NUKLEARNI BOŽURI STIŽU NA PRVU LINIJU FRONTA Putinov odgovor na američko slanje oružja Ukrajini je nemilosrdan (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Putin je u nedelju (5. juna) rekao za TV Russia 1 da je malo verovatno da će raketni sistemi za višestruko lansiranje američke proizvodnje dodati nešto suštinski novo postojećim sposobnostima ukrajinskih snaga ukoliko se ne isporuče sistemi dugog dometa. „Ako budu snabdeveni“, rekao je Putin, „izvući ćemo odgovarajuće zaključke i upotrebiti naše oružje, kojeg imamo dovoljno, kako bismo gađali one objekte koje još nismo pogodili“.

Oružje koje je Putin najverovatnije pominjao su 203mm guseničarske haubice 2S7 Pion („božur”), najveće na svetu i najteže od 46,5 tona. Značajno je da su ova teška artiljerijska oruđa sposobni da ispaljuju nuklearne granate 3BV2 Kleščevina na bazi plutonijuma sa snagom od 0,5 do 1 kilotona.

Ukrajinska vojska koristi MLR sisteme Grad, Smerč i Uragan projektovane od strane sovjetskih i ruskih snaga.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je tokom redovnog brifinga da su ruske snage izvele vazdušne napade „na predgrađe Kijeva, uništavajući tenkove T-72 i druga oklopna vozila koje su isporučile zemlje istočne Evrope i koje su držane u objektima za popravku vagona“.

Ukrajinska strana potvrdila je vazdušne napade, najverovatnije izvedene krstarećim projektilima, iako oni nisu potvrdili tvrdnje Rusije o uspešnim pogocima na ključna sredstva.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading