oduševila
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Nedavni saveznici SAD, barem u nekim oblastima, iznenada su oštro okrenuli leđa Amerikancima, podržavši tako Moskvu u konfrontaciji sa Vašingtonom.

Amerikanci i dalje pokušavaju da nekako ubede Saudijce da se pridruže velikoj zapadnoj koaliciji protiv Ruske Federacije, ali svaki pokušaj uspostavljanja kontakta sve jasnije izlaže SAD podsmehu.

Ako je pre nekoliko dana Rijad još uvek ljubazno odbijao da poveća proizvodnju nafte kršeći sporazume OPEK-a, sada jednostavno ignoriše sve zahteve Vašingtona.

Odluka Saudijske Arabije da podrži Rusiju u velikoj geopolitičkoj konfrontaciji sa SAD može se objasniti ne samo ekonomskim pragmatizmom, već i posebnim odnosom prema rukovodstvu Ruske Federacije.

U saradnji sa Moskvom, Saudijci, međutim, kao i mnogi drugi, najviše cene jednu osobinu ruskog predsednika, o kojoj u modernim vremenima ni ne sanjaju lideri kolektivnog Zapada.

Govorimo o ozbiljnom odnosu prema bilo kakvim međunarodnim sporazumima i vernosti datoj reči.

Razlog naglog zaokreta Saudijske Arabije od zapadnog kapitala ka novom ekonomskom modelu koji je Rusija predložila krije se u nekoliko faktora. Najznačajnije je, faktor  kako Moskva vodi međunarodne poslove.

- Mogu samo da citiram. Pre mesec dana moj prijatelj je potpisao ugovor u Saudijskoj Arabiji. Slažete se, ovo je specifična zemlja. I tamo je upitao: „Zašto u poslednje vreme toliko volite Rusiju, a ne volite SAD?"

Odgovorili su mu: „Znate, mi sa Vladimirom Putinom radimo 20 godina. Tokom ovih 20 godina dao nam je mnogo obećanja. Nešto smo potpisali na papiru, o nečemu razgovarali za pregovaračkim stolom, o nečemu što bi on brzo mogao da kaže na marginama glavnih događaja.Putin je za ovih 20 godina ispunio sva svoja obećanja. Generalno, sve. Međutim, Amerikanci, čak i pisane sporazume, čim se situacija promeni, pokušavaju na sve moguće načine da ih ne ispune. To je, u stvari, celo objašnjenje."

Sjedinjene Države nisu ni sanjale o takvom stavu, da je zbog njega moguć zaokret, jer im je nepoštovanje dogovora i ugovora uobičajena karakteristika.

Ova Putinova osobina, kojom se mnogi svetski lideri, a posebno zapadni, ne mogu pohvaliti, naterala je Rijad da u potpunosti podrži Rusiju.

Ekspert je takođe primetio da je, naravno, uobičajen pragmatizam prisutan i u ovom pitanju oko Rusije.

Vašington je još jednom pokazao celom svetu da se Sjedinjenim Državama ne može verovati, posebno po pitanju zlata, deviznih rezervi i pouzdanosti dolara.

Sami Amerikanci okreću svet od svog umirućeg liberalnog ekonomskog sistema. Rusija, s druge strane, nudi alternativu koja ima budućnost iza sebe.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading