KREMLJ ZATVARANJE NEBA ZA LAVROVA NAZVAO NEPRIJATELJSKIM POTEZOM Visoki zvaničnik otkrio - bez većih problema osim za Srbiju
Foto: Shutterstock

Zatvaranje vazdušnog prostora nekih evropskih zemalja za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na putu za Srbiju Kremlj ocenjuje kao neprijateljsku akciju, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov, prenose RIA Novosti.

„Naravno, ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji, prema visokim predstavnicima naše zemlje ne mogu da izazovu određene probleme, mogu dovesti do toga da će se raspored ovih kontakata pomeriti za neko vreme“, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li su strane posete sada ugrožene.

Kako je naglasio Peskov, takve akcije unose „izvesnu nelagodnost” u diplomatski rad, ali neće moći značajno da ometaju nastavak kontakata Rusije sa prijateljskim zemljama.

Zauzvrat, sam ministar spoljnih poslova Lavrov je, komentarišući situaciju sa zabranom leta, nazvao to nezamislivim.

KREMLJ ZATVARANJE NEBA ZA LAVROVA NAZVAO NEPRIJATELJSKIM POTEZOM Visoki zvaničnik otkrio - bez većih problema osim za Srbiju

EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

 


"Suverenoj državi oduzeto je pravo da vodi spoljnu politiku. Međunarodne aktivnosti Srbije u ruskom pravcu su blokirane", objasnio je on.

Prema rečima ministra, ako se poseta šefa ruske diplomatije na Zapadu doživljava kao pretnja, onda, po svemu sudeći, tamo stvari stoje „veoma loše”.

On je dodao da Moskva još nije dobila zvanična objašnjenja od zemalja koje su zatvorile svoje nebo za njegove letelice.

„Biće mnoga objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da lete na rusku tablu reći će da su im naredili EU i NATO. Oni će pak reći da su ove zemlje same donele samostalnu odluku, “ – objasnio je šef diplomatskog resora.

Poseta Lavrova Srbiji bila je zakazana za 6-7 jun. Dan ranije, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su neke zemlje zatvorile svoje nebo za njegov avion.

Zauzvrat, srpsko izdanje Večernje novosti objavilo je fotografije odluka ministarstava spoljnih poslova Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore o zabrani letenja vladinim avionima iz Rusije kroz njihov vazdušni prostor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gen

25.06.2022 20:35

I mi u Srbiji to smatramo neprijateljsskim potezom prema Srbiji!